Direct naar artikelinhoud
LiveblogCoronavirus

Live: Nederland krijgt minder vaccins dan gemeld | Strengere lockdown met Kerst niet uitgesloten

Net nu het kabinet de knoop doorhakt over eventuele versoepelingen van de coronamaatregelen tijdens de Kerstdagen, schieten de besmettingscijfers omhoog. Volg de laatste ontwikkelingen rond de wereldwijde coronacrisis in dit liveblog.

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) dinsdag op weg naar de persconferentie over de coronamaatregelen.Beeld ANP

Live

  1. Liveblog afgesloten

    In dit blog worden geen updates meer geplaatst. Lees hier verder.

  2. Topcompetities voor verschillende sporten weer mogelijk vanaf 17 december

    Topcompetities mogen vanaf 17 december weer in competitieverband trainen en spelen, meldt de Rijksoverheid op de website. Zowel bij mannen en vrouwen geeft het kabinet toestemming aan de volgende sporten: hockey, basketbal, waterpolo, volleybal, handbal, korfbal, beachvolleybal, honkbal, softbal, rugby, ijshockey, rolstoelbasketbal, zaalvoetbal, cricket, badminton en tafeltennis.

    Toch betekent dat niet dat alle competities nog voor het einde van het kalenderjaar worden hervat, laat een woordvoerder van NOC*NSF weten. In sommige sporten moeten de sporters een paar weken ‘optrainen', voor zij weer fit genoeg zijn voor een wedstrijd op topniveau.

    Nick De Jager 

  3. Nederland krijgt voorlopig minder vaccins dan gemeld, inenten vanaf januari 'minder waarschijnlijk'

    Nederland krijgt voorlopig veel minder vaccins dan het kabinet eerder meldde. Volgens het minister van VWS zal Pfizer ruim 500 duizend vaccins leveren, zodra het EMA groen licht voor markttoelating van het vaccin. Eerder zouden dat er nog een miljoen zijn. In het eerste kwartaal krijgt Nederland er dan 1,7 miljoen van Pfizer, 100 duizend meer dan eerder gemeld.

    Het kabinet rekent inmiddels op 380 duizend Moderna-vaccins in het eerste kwartaal, tegenover 400 duizend in eerdere ramingen.

    Het is 'minder waarschijnlijk' dat Nederland al in de eerste week van januari kan beginnen met vaccineren. Dat zei minister De Jonge op de persconferentie. Hij hoopt nu op een datum 'zo vroeg mogelijk in januari'. De eerste levering van farmaceut Pfizer komt niet al in december, zoals de bedoeling was, maar pas in die eerste week van januari. 'Die leveringsschema's wisselen nogal eens', zei De Jonge. 

    Omdat de farmaceut levert in batches van ongeveer duizend zullen die vaccins worden ingezet op dertig grootschalige priklocaties, en niet kleinschalig in de verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen.

    Michiel van der Geest

  4. Rutte en de Jonge tijdens persconferentie: zwaardere lockdown niet uitgesloten, horeca voorlopig gesloten

    Zwaardere lockdown tijdens Kerst niet uitgesloten

    Rutte sluit een zwaardere lockdown niet uit, als het huidige pakket aan maatregelen niet toereikend blijkt om het aantal coronabesmettingen te laten dalen. Zelfs over Kerstmis durft hij geen beloftes te doen, al verwacht hij op dit moment niet dat dan meer maatregelen nodig zijn. Hij wil niet speculeren op welke maatregelen precies in het achterhoofd zitten, al staat ‘een avondklok niet bovenaan de lijst’.

    Horeca krijgt geen perspectief op heropening

    Het kabinet kan de horeca geen perspectief op opening geven. Horecaondernemers hoopten vurig op een datum waarop zij naartoe konden werken en zetten druk op het kabinet. Premier Rutte geeft ze echter nul op het rekest. Een uitgelekte notitie dat de horeca minder besmettingen oplevert dan bijeenkomsten in eigen huis verwerpt de minister-president. ‘De horeca leidt tot meer besmettingen.’

    Proeven met publiek in theater en voetbalstadion

    Het kabinet wil bepaalde sectoren, zoals theaters en voetbalstadions, vanaf januari de ruimte geven om proeven met publiek ‘gewoon uit te proberen in de praktijk’. Voorwaarde is dat dit ‘heel gecontroleerd’ moet gebeuren, zodat het aantal coronabesmettingen niet oploopt. Misschien blijkt er meer mogelijk als mensen in een voetbalstadion staan, schetst Rutte, of als in theaters iedereen voor aanvang van de voorstelling getest is.

    Kabinet wil inzetten op betere naleving quarantaine

    De ‘quarantaineplicht is een instrument dat je graag in de gereedschapskist wilt hebben’, zegt minister Hugo de Jonge. Op korte termijn ligt de prioriteit van het kabinet echter bij het ‘helpen om in quarantaine te gaan’. De Jonge hoopt dat extra testmogelijkheden mensen kan overtuigen een verkorte zelfisolatie na terugkomst uit het buitenland te accepteren.

    Geld vrijgemaakt voor activiteiten jongeren

    Premier Rutte denkt dat iedereen enige ‘coronamoeheid’ voelt, maar vooral de jongeren. Het kabinet stelt geld beschikbaar om activiteiten voor hen mogelijk te maken, zoals ‘het maken van een toneelvoorstelling’. Ook gaat het aan het Outbreak Management Team vragen of jongeren tot 27 jaar ‘in de loop van januari’ in teamverband kunnen sporten. Op dit moment ligt die grens op 18 jaar.

    Nick De Jager

    Lees hier meer over de maatregelen die dinsdag tijdens de persconferentie werden besproken.

  5. Kerst & jaarwisseling in een klein gezelschap

    Alle inspanningen ten spijt, Kerstmis en Oud & Nieuw moeten in een klein gezelschap gevierd worden. Het aantal coronabesmettingen heeft zich volgens premier Mark Rutte niet gunstig genoeg ontwikkeld voor versoepelingen, waardoor Nederlanders tijdens de feestdagen maximaal drie bezoekers mogen ontvangen. Restaurants blijven in de Kerstdagen gesloten.

    Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) tijdens de persconferentie.Beeld ANP

    Lees ook: Waarom lopen de besmettingen op? Het ligt niet alleen aan het uitgebreide testbeleid

  6. De hoofdpunten van de persconferentie op een rij:

    - Nederlanders mogen tijdens de Kerstdagen en de jaarwisseling niet meer dan drie bezoekers ontvangen.

    - De horeca krijgt geen perspectief op opening. Tijdens Kerst blijven restaurants in ieder geval dicht.

    - Het kabinet gaat vanaf januari 'dingen uitproberen', zoals publiek in theaters en voetbalstadions.

    - Ook na het beginnen van het vaccinatieprogramma 'zitten we nog even aan de maatregelen vast', zegt minister De Jonge.

  7. Andere vaccinatie-volgorde: eerst het zorgpersoneel, dan de kwetsbare ouderen en gehandicapten

    Zorgmedewerkers in de ouderen- en de gehandicaptenzorg krijgen in januari als eerste een corona-vaccinatie. Daarna volgen pas de bewoners van de verpleeghuizen en andere instellingen, die in de eerdere plannen juist vooraan stonden.

    Dit is de uitkomst van een overleg maandagmiddag van het RIVM met vertegenwoordigers van zorgorganisaties uit de verschillende zorgsectoren, bevestigt een woordvoerder van de Vereniging Gehandicaptenzorg. ‘De twee groepen die als eerste worden gevaccineerd, de bewoners en de zorgwerknemers, zijn nu in volgorde omgedraaid. In onze sector hadden we daar een voorkeur voor.’

    De Gezondheidsraad adviseerde eerder juist om te beginnen met de oudste ouderen met onderliggende medische problemen. Als dat niet mogelijk zou zijn, adviseerde de raad een ‘beschermingsring’ van zorgpersoneel en mantelzorgers. Dat is de optie waar de partijen nu voor kiezen.

    Lees hier verder.

    Charlotte Huisman en Michiel van der Geest

    Als vaccinatie van de kwetsbaarste groepen niet mogelijk zou zijn, adviseerde de Gezondheidsraad te beginnen bij de ‘beschermingsring’ van zorgpersoneel en mantelzorgers. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
  8. Code oranje voor Curaçao

    Het reisadvies voor Curaçao is bijgesteld van geel naar oranje. Het kabinet adviseert alleen noodzakelijke reizen naar het eiland te ondernemen, waarna dringend wordt geadviseerd om tien dagen in quarantaine te gaan. Nederlanders die nu in Curaçao zijn, hoeven niet per direct naar huis. Wel wil het kabinet dat ze na terugkomst in zelfisolatie gaan.

    Ondanks een niet al te zwaar coronabeleid ging het lang goed met het aantal besmettingen op Curaçao. De laatste weken is dat aan het veranderen. Op 16 november scherpte het Caribische eiland de maatregelen aan, met onder meer een vervroeging van het ingaan van de avondklok (nu vanaf 21:00 uur). Dat heeft de snelle stijging weliswaar doen stoppen, maar de hoge testratio blijft zorgen baren. Meer dan een vijfde van de mensen die zich laten testen, blijkt positief.

    Het Nederlandse kabinet maakte in het reisverbod tot midden januari een uitzondering voor de Caribische eilanden in het Koninkrijk. Voor de andere eilanden blijft het reisadvies op geel tot dusver staan.

    Redactie

    Badgasten op het strand van Willemstad eerder dit jaar.Beeld ANP
  9. Weinig faillissementen in november: ‘Uitzonderlijk’

    Ook in november zijn er betrekkelijk weinig faillissementen uitgesproken: 246. Dat is een flinke daling ten opzichte van vorig jaar november, toen 403 bedrijven in de een-na-laatste maand van het jaar bankroet gingen. Dat blijkt uit cijfers van de Raad van de rechtspraak. Die noemt het aantal faillissementen in november ook in vergelijking met andere voorgaande jaren ‘uitzonderlijk laag’.

    De raad schrijft in een persbericht dat het nog ‘te vroeg is om conclusies te trekken’. Toch is het aannemelijk dat coronasteun van de overheid bedrijven die normaliter zouden omvallen, nu overeind houdt. Idealiter is de financiële hulp enkel bedoeld voor ondernemers die hard geraakt worden door de kabinetsmaatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Maar bij extra controle of voorwaarde vooraf zouden noodlijdende bedrijven langer op hun geld moeten wachten.

    Zeker in het voorjaar ging snelheid boven zorgvuldigheid. Eerder berichtte De Volkskrant over payrollbedrijven die omzetverlies van vóór het coronavirus verhaalden op de noodsteun.

    De cijfers van de Raad van de rechtspraak staan niet op zichzelf. Ook het Centraal Bureau van de Statistiek telde dit najaar het laagste aantal failliesementen in 21 jaar.

    Nick de Jager

    Lees ook: Waar ging het fout met de coronasteun? Bij de gulle gever of bij de gretige ontvanger?

    Geen nachtleven op het doorgaans drukke Stratumseind in Eindhoven.Beeld ANP
  10. Koninklijke treinreis wordt twistpunt in Schotse strijd voor onafhankelijkheid

    De Britse premier Boris Johnson steunt de driedaagse tournee die prins William en zijn vrouw Kate met de koninklijke trein maken door Groot-Brittannië. Politici in Wales en Schotland hadden bezwaar gemaakt tegen de bezoeken die het koninklijke stel brengt aan zorgpersoneel. Het reizen van en naar Wales en Schotland wordt immers afgeraden. Volgens 10 Downing Street houden de twee zich echter prima aan de coronaregels.

    De Schotse Eerste Minister Nicola Sturgeon had haar ongenoegen laten blijken over de bezoeken die William en Kate hadden gebracht aan een ziekenhuis in de hoofdstad Edinburgh en aan een ambulancedienst in Newbridge. Haar tegenstanders hebben het optreden van Sturgeon ‘flauw’ en ‘kleinzielig’ genoemd. Na een koninklijk bezoek aan Cardiff klonk er ook in Wales onvrede onder nationalistische politici. Minister van Volksgezondheid Vaughan Gething weigerde de twee te verwelkomen.

    Sturgeon strijdt voor een nieuw onafhankelijkheidsreferendum. Steun daarvoor is tijdens de coronacrisis toegenomen, omdat de indruk leeft dat zij kordater optreedt dan Johnson. Het anti-Engelse sentiment groeit in Schotland. Onlangs haalde Ian Blackford, de leider van de Schotten in Westminster, uit naar een Engelse fotograaf die een foto had getweet van de Northern Lights. Hij had niet naar Schotland mogen reizen, foeterde de politicus. Later bleek dat de fotograaf gewoon in Schotland woonachtig was.

    Patrick van IJzendoorn

    William en Kate brachten een bezoek aan studenten in Cardiff Castle, om te horen hoe zij ze de ondersteuning van mentale gezondheid ervaren tijdens de lockdown.Beeld AP
  11. Ministerie van EZK slaat zelf aan het rekenen en concludeert: ‘Opening horeca kan leiden tot minder besmettingen’

    Dat het kabinet onderling hevig discussieert over de balans tussen het drukken van het aantal ziekenhuisopnames en het redden van de economie, is allang geen geheim meer. In de aanloop naar de persconferentie van dinsdagavond laait de richtingenstrijd tussen de ‘preciezen’ en ‘rekkelijken’ opnieuw op, dankzij een lek dat minister Wiebes wel érg goed uitkomt.

    RTL Nieuws bericht vandaag over een gelekte notitie van Wiebes’ ministerie van Economische Zaken (EZK). In de notitie concludeert EZK op basis van het verloop van de besmettingen dat het openen van de horeca het aantal besmettingen eerder zal doen dalen dan stijgen. Het sluiten van de horeca in november zou hebben geleid tot veel meer bezoeken bij mensen thuis, de plek bij uitstek waar gasten te dicht bij elkaar komen en het virus makkelijk overspringt.

    Ook met kerst dreigt dat te gebeuren. Het brengt EZK tot de conclusie dat het openen van de restaurants met de feestdagen wel eens veiliger kan zijn. ‘Heropening van de gecontroleerde omgeving van de eetgelegenheden en restaurants zal het onveilige thuisbezoek flink doen beperken. Door middel van strikte voorwaarden en protocollen zal heropening van eetgelegenheden geen negatief effect hebben op de r-waarde. Bovenstaande argumentatie laat zelfs zien dat het goed denkbaar is dat de r-waarde zal dalen’, citeert RTL Nieuws.

    De analyse sluit naadloos aan bij het standpunt dat Wiebes en zijn staatssecretaris Mona Keijzer eerder intern verdedigden: de restaurants kunnen best open, mits onder strenge voorwaarden. Toch valt het te bezien of premier Rutte en ‘coronaminister’ De Jonge zich laten overtuigen. Zij staan een hardere aanpak voor en zullen in het stijgende besmettingscijfer weinig aanleiding zien om het roer om te gooien.

    Dion Mebius

  12. Duitse deelstaat Saksen in lockdown, rest van het land volgt mogelijk

    De zwaar door het coronavirus getroffen Duitse deelstaat Saksen gaat vanaf komende maandag voor een maand in lockdown. De scholen en kinderdagverblijven moeten dicht, net als de meeste winkels, met uitzondering van supermarkten en apotheken.

    De regionale regering nam dit besluit dinsdagmiddag omdat het aantal coronabesmettingen in oostelijke deelstaat met 319 per 10 duizend inwoners dubbel zo hoog is als het Duitse gemiddelde. Vooral de regio’s aan de Tsjechische grens zijn zwaar getroffen. Ziekenhuizen kampen er met bedden- en personeelsgebrek, een voor Duitsland in deze pandemie nieuw fenomeen.

    In Saksen zijn de eerder door de regering in Berlijn in het vooruitzicht gestelde versoepelingen met kerst en nieuwjaar van de baan. Aan de kerstdis mogen hoogstens vijf volwassenen zitten, afkomstig uit maximaal twee huishoudens. Kinderen onder de 14 jaar tellen niet mee. Eerder besloten ook de deelstaten Berlijn, Thüringen en Beieren van de feestdagen-versoepelingen af te zien.

    Er zijn sterke aanwijzingen dat heel Duitsland het Saksische voorbeeld zal volgen, zij het na Kerst. De coronacijfers stagneren in Duitsland al weken op een hoog niveau. Het aantal nieuwe besmettingen per dag schommelt tussen de 13 en de 20 duizend. Verschillende Duitse media berichtten maandag door bronnen te zijn ingelicht dat ook Merkel zinspeelt op een ‘harde lockdown’ van twee of drie weken.

    Die plannen stemmen ongeveer overeen met een dinsdag gepubliceerd advies van de invloedrijke wetenschappelijke academie Leopoldina, waarin tientallen wetenschappers de noodzaak van hardere maatregelen onderstrepen.

    Sterre Lindhout


  13. RIVM: Zorgwekkende stijging aantal meldingen, komt niet alleen door meer tests

    De uitbraak van het coronavirus is wel degelijk aan het toenemen. Het opgelopen aantal besmettingen van de afgelopen dagen komt niet alleen maar door het uitgebreide testbeleid sinds 1 december, maar ook doordat meer geteste personen ook daadwerkelijk positief zijn. Dat blijkt uit de rapportage van het RIVM.

    Het percentage besmette personen is de afgelopen week opgelopen van 11,1 procent naar 11,6 procent. Dat betekent dat er sprake is van een lichte toename van het aantal besmettingen.

    Voor de eerste keer sinds vier weken is er ook sprake van een stijging op weekbasis van het aantal bezette bedden in het ziekenhuis. Er liggen momenteel 1.700 patiënten met covid in het ziekenhuis, vorige week dinsdag waren dit er 1.683.

    De afgelopen week is het aantal gemelde besmettingen voor het eerst sinds vijf weken toegenomen. Er zijn 43.103 besmettingen gemeld, ruim 25 procent meer dan de week daarvoor. Dit komt vooral doordat er veel meer mensen zijn getest. Vandaag meldde het RIVM 6.187 besmettingen. Veel minder dan de 7.134 van gisteren, maar op dinsdag is het aantal meldingen de laatste tijd telkens lager. Vorige week dinsdag nam het aantal besmettingen met 4.045 toe. Op weekbasis dalen de sterftecijfers nog steeds, de afname van de ziekenhuisbezetting is gestagneerd.

    De afgelopen week zijn er 338 overledenen gemeld bij het virus met een test is vastgesteld, de week daarvoor waren dit er 406.

    Het RIVM spreekt zelf van een zorgwekkende stijging van het aantal besmettingen. Bij zowel patiënten met als zonder klachten is ruim 1 op de 10 testen positief. In alle regio’s is het aantal meldingen toegenomen. Het aantal meldingen is het meest gestegen bij jongeren tussen de 13 en 24 jaar.

    Serena Frijters en Xander van Uffelen

  14. Coronavaccin Pfizer veilig en effectief bevonden door Amerikaanse medicijnenautoriteit FDA

    Het coronavaccin van farmaceut Pfizer en biotechnoloog BioNTech voldoet aan de veiligheids- en effectiviteitseisen die de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA stelt. Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers in een rapportage over het vaccin. Dat betekent overigens nog niet dat het vaccin vanaf nu in de Verenigde Staten mag worden toegediend. Daarover beslist de FDA later deze week.

    De rapportage is de eerste uitgebreide, openbare beschrijving van het vaccin. Tot nu toe waren de resultaten van de uitgebreide vaccintesten alleen bekend door de persberichten van de farmaceuten zelf.

    Volgens het document geeft het vaccin al na één dosis enige bescherming. Voor volledige bescherming raadt de farmaceut twee doses aan, met een tussenpoze van enkele weken. De wetenschappers kunnen nog geen uitspraken doen over de effectiviteit en veiligheid bij kinderen onder de zestien, zwangere vrouwen en mensen met een immuun-stoornis. Daarvoor zijn nog te weinig gegevens beschikbaar.

    Michiel van der Geest

    Een zorgmedewerker in Glasgow, Schotland bereidt een prik met het Pfizer-vaccin voor.Beeld AP
  15. Vier leeuwen besmet met corona in dierentuin Barcelona

    Vier leeuwen in de dierentuin van Barcelona hebben het coronavirus opgelopen. Het is pas de tweede keer dat grote katachtigen positief zijn getest op het virus. Drie vrouwtjes en een mannetje werden getest toen medewerkers van de Spaanse dierentuin merkten dat de dieren lichte symptomen van corona hadden. Twee medewerkers bleken eveneens besmet.

    De dieren werden op precies dezelfde manier getest als  de dierentuinmedewerkers, omdat ze gewend zijn aan contact met het personeel. De dierentuin heeft contact gezocht met de Bronx Zoo in New York, waar in april corona werd vastgesteld bij vier tijgers en drie leeuwen.

    De 16-jarige vrouwtjes en het mannetje van 4 jaar hadden milde griepklachten en kregen ontstekingsremmers. De dieren hebben geen contact gehad met andere beesten in de dierentuin. Er wordt nog onderzocht hoe ze besmet zijn geraakt.

    ANP

  16. Premier België wijst Johnson erop dat vaccin uit Europa komt

    De Belgische premier Alexander De Croo heeft de Britten en premier Johnson er fijntjes op gewezen dat het vaccin waarmee maandag de eerste Brit is gevaccineerd afkomstig is uit Europa. ‘Gemaakt in Europa’, twitterde De Croo terwijl Londen en de EU druk in de weer zijn om een handelsdeal te bereiken vanwege de Brexit.

    De premier reageerde op een tweet van zijn collega Johnson waarin deze de eerste vaccinaties in het Verenigd Koninkrijk aankondigt. ‘Dank aan onze NHS’, aldus Johnson, doelend op het Britse zorgsysteem. ‘Aan alle wetenschappers die zo hard hebben gewerkt om dit vaccin te ontwikkelen, aan alle vrijwilligers – en aan iedereen die de regels heeft gevolgd om anderen te beschermen. We zullen dit samen verslaan.’

    Twitter bericht wordt geladen...

    Het vaccin dat in het Verenigd Koninkrijk wordt gebruikt, is ontwikkeld door de Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse bedrijf BioNTech. Het wordt ingevoerd vanuit België. Britse functionarissen hebben betoogd dat het vaccin sneller kan worden toegepast dankzij de Brexit, maar volgens Brussel worden de Europese regels over vaccinatie nog altijd nageleefd door de Britten.

    Redactie

  17. Politie schrijft weer minder coronaboetes uit

    De politie deelde ook deze week minder boetes uit voor het niet naleven van coronaregels, zoals het dragen van een mondkapje in openbare ruimtes. Ook gaven agenten minder waarschuwingen.

    In totaal werden vorige week 510 coronabekeuringen uitgeschreven door de politie, tegen 608 een week eerder. Agenten gaven 362 waarschuwingen omdat mensen zich niet aan de coronaregels hielden. Het aantal afgegeven boetes en waarschuwingen is nu al drie weken aan het dalen.

    In 65 gevallen werden mensen vorige week beboet voor het niet dragen van een mondkapje. Agenten beëindigden 32 illegale feestjes. In de weken daarvoor waren dat er telkens ongeveer vijftig.

    ANP

  18. Eerste persoon ingeënt met Pfizer-vaccin in Verenigd Koninkrijk

    Vijftig Britse ziekenhuizen zijn vanochtend begonnen met het toedienen van het coronavaccin van Pfizer. De eerste was de 90-jarige Margaret Keenan, die in het ziekenhuis van Coventry ligt, gevolgd door de 81-jarige William Shakespeare, een man die net als de bekende toneelschrijver uit Stratford-upon-Avon bleek te komen. In totaal zullen vijfduizend 80-plussers vandaag worden ingeënt. Als er doses overblijven, gaan deze naar het zorgpersoneel. Tegen het einde van het jaar moeten enkele miljoenen ouderen de eerste van de twee doses hebben gekregen.

    Keenan is de eerste persoon ter wereld die een goedgekeurd vaccin krijgt. ‘Dit is het beste vroege verjaardagscadeau dat ik me kan wensen’, reageerde de 90-jarige vrouw tegenover de televisiecamera’s. Ze wil de Kerst met haar familie doorbrengen. 

    Minister van Volksgezondheid Matt Hancock reageerde emotioneel toen hij, te gast bij de ontbijttelevisie, de inenting zag. Premier Boris Johnson was in het Londense Guy’s and St Thomas’ aanwezig om een inenting gade te slaan, hetzelfde ziekenhuis waar hij begin april voor zijn leven vocht na te zijn besmet met covid-19.

    Aanvankelijk worden alleen ouderen ingeënt die in het ziekenhuis liggen of er moeten zijn voor een afspraak. Iedere ingeënte krijgt een immuniteitskaart. Er is een discussie uitgebroken over de vraag of vliegtuigmaatschappijen, theaters en andere instellingen mogen vragen naar dit bewijsstuk. Dat werd afgelopen week gesuggereerd door de bewindsman die verantwoordelijk is voor het vaccinatieprogramma.

    De 90-jarige Margaret Keenan krijgt het vaccin toegediend. Beeld AP

    Patrick van IJzendoorn

  19. Steeds meer kinderen zitten thuis door schoolsluitingen

    Het aantal schoolgaande kinderen dat wereldwijd is getroffen door schoolsluitingen, is de afgelopen maand gestegen van 232 naar 320 miljoen, blijkt uit cijfers van VN-organisatie Unesco.

    Uit de analyse blijkt dat een op de vijf kinderen vanaf 1 december niet naar school kan. Nog steeds besluiten veel regeringen om scholen te sluiten vanwege de coronacrisis. In oktober nam het aantal kinderen dat door schoolsluitingen thuis kwam te zitten juist weer af.

    'Deze nieuwe cijfers zijn verontrustend', zegt Suzanne Laszlo, directeur van Unicef. Een schoolsluiting zou een laatste redmiddel moeten zijn, meent de VN-organisatie die zich inzet voor kinderen.

    'Er zijn voldoende aanwijzingen dat basisscholen niet de belangrijkste bronnen zijn voor besmettingen. Toch zien we wereldwijd een trend waarbij regeringen scholen sluiten als eerste toevlucht en niet als laatste redmiddel. Dit blijft voor kinderen verwoestende gevolgen hebben voor hun leerproces, voor hun mentaal en fysiek welzijn en voor hun veiligheid.'

    ANP

  20. Britse vaccinatiecampagne van start

    Groot-Brittannië gaat vandaag beginnen met het toedienen van het coronavirusvaccin dat is ontwikkeld door Pfizer/BioNTech. Het land heeft 40 miljoen doses van het vaccin besteld, waarmee 20 miljoen Britten, iets minder dan een derde van de bevolking, de komende tijd gevaccineerd kunnen worden.

    De eerste levering, die afgelopen donderdag arriveerde, omvat 800.000 doses. Bewoners van bejaardenhuizen en hun verzorgers zullen de eersten zijn die ingeënt worden, gevolgd door 80-plussers en gezondheids- en zorgpersoneel. Andere ouderen en kwetsbare mensen zullen volgen, waarbij de mensen met de hoogste leeftijd als eerste aan bod komen. De vaccinaties beginnen in vijftig grote ziekenhuizen.

    Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en de Duitse biotechnoloog BioNTech is op 2 december goedgekeurd voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk. Het is daarmee het eerste westerse land dat groen licht geeft voor gebruik van dat vaccin.

  21. Pfizer kan VS geen extra vaccins leveren tot medio 2021

    Geneesmiddelenfabrikant Pfizer kan de Amerikaanse regering tot midden 2021 niet meer dan 100 miljoen vaccins leveren. Dat schrijft de krant The Washington Post. Daarmee kunnen 50 miljoen Amerikanen worden ingeënt.

    De regering van president Donald Trump had het voornemen om 200 miljoen vaccins te kopen, maar die kunnen niet allemaal geleverd worden omdat bestellingen uit andere landen, waaronder Nederland, de productiecapaciteit hebben opgebruikt.

    Volgens Pfizer heeft de regering een aanbod voor de levering van de vaccinaties afgelopen zomer nog afgeslagen.

    Volgens nieuwszender Fox wil Trump dinsdag een presidentieel decreet tekenen waarin hij prioriteit geeft aan het eerst vaccineren van Amerikanen boven andere landen. Of hij met dit bevel over meer vaccins van de fabrikant kan beschikken is onduidelijk.

    Verwacht wordt dat de Amerikaanse geneesmiddelenkeuring nog deze week het groene licht voor het Pfizer-vaccin geeft. Om een persoon tegen covid-19 te beschermen met dit vaccin zijn twee injecties binnen korte tijd nodig.

  22. Trump wil vaccin-top houden in Witte Huis

    De Amerikaanse president Donald Trump is van plan dinsdag een 'vaccin-top' te houden in het Witte Huis om het vertrouwen in de nieuwe coronavaccins onder het Amerikaanse publiek te vergroten, aldus een hoge regeringsambtenaar.

    De president zal de drie uur durende top openen met opmerkingen, gevolgd door discussies over hoe de vaccins zijn ontwikkeld en hoe ze zullen worden gereguleerd, verspreid en toegediend. Hij is van plan een verordening te ondertekenen om bij het vaccineren prioriteit te geven aan mensen in de VS voordat hij andere landen helpt.

    Farmaceuten Pfizer en Moderna hebben elk om goedkeuring gevraagd voor hun vaccins, die beide meer dan 90 procent effectief zijn, volgens voorlopige gegevens uit klinische onderzoeken. De medicijnfabrikanten zullen zelf overigens niet deelnemen aan de top. Pfizer zei in een verklaring het Witte Huis te hebben laten weten niet aanwezig te zullen zijn. Managers van Moderna zullen ook niet komen.

    Het vaccin van Pfizer kan volgende week worden goedgekeurd, zei vicepresident Mike Pence. De regering streeft ernaar om tegen het einde van het jaar 20 miljoen Amerikanen te hebben gevaccineerd.

    ANP


    President Trump in Het Witte Huis.Beeld EPA
  23. Ziekenhuizen doen onderzoek naar gevolgen corona voor kinderen

    Kinderlongartsen van onder meer het Emma Kinderziekenhuis, het Maastricht UMC en het Willem-Alexander Ziekenhuis in Leiden gaan onderzoek doen naar de langetermijngevolgen van een coronabesmetting voor kinderen. In tegenstelling tot bij volwassenen is volgens de specialisten nog weinig bekend over de uitwerking die covid-19 op kinderen heeft.

    Van volwassenen die het virus onder de leden hebben gehad, is al langer bekend dat zij nog lang last kunnen hebben van onder meer vermoeidheid, concentratieproblemen en kortademigheid. Voor de gevolgen voor kinderen zijn volgens de kinderlongartsen echter weinig gegevens beschikbaar. Ook op internationaal vlak is er nog geen onderzoek gedaan.

    Door dat gebrek aan informatie is het lastig om duidelijkheid te geven, merken de twee kinderlongartsen van het Amsterdam UMC die het onderzoek leiden, als een ouder vraagt wat voor consequentie corona voor hun kind zal hebben. 'Waarschijnlijk is het vooruitzicht van de kinderen goed, maar zeker is dat niet', zegt arts en onderzoeksleider Caroline Brackel.

    De kinderstudie borduurt voort op eerder onderzoek, waarbij medische gegevens verzameld werden van kinderen die met corona in het ziekenhuis terechtkwamen. Voor het vervolgonderzoek wordt kinderen gevraagd zes maanden tot een jaar na hun ziekenhuisopname langs te komen voor onderzoek. Daarbij wordt bijvoorbeeld de longfunctie onderzocht en kijkt een arts of er blijvende klachten zijn.

    ANP

  24. Burgemeesters: verwacht geen versoepelingen met Kerst

    Volgens de burgemeesters gaat het kabinet morgen geen versoepelingen van de coronamaatregelen aankondigen. ‘We kunnen allemaal zien dat de cijfers oplopen. Je hoeft geen helderziende te zijn om te voorspellen dat de maatregelen niet versoepeld worden’, zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen na afloop van het Veiligheidsberaad.

    De 25 burgemeesters in het beraad werden vanavond bijgepraat door de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ferd Grapperhaus (Veiligheid). Dinsdag besluit het kabinet welke maatregelen er tijdens de feestdagen gaan gelden en of er misschien nieuwe regels bij gaan komen. Op dat laatste wilde Bruls, ook voorzitter van het Veiligheidsberaad, maandag nog niet vooruitlopen. Wel benadrukten zowel de ministers als de burgemeesters dat zij zich grote zorgen maken over het virus dat nog altijd niet op zijn retour is. ‘Wij zijn allemaal onder de indruk van het hoge aantal besmettingen’, aldus Bruls.

    Ook voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) Ernst Kuipers zei maandag dat het aantal besmettingen een versoepeling in de weg staat. De acute zorgsector verwacht dat het aantal coronapatiënten binnenkort weer zal gaan toenemen. Aangezien het aantal besmettingen stijgt, valt te voorzien dat het ‘ergens in de komende twee weken’ ook weer drukker zal worden in de ziekenhuizen, aldus Kuipers.

    ANP


    Voorzitter Hubert Bruls staat de pers te woord na het Veiligheidsberaad.Beeld ANP

Het liveblog van 7 december kunt u hier terugvinden.

Dit moet u weten over het coronavirus
De eerdere snelle daling van het aantal besmettingen stagneert. De gehoopte versoepelingen in de feestmaand december raken daardoor uit het zicht. Hier verzamelen we de belangrijkste cijfers en grafieken en leest u alles wat u moet weten over het virus.