Direct naar artikelinhoud
UpdatesCoronavirus

Sterftecijfers zijn voor het eerst sinds september lager dan verwacht

Studenten van ROC Midden Nederland, MBO Utrecht en MBO Amersfoort oefenen met vaccineren.Beeld ANP

Dit is het coronablog van vrijdag 5 maart. Hier leest u de updates van gisteren. Onze belangrijkste artikelen over de pandemie – waaronder actuele cijfers – vindt u hier.

Live

  1. Sterftecijfers lager dan verwacht, vooral onder 80-plussers

    De sterftecijfers van het CBS zijn voor het eerst sinds september lager dan verwacht. Daarmee komt een einde aan een periode van hogere sterfte door de tweede coronagolf.

    Vooral onder 80-plussers en bewoners van verpleeghuizen en andere instellingen daalde het aantal sterfgevallen flink. Of de daling te maken heeft met het grote aantal vaccinaties bij die groep, kan het CBS niet met zekerheid zeggen. “Het zou wel logisch zijn als het een met het ander te maken heeft”, zegt CBS-socioloog Tanja Traag tegen persbureau ANP.

    Eerder constateerde het RIVM dat het aantal besmettingen in verpleeghuizen daalt, en dat dat wijst op een gunstig effect van de vaccinatiecampagne. Het totale aantal besmettingen in Nederland daalt waarschijnlijk nog niet. Sinds eind januari zijn er elke week ongeveer evenveel positieve coronatests. Het RIVM verwacht een toename vanwege de opmars van besmettelijkere coronavarianten. (Marten van de Wier)

  2. Belgen mogen nu met tien personen afspreken, maar het terras blijft dicht

    Belgen mogen vanaf maandag in de buitenlucht afspreken met tien personen buiten hun gezin. Nu ligt de 'buitenbubbel' op maximaal vier personen. Volgens premier Alexander De Croo moet die versoepeling "de zuurstof leveren om de maatregelen vol te blijven houden ", zei hij na afloop van het Overlegcomité van zes regeringen. De avondklok blijft in stand en het reisverbod wordt verlengd tot 18 april. De cafés en restaurants gaan als het kan op 1 mei open, maar de terrassen blijven ook tot zolang nog dicht.

    De Belgische regeringen willen geleidelijk meer buitenactiviteiten toestaan voor ook binnen meer mogelijk wordt. Vanaf 1 april zijn buitenactiviteiten, zowel sportieve als culturele, met maximaal vijftig personen mogelijk. In mei wil België met massale snel- en zelftesten de stap naar meer normaliteit in het leven toe. Vooralsnog mogen Belgen nog steeds maar één 'knuffelcontact' thuis buiten het gezin ontvangen.

    Het verbod op niet-noodzakelijke reizen blijft van kracht tot na de paasvakantie. Op 26 maart komt het Overlegcomité weer bijeen en wordt besloten welke maatregelen versoepeld kunnen worden.

  3. Twee bejaarden (90 en 83) slachtoffer van ‘prikfraudeurs’

    Een 90-jarige en 83-jarige vrouw uit het Zuid-Hollandse Heerjansdam zijn in januari en februari slachtoffer geworden van ‘prikfraudeurs’. Er kwamen mensen aan de deur die zich voordeden als medewerkers van de GGD die een coronavaccin kwamen toedienen. Het is volgens de politie “een bizarre zaak” omdat er niets is ontvreemd uit de woningen en er evenmin moest worden betaald voor de vaccinatie.

  4. Duitsland zet vol in op sneltesten voor alle Duitsers

    Hoewel het aantal coronabesmettingen in Duitsland langzaam oploopt, kwam de federale regering deze week met een openingsstrategie. Na vier maanden lockdown is het volgens gezondheidsminister Jens Spahn ‘onverantwoord’ om geen stappen in die richting te nemen. “We openen, maar voorzichtig”.

    De sneltest is de sleutel, totdat iedere Duitser zich kan laten vaccineren tegen het virus. Vanaf maandag kunnen Duitsers iedere week één gratis sneltest doen in een testcentrum of een apotheek. De regering neemt de kosten daarvan op zich, die geschat worden tussen de 540 en de 810 miljoen per maand.

    Lees het stuk hier.

  5. Teleurstelling maar ook begrip bij Australië na blokkade EU van export vaccins

    Italië maakt als eerste gebruik van een EU-noodmaatregel en houdt verzending tegen van 250.000 doses van het AstraZeneca-vaccin.

    Australië is teleurgesteld dat een grote partij bij AstraZeneca (AZ) bestelde Covid-19-vaccins is tegengehouden door Italië en hoopt dat het bij deze ene EU-exportblokkade blijft. De Australische minister Greg Hunt van volksgezondheid heeft naar eigen zeggen de Europese Commissie gevraagd de beslissing te heroverwegen, al ontkent een commissiewoordvoerster een dergelijk verzoek te hebben ontvangen.

    Lees hier het volledige artikel.

  6. Cyprus opent deuren voor gevaccineerde Britse toeristen

    Cyprus wil Britten die gevaccineerd zijn vanaf 1 mei toelaten om vakantie te komen vieren. Het eiland in de Middellandse Zee wil het toeristenverkeer snel weer op gang laten komen, omdat het er in economisch opzicht in grote mate afhankelijk van is.

    Het verbod van de Britse regering op toeristische reizen duurt vooralsnog tot 17 mei. Cyprus moet dus iets langer wachten op de golf van oudere Britten die waarschijnlijk gaat komen. Een eis is dat de Britten hun tweede vaccinatieprik hebben gehad, minstens zeven dagen voor vertrek.

    De stap van Cyprus laat zien dat het de Europese Unie niet lukt om een algemene aanpak te hanteren met certificaten voor gevaccineerde mensen, zeggen ingewijden. Het maken van een digitaal platform zal maanden in beslag nemen en daar willen niet alle toeristische bestemmingen op wachten.

    Het zogenaamde Covid-paspoort dat door de Europese Commissie wordt ontwikkeld, zal aangeven of personen negatief zijn getest, gevaccineerd zijn of zijn hersteld van het virus. Landen die in grote mate afhankelijk zijn van toerisme, zoals Griekenland, zijn voor een snelle invoering van het Covid-paspoort. Maar landen zoals Frankrijk en België maken zich zorgen over de privacy en gelijkheid.

  7. De Jonge: Maandag mogelijk al versoepelingen verpleeghuizen

    Het kabinet wil maandag misschien al aankondigen dat een aantal coronaregels in de verpleeghuizen niet meer zullen gelden, of soepeler worden. Dat zegt minister Hugo de Jonge. Het deskundigenteam OMT buigt zich momenteel over de vraag of versoepelingen in verpleeghuizen al mogelijk zijn, nu de meeste mensen daar een prik tegen het coronavirus hebben ontvangen.

    Een tussentijdse versie van het OMT-advies lekte al uit via de NOS. De experts zouden aanbevelen dat verpleeghuisbewoners dagelijks twee bezoekers mogen ontvangen, in plaats van slechts één. Ook zouden ze minder lang in quarantaine hoeven na contact met een positief getest persoon.

    Het officiële advies van het OMT volgt nog, en op basis daarvan zal het kabinet maandag een besluit nemen. Maandag is er weer een coronapersconferentie van De Jonge en premier Mark Rutte. "Zeker willen we de verlichting van maatregelen voor verpleeghuizen gaan bieden", zegt De Jonge. Maar dat wil het kabinet wel "heel behoedzaam doen".

    "We moeten ons realiseren dat ook in de verpleeghuizen er een aantal mensen is dat niet gevaccineerd is", zegt de zorgminister. "We moeten ons ook realiseren dat de bescherming nooit honderd procent is." Daarom zullen niet in één keer alle maatregelen zomaar van tafel gaan. "Dat zal stap voor stap gaan", benadrukt De Jonge. Het kabinet zal voor elke stap ook steeds advies vragen aan het OMT.

  8. Zelftest naar verwachting vanaf volgende maand beschikbaar

    Het kabinet hoopt dat mensen vanaf volgende maand zelf een coronasneltest kunnen afnemen. Het idee is dat de zogenoemde antigeentesten beschikbaar komen voor werkgevers en voor het onderwijs, maar ook in winkels komen te liggen.

    De antigeentest wordt nu alleen nog in teststraten gebruikt. De uitkomst ervan komt een stuk sneller dan bij een PCR-test, maar is ook minder gevoelig. Net als bij de PCR-test wordt met een wattenstaafje slijm uit de neus en keel afgenomen. Het ministerie van Volksgezondheid denkt dat door zelftesten eerder besmettingen kunnen worden opgespoord bij mensen die geen klachten hebben.

    Momenteel is het nog niet mogelijk de testen voor eigen gebruik beschikbaar te stellen, omdat het formeel medische hulpmiddelen zijn. Dat is verrassend, want Trouw zocht uit dat er nu al miljoenen sneltests ongebruikt op voorraad liggen.

  9. Afgelopen etmaal 4727 coronabesmettingen gemeld, meer dan het weekgemiddelde

    Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn er 4727 nieuwe coronagevallen bij gekomen. Dat is iets boven het gemiddelde, want in de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gemiddeld 4470 gevallen per etmaal. Dat gemiddelde begint de laatste tijd wat stabieler te worden.

  10. Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis weer iets gedaald

    Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er twaalf minder dan op donderdag. Sinds dinsdag is het aantal opgenomen patiënten met 73 gedaald.

    Op de verpleegafdelingen liggen nu 1370 coronapatiënten, veertien minder dan op donderdag. Het aantal patiënten op de intensive cares steeg een heel klein beetje, van 539 naar 541. Dat aantal schommelt al ongeveer een maand tussen de 500 en 550.

    Ziekenhuizen hebben afgelopen etmaal 224 nieuwe coronapatiënten opgenomen, tegen 198 op donderdag. In de afgelopen week belandden gemiddeld 213 coronapatiënten per dag op een intensive care of verpleegafdeling. Ook dat gemiddelde is redelijk stabiel, al ongeveer een maand schommelt het aantal opnames rond de 200.

  11. Ierse economie juist gegroeid in coronajaar 2020

    De economie van Ierland is in het coronajaar 2020 gegroeid, terwijl de meeste economieën in de wereld juist krimp lieten zien door de crisis. Volgens de Ierse minister van Financiën Paschal Donohue ging de economie met 3,4 procent vooruit, ondanks de strikte lockdowns tegen de pandemie in het land.

    De groei komt volledig voor rekening van de Ierse export, waaronder medicijnen en IT-diensten. Ierland is de Europese thuisbasis voor grote technologieconcerns als Apple, Google en Facebook. Daardoor kon een krimp van de binnenlandse economische activiteit door de lockdowns worden gecompenseerd. Om de impact van de crisis te verzachten kwam de Ierse overheid met steunmaatregelen voor bedrijven.

    Donohue sprak dan ook van "opmerkelijke" cijfers. Ierland is de enige economie van de Europese Unie die in 2020 krimp wist te voorkomen.

  12. Thuiswonende 75-plussers krijgen uitnodiging coronaprik

    Honderdduizenden 75- tot 79-jarige Nederlanders die nog op zichzelf wonen, zijn aan de beurt om een coronavaccin te krijgen. Zij ontvangen vanaf zaterdag een uitnodiging van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waarmee ze een prikafspraak kunnen maken. Het gaat om ongeveer 812.000 mensen, die worden ingeënt met het middel Comirnaty van Pfizer en BioNTech. Voor de prik kunnen ze terecht bij meer dan zestig vaccinatielocaties in het land.

    In de afgelopen weken is al begonnen met het inenten van mensen van 80 jaar en ouder die nog zelfstandig wonen. In die groep zijn tot nu toe ongeveer 400.000 mensen gevaccineerd. Enkele honderden van hen hebben ook al een tweede prik gekregen, waarmee ze in elk geval voorlopig beschermd zouden moeten zijn tegen het coronavirus. Bij de vaccinatie werkt de overheid van oud naar jong, hierna zijn de 70- tot 74-jarigen aan de beurt.

    Daarnaast zijn ongeveer 200.000 mensen in de langdurige zorg gevaccineerd, van wie ongeveer 100.000 ook al een herhaalprik hebben gehad. Hierbij gaat het niet alleen om ouderen in verpleeghuizen, maar ook om bewoners van instellingen in de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg.

    Het is de volgende stap in de vaccinatiecampagne, die ervoor moet zorgen dat de samenleving weer langzaam open kan. Volgens minister De Jonge kunnen we in juli zo ver zijn, maar volgens deze epidemiologen is dat nog maar de vraag. 

    (ANP/Redactie)

  13. Bonaire scherpt coronamaatregelen aan

    Op Bonaire gelden vanaf vrijdag 18.00 uur (lokale tijd) tot in ieder geval 20 maart aangescherpte coronamaatregelen om een toename van het aantal besmettingen op het eiland tegen te gaan. Op Bonaire zijn nu 55 mensen besmet, een week eerder waren dat er nog zestien.

    Die besmettingen leidden onder meer tot een grotere druk op de gezondheidszorg. Door de beperkingen moeten niet-noodzakelijke winkels, contactberoepen, sportinstellingen, casino's en bioscopen hun deuren tijdelijk sluiten. Bij restaurants en cafés mag alleen eten worden afgehaald, tot 22.00 uur.

    In noodzakelijke winkels, zoals apotheken en supermarkten, mag maar één persoon per huishouden naar binnen. Thuis is het niet toegestaan meer dan één persoon te ontvangen.

    De coronavaccinaties gaan gewoon door. Ook blijven de scholen open. (ANP)

  14. Van Engelshoven wil dit voorjaar sneltests op alle universiteiten

    Alle universiteiten en hogescholen kunnen dit voorjaar weer (deels) open met gebruik van sneltesten, denkt minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs). Een exacte datum kan de minister niet geven, omdat die volgens haar afhankelijk is van de besmettingscijfers. "We willen dat zo snel mogelijk, zolang het veilig en verantwoord kan", aldus Van Engelshoven.

    Trouw meldde vandaag dat er 26 miljoen sneltests stof liggen te verzamelen in de opslag.  Sinds half januari lopen er al proeven met sneltests op universiteiten, onder meer op de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Daar kregen studenten een sneltest voordat ze aan een tentamen begonnen.

    Van Engelshoven wil de grote voorraad tests ook aanspreken voor sneltests in de cultuursector, bijvoorbeeld voor musea. "We zijn hard bezig om dat te regelen."

    (ANP/Redactie)

  15. Viruswaarheid verliest kort geding over vaccinaties

    Actiegroep Viruswaarheid heeft het kort geding tegen de Nederlandse staat over het vaccinatiebeleid verloren. De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag alle vorderingen afgewezen. De actiegroep eiste rectificatie van de Staat over "onjuiste en onvolledige en daardoor onrechtmatige berichtgeving aan de Nederlandse burger" op het gebied van Covid-vaccinaties. Ook wilde de actiegroep dat de voorlichtingscampagnes worden gestaakt.

    "De Staat heeft een grote vrijheid om zijn beleid zo in te richten dat het doel van het realiseren van een bepaalde vaccinatiegraad wordt behaald", aldus de rechtbank. Dat die hiervoor het belang van vaccinatie en de positieve kanten daarvan in zijn campagne benadrukt, is volgens de rechtbank niet ongeoorloofd. "De Staat onderschrijft daarbij zonder voorbehoud de vrije, eigen keuze van burgers om zich al dan niet te laten vaccineren."

    Viruswaarheid heeft de afgelopen tijd over de coronamaatregelen al meerdere kort gedingen aangespannen tegen onder meer de Staat, het RIVM en gemeenten. Meestal besliste de rechter niet in het voordeel van de actiegroep, maar vorige maand won Viruswaarheid wel een erg belangrijke zaak: over de avondklok. Volgens de rechter moest deze opgeheven worden. De Staat ging meteen in hoger beroep en door politieke spoedprocedures was de avondklok enkele uren later weer in ere hersteld. Het hoger beroep werd ook in het voordeel van de Staat beslist. Viruswaarheid is in cassatie gegaan.

    (ANP)

  16. Mogelijk 1 coronabesmetting tijdens Fieldlab-voetbalwedstrijd

    Tijdens de Fieldlab-voetbalwedstrijd tussen NEC en De Graafschap is mogelijk één supporter besmet geraakt met het coronavirus. De persoon bevond zich tijdens de wedstrijd op een vooraf aangewezen vaste zitplaats op de tribune, waar diegene met een mondkapje gedurende de hele wedstrijd is blijven zitten.

    Twee andere supporters testten ook positief, maar zij zijn volgens de organisatie van Fieldlab niet besmet geraakt tijdens het duel. De twee fans hadden recent Covid-19 gehad en droegen daarom nog resten van het coronavirus bij zich.

    Zo'n 82 procent van de 1153 NEC-fans heeft zich uiterlijk vijf dagen na afloop van de wedstrijd laten testen op de speciaal daarvoor aangewezen testlocatie nabij het stadion.

    Een Fieldlab experiment bij een voetbalwedstrijd tussen FC Almere en Cambuur. Beeld EPA

    Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van wetenschappers, de overheid en de evenementenbranche, voert experimenten uit om te onderzoeken wat er misschien toch mogelijk is in coronatijd. Zo trad cabaretier Guido Weijers op voor vijfhonderd toeschouwers in het Beatrixtheater in Utrecht. Tijdens die voorstelling is niemand besmet geraakt met het coronavirus. 

    (ANP/Redactie)

  17. 'Steun voor ov nodig, anders gaat rekening naar de reiziger'

    Hogere tarieven of een verminderd aanbod dreigen in het openbaar vervoer. Daarvoor waarschuwt Reizigersvereniging Rover in een brief aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur). Rover vraagt het Rijk om voldoende financiële steun voor de ov-sector, vanwege het maatschappelijk belang van openbaar vervoer. Anders is de kans groot dat de reiziger de dupe wordt.

    Het Rijk heeft de sector een vergoeding verleend tot en met het derde kwartaal van dit jaar. Dit om het aanbod op peil te kunnen houden tijdens de coronacrisis. Dit dreigt te mislukken, stelt Rover. De vereniging ziet veel plannen met forse verminderingen in de kwantiteit en kwaliteit. Dat geldt voor NS maar ook voor het regionale en stedelijke vervoer. "Dat betekent dat de reiziger de rekening gepresenteerd krijgt", concludeert Rover-directeur Freek Bos.

    Rover wijst erop dat het openbaar vervoer tot 2030 juist een groei moet doormaken in verband met het klimaatakkoord, grootschalige woningbouw en plannen voor autoluwe steden. De vereniging pleit daarom voor een herstelplan en komt met een aantal suggesties. "Er zijn meerdere maatregelen denkbaar die het openbaar vervoer helpen", stelt Bos. "Naast financiële steun kan worden gedacht aan het verleiden van de reiziger om terug te keren in het openbaar vervoer, bijvoorbeeld door lagere btw op tickets." Rover vindt dat de staatssecretaris snel met de sector in gesprek moet gaan.

    Treinen en bussen blijven rijden, maar hoeveel reizigers komen straks terug? De coronacrisis zal waarschijnlijk nog lang haar sporen nalaten in het openbaar vervoer. Lees hier meer. 

  18. Eerste Europese land ontvangt Covax-vaccins

    Moldavië heeft als eerste Europese land coronavaccins ontvangen vanuit het Covax-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het land ontving in een eerste levering 14.400 doses, zegt president Maia Sandu op Twitter.

    In totaal krijgt Moldavië uit het Covax-programma genoeg doses om 1,7 miljoen mensen in te enten tegen het coronavirus, dat is ongeveer de helft van de bevolking. Het land wil 70 procent van de inwoners vaccineren. Het Covax-programma is opgezet door de WHO om ook landen van vaccins te voorzien die zelf niet genoeg slagkracht hebben om die te kopen op de markt.

    Moldavië begon dinsdag met vaccineren na een donatie van buurland Roemenië van 21.600 inentingen. Gezondheidszorgmedewerkers werden als eerste geprikt.

  19. Brazilië lijkt de grip op het virus te verliezen

    In Brasilia protesteren betogers tegen het besluit om vanaf 1 maart een nieuwe lockdown van zeker twee weken in de Braziliaanse hoofdstad in te voeren. Beeld AP

    Als Brazilië er niet in slaagt om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, dreigt het land in een soort groot laboratorium te veranderen waar steeds nieuwe varianten kunnen ontstaan, vrezen wetenschappers. “Wat heeft het voor zin om de pandemie in Europa en de VS onder controle te brengen, als Brazilië een broedplaats voor het virus blijft?" Lees hier het hele artikel. 

    President Jair Bolsonaro, die het coronavirus altijd heeft gebagatelliseerd, bekritiseerde opnieuw de maatregelen die door burgemeesters en gouverneurs worden genomen om de verspreiding van het virus in te dammen. "We moeten onze problemen onder ogen zien en te lijf gaan. Houd op met jammeren. Hoe lang willen jullie nog blijven huilen om de doden?", aldus Bolsonaro in gesprek met aanhangers. "Nu zijn er idioten die zeggen dat we vaccins moeten kopen. Maar alleen in het huis van je moeder! Er zijn in de wereld geen vaccins meer te koop."

    (ANP/Redactie)

  20. Aantal nieuwe coronabesmettingen Duitsland iets afgenomen

    In Duitsland zijn de afgelopen 24 uur iets minder nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld dan op de dag ervoor. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldt vrijdag 10.580 nieuwe gevallen.

    Donderdag meldde het RKI bijna 12.000 besmettingen. Het coronavirus is sinds het begin van de pandemie bij 2.482.522 inwoners van Duitsland vastgesteld.

    Er overleden in het afgelopen etmaal in Duitsland nog eens 264 personen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Covid-19 heeft daarmee tot dusver zeker 71.504 levens geëist in Duitsland.

    Bondskanselier Angela Merkel maakte woensdagavond bekend dat de lockdown een groot gedeelte van deze maand sowieso nog van kracht blijft. Wel kondigde Merkel enkele versoepelingen aan die overeen zijn gekomen met de deelstaatregeringen. Die versoepelingen moeten mogelijk worden gemaakt door extra snelheid met het vaccineren en een gratis sneltest per week voor alle Duitsers. (ANP)

  21. Voor het eerst in vijf maanden minder dan 40.000 besmettingen VS

    In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur minder dan 40.000 nieuwe gevallen van het coronavirus vastgesteld, blijkt uit cijfers van Johns Hopkins University in Baltimore. Het is voor het eerst in vijf maanden tijd dat het aantal besmettingen onder de 40.000 duikt. Ook het aantal dagelijkse sterfgevallen en ziekenhuisopnames neemt af.

    Het hoogste aantal besmettingen met Covid-19 op één dag was op 8 januari, toen de VS bijna 300.000 nieuwe coronagevallen registreerden. Nu is het aantal besmettingen weer terug op het niveau van voor de feestdagen eind vorig jaar, toen veel Amerikanen, ondanks waarschuwingen, door het land reisden en elkaar opzochten.

    Mogelijk is de afname te verklaren doordat steeds meer Amerikanen een vaccin krijgen tegen het virus. De Amerikaanse president Joe Biden heeft als doel gezet om in de eerste honderd dagen van zijn ambtsperiode 100 miljoen Amerikanen in te laten enten. Op dit moment ligt hij voor op schema. Het aantal gevaccineerde Amerikanen evenaart bijna het totale aantal besmettingen (zo'n 30 miljoen) dat in de VS is vastgesteld sinds het begin van de pandemie. (ANP)

  22. Australië vraagt Europese Commissie blokkade vaccins te herzien

    Australië heeft de Europese Commissie vrijdag gevraagd een beslissing van Italië om de uitvoer van een vracht coronavaccins van AstraZeneca uit de Europese Unie tegen te houden, te herzien. Een partij van 250.000 vaccins mag van Italië en de Europese Commissie niet naar Australië worden geëxporteerd, werd donderdag bekend.

    AstraZeneca levert al geruime tijd minder aan de EU dan is afgesproken. Ook de leveringen komend voorjaar dreigen tegen te vallen. Als een vaccinfabrikant niet aan zijn verplichtingen voldoet, kunnen EU-landen en de Europese Commissie de export blokkeren.

    Een fabrikant moet het EU-land waar het opereert sinds ruim een maand inlichten over een geplande uitvoer. Dat land, in dit geval Italië, legt zijn besluit aan de commissie voor. Die heeft het laatste woord. Italië heeft de exportweigering eind vorige week gemeld, schrijft de Britse zakenkrant The Financial Times.

    Australië heeft de kwestie via verschillende kanalen ter sprake gebracht bij de Europese Commissie. "Specifiek hebben we de commissie gevraagd deze beslissing te beoordelen", zegt de Australische minister van Gezondheid Greg Hunt.

    Volgens Hunt leidt het tegenhouden van de vracht niet tot vertraging in het aantal vaccinaties. Australië had al 300.000 doses van het AstraZeneca-vaccin ontvangen, wat genoeg moet zijn tot het vaccin binnenkort ook lokaal veelvuldig geproduceerd kan worden. Het land verwacht eind maart de eerste AstraZeneca-prikken die lokaal geproduceerd zijn te kunnen zetten. (ANP)

  23. China stelt bescheiden doel voor economie

    China mikt dit jaar op een economische groei van meer dan 6 procent, heeft premier Li Keqiang gezegd tijdens de opening van het jaarlijkse Chinese Nationale Volkscongres in Peking. Li maakte ook bekend dat China in 2021 11 miljoen nieuwe banen in de steden wil realiseren.

    De Chinese verwachte groei van het bruto binnenlands product is een stuk lager dan wat analisten hebben voorspeld. Die gaan ervan uit dat de economie dit jaar met meer dan 8 procent kan gaan groeien. Premier Li stelde dat in het streefgetal van 6 procent het 'herstel van de economische activiteit' is meegenomen, verwijzend naar de economische gevolgen van de coronacrisis.

    Vorig jaar schrapte de regering voor het eerst sinds 2002 het jaarlijks beraamde streefgetal voor economische groei, vanwege de onzekerheden die de coronapandemie met zich meebracht. In 2020 groeide de Chinese economie volgens de officiële cijfers met 2,2 procent. Daarmee was China de enige economische grootmacht die vorig jaar geen krimp noteerde. (ANP)

  24. Denemarken, Oostenrijk en Israël sluiten deal over vaccins

    Denemarken en Oostenrijk hebben donderdag aangekondigd samen met Israël een alliantie te vormen voor de toekomstige ontwikkeling en productie van coronavaccins. De deal stuit echter op kritiek binnen Europa.

    De drie landen lanceren een "onderzoeks- en ontwikkelingsfonds" en "bundelen hun krachten voor de productie van toekomstige vaccins", zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens een persconferentie. Ook zullen de landen samen fabrieken opzetten voor de distributie van de vaccins.

    Volgens de Deense premier Mette Frederiksen willen de landen daarnaast onderzoeken of er ook samenwerking op het gebied van klinische proeven mogelijk is.

    Frankrijk heeft kritisch gereageerd op het plan. Volgens de regering is het op dit moment juist belangrijk om op de EU te vertrouwen, omdat dit de beste manier is om "solidariteit" tussen de lidstaten te garanderen. Ook zou dit de meest effectieve manier zijn om genoeg vaccins binnen de EU te realiseren.

    De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz gaf dinsdag al aan niet meer alleen van Brussel afhankelijk te willen zijn voor coronavaccins. Binnen de EU bestaat groeiende ontevredenheid over het vaccinbeleid. In verschillende landen wordt gemord over het tempo waarin de autoriteiten hun burgers vaccineren. Kurz vindt daarnaast dat er sneller voorbereidingen moeten worden getroffen voor gevaarlijke coronamutaties.

    Kurz noemde Israël "het eerste land ter wereld dat laat zien dat het mogelijk is het virus te verslaan". Israël lanceerde in december een massale inentingscampagne. Meer dan de helft van de 9 miljoen inwoners van Israël heeft inmiddels in ieder geval één prik met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech gehad. (ANP)

  25. Braziliaanse president: Hou op met jammeren over doden

    In Brazilië zijn de afgelopen 24 uur 1699 doden geregistreerd, blijkt uit cijfers van het ministerie van Gezondheid. Het land heeft al weken te maken met opnieuw oplopende besmettings- en sterftecijfers. Gisteren meldde het ministerie met 1910 doden het hoogste aantal doden in één dag sinds het begin van de pandemie.

    Het gemiddeld aantal dagelijkse doden over de afgelopen zeven dagen bereikte vandaag voor de zesde dag op rij een record met 1361 sterfgevallen, een toename van 30 procent ten opzichte van twee weken geleden. In totaal zijn 260.960 mensen in het land overleden aan Covid-19. Ruim 10,7 miljoen Brazilianen zijn besmet. Vandaag kwamen daar meer dan 75.000 besmettingsgevallen bij.

    Op veel plaatsen in het land zijn de intensive care-afdelingen van de ziekenhuizen vrijwel vol en gelden beperkende maatregelen. Zo mogen bars en restaurants in Rio de Janeiro, de tweede stad van het land, vanaf vrijdag nog maar tot 17.00 uur open zijn en geldt vanaf 23.00 uur een avondklok. Voor winkelcentra en sportscholen gelden ingekorte openingstijden met een beperkte bezoekerscapaciteit.

    De Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die het coronavirus altijd heeft gebagatelliseerd, bekritiseerde vandaag opnieuw de maatregelen die door burgemeesters en gouverneurs worden genomen om de verspreiding van het virus in te dammen. "We moeten onze problemen onder ogen zien en te lijf gaan. Houd op met jammeren. Hoe lang willen jullie nog blijven huilen om de doden?", aldus Bolsonaro in gesprek met aanhangers. "Nu zijn er idioten die zeggen dat we vaccins moeten kopen. Maar alleen in het huis van je moeder! Er zijn in de wereld geen vaccins meer te koop." Daarmee ging Bolsonaro voorbij aan het feit dat hij en zijn regering al sinds oktober weigeren om onder andere de vaccins van Pfizer en het Chinese CoronaVac aan te schaffen. In veel steden moest de inentingscampagne worden stilgelegd vanwege een tekort aan doses. (Redactie)


    De Braziliaanse president Jair Bolsonaro.Beeld REUTERS