האם בנק ישראל יחרוג מסכום רכישות הדולרים השנה, שעומד על 30 מיליארד דולר, עליו הודיע רק לאחרונה, וירכוש אף יותר דולרים כדי להעלות את שער הדולר ולהגן על הייצוא הישראלי?
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
נגיד בנק ישראל, פרופ׳ אמיר ירון, הופיע אתמול (ראשון) באוניברסיטת בר-אילן בפני אגודת ידידי האוניברסיטה, והתייחס בדבריו לתוכנית רכישות הבנק בסך 30 מיליארד דולר. בהמשך לדיווח של בנק ישראל כי רכש כבר כ-6.8 מיליארד דולר רק בחודש ינואר, הפתיע הנגיד וציין כי סכום הרכישות השנתי עשוי להיות אף גבוה יותר מ-30 מיליארד דולר.
1 צפייה בגלריה
פרופ' אמיר ירון
פרופ' אמיר ירון
נגיד בנק ישראל: "נוכל להגדיל את היקף רכישות המט"ח"
(צילום: אלכס קולומויסקי)
הנגיד אמר בשיחה עם יו״ר חבר הנאמנים של אוניברסיטת בר-אילן, רו"ח שלמה זוהר: "30 מיליארד דולר זהו סכום ניכר מאוד. אנחנו מחויבים להוציא את הסכום הזה. כדי להבין את סדר הגודל, ניתן לחשוב מה היה קורה בשוק המט"ח אם העודף בחשבון השוטף היה קטן בסכום שכזה. כמובן שאם זה יהיה רלוונטי, ובהינתן תנאי המשק ותנאי השוק באותה נקודה, נוכל אף להגדיל גם את ההיקף של תוכנית רכישות המט"ח, כפי שהודענו בזמנו על הגדלת תוכנית ההרחבה הכמותית באגרות החוב הממשלתיות".
בנוסף, הציג הנגיד ממצאים לפיהם הסגר השלישי היה הדוק פחות מהסגרים הקודמים, בהתבסס על ניתוחי הבנק על רכישות בכרטיסי אשראי שמתקבלים מחברת שב״א. הנגיד ציין כי בשני הסגרים הראשונים ניתן היה לראות שחלה עלייה ניכרת ברכישות בכרטיסי אשראי רק בתום הסגר, ואילו בסגר השלישי עלייה כזו ניכרה כבר באמצע הסגר.
לנוכח התפתחות זו, לצד התקדמות החיסונים המרשימה בישראל מחד והתחלואה הגבוהה מאידך, אמר הנגיד כי "יש מקום לבחון ולעשות שימוש בדרכון הירוק - אישור שיונפק למתחסנים לאחר שבוע מהחיסון השני - ככלי שיסייע לפתיחת המסחר ולקיום פעילות במשק בצורה מבוקרת".
בהמשך להודעת נגיד בנק ישראל כי ייתכן שיירכשו דולרים בהיקף נרחב יותר ממה שהוכרז, נשיא התאחדות התעשיינים, ד״ר רון תומר, מחזק הבוקר את הנגיד על פעילות הבנק למניעת קריסת הייצוא וההייטק, ותוקף את הממשלה: "נגיד בנק ישראל הוא כנראה המבוגר האחראי היחיד במגרש שמבין את הסכנה בקריסת הייצוא וההיי-טק, אחרת לא ברור למה הממשלה שותקת ולא נערכת עם תוכנית חירום לסיוע ליצואנים. אם ממשלת ישראל חושבת שאפשר לצאת מהמשבר הכלכלי בלי קטר הייצוא, אז לא צריך כלכלנים במשרד האוצר, אלא סופרי מדע בדיוני".