Wat is het Lerend Netwerk Lokaal Voedselbeleid?

Het lerend netwerk is een trimestriële digitale bijeenkomst van enkel lokale besturen die gedachten/bekommernissen/praktijkvoorbeelden uitwisselen met elkaar.
Tijdens elk lerend netwerk zoomen we in op een voedselthema. Waar mogelijk leggen we ook de link met de andere beleidsdomeinen. 

Bezoek zeker ook eens de pagina's rond voedselbeleid (meer info)

 

Thema's & Data
 

Gezonde & duurzame voeding op school - werkbezoek Leuven - 16 december 2022

In samenwerking met Rikolto bezoeken we twee Leuvense scholen. Meer info over hun projecten kan je lezen via GoodFood@School: Fruitproject in Sancta Maria Basisschool Leuven en GoodFood@School: Gratis soep in De Zevensprong. Daarnaast gaan we die dag ook dieper in op de knoppen waar je als gemeente aan kan draaien om in te zetten op gezonde en duurzame voeding op scholen. Deelname is gratis, schrijf je in via de groene knop onderaan deze pagina.

 

Korte Keten - 20 mei 2020

Het korte-keten-proces kan een cruciale rol spelen in de transitie naar een beter voedselsysteem. Tijdens de crisis is tevens het belang van lokale voedselproductie aangetoond om een weerbaarder voedselsysteem te garanderen. Overheden, onderzoeksinstellingen, burgers en bedrijven: allen kunnen meedenken om het korte-keten-proces duurzaam te ontwikkelen. 

Voedselverspilling vermijden - 15 september 2020

Een derde van al ons voedsel wordt weggegooid. Als lokaal bestuur kan je via verschillende domeinen (horeca, sociale voedselverliesplatformen, grootkeukens, …) een belangrijke rol opnemen om bij je inwoners zo weinig mogelijk voedsel verloren te laten gaan. 

Ruimte voor voedsel - 20 oktober 2020

Lokale besturen hebben grond in eigendom én zijn op zoek naar maatschappelijk rendement. Uit een bevraging blijkt 80 % van de gemeenten landbouwgrond te bezitten in eigen gemeente maar de inzet voor lokale voedselproductie is tot op heden zeer beperkt.

Verslag + lessons learned

10.00-10.55: 5 lokale besturen vertellen over hun project 

11.00-11.20: De Landgenoten met cijfers, situatieschets, koppeling SDG's in een quizvorm

11.20-11.40: De Landwijzer met een praktische oefening rond lokale voedselproductie

11.40-12.00: De Vlaamse Landmaatschappij met een sessie rond grondinstrumenten

 

Gezonde en duurzame voeding - 17 november 2020

Uit een VVSG bevraging blijkt dat gezonde voeding hoog op de agenda staat bij de lokale besturen, daarnaast zien we ook dat het merendeel van de gemeenten zich voor de campagne “gezonde gemeente” engageren om een lokaal preventief gezondheidsbeleid uit te bouwen. Je bent wat je eet of de vitaliteit van je gemeente wordt bepaald door wat de inwoners eten. Het is ook belangrijk om naast de chemische samenstelling van voedsel evenveel aandacht te besteden aan de sociologie of de ecologie van het eten.

Verslag + lessons learned

10.00-11.00: 5 lokale besturen vertellen over hun project 

11.00-11.30: Departement omgeving over de consument betrekken bij de eiwittransitie

11.30-12.00: Velt over buurtboomgaarden

Educatieve boekjes scholen: 1, 2, 3

Duurzame aanbestedingen - 26 januari 2021

Steden en gemeenten zijn voorbeeldconsumenten die burgers en organisaties triggeren om zelf ook duurzamer te kopen. Door de volumes die ze aankopen hebben ze impact en zullen meer producenten duurzamer te werk gaan.

Verslag + lessons learned

10.00-11.00: 5 lokale besturen vertellen over hun project

11.00-12.00: 5 experts aan het woord

Opname 1, 2, 3 (indien geen toegang, melden aan steven.desair@vvsg.be)

Bestekken: Bierbeek, Merelbeke, Brussel

Lokale Voedselstrategie - 17 maart 2021 - Internationaal

Een voedselstrategie is een proces waarbij burgers, beleidsmakers, boeren en andere lokale actoren nadenken over hoe het voedselsysteem kan veranderd worden en welke acties er nodig zijn om die verandering te realiseren. Met o.a. enkele Internationale voorbeelden en we zoomen ook in op subsidies. 

Verslag + lessons learned

10.00-11.00: 3 praktijkvoorbeelden lokale besturen (Internationale voorbeelden)

11.00-12.00: 3 Experts 

Opname presentaties 

 

Korte Keten - 28 april 2021 - Bilateraal 

Het korte-keten-proces kan een cruciale rol spelen in de transitie naar een beter voedselsysteem. Tijdens de crisis is tevens het belang van lokale voedselproductie aangetoond om een weerbaarder voedselsysteem te garanderen. Overheden, onderzoeksinstellingen, burgers en bedrijven: allen kunnen meedenken om het korte-keten-proces duurzaam te ontwikkelen.  

 

Voedselverspilling vermijden - 16 juni 2021 - Distributieplatformen ism Herwin 

Een derde van al ons voedsel wordt weggegooid. Als lokaal bestuur kan je via verschillende domeinen (horeca, sociale voedselverliesplatformen, grootkeukens, …) een belangrijke rol opnemen om bij je inwoners zo weinig mogelijk voedsel verloren te laten gaan. We zoomen tijdens deze sessie in op distributieplatformen. Er zijn zowel sociale, economische als ecologische invalshoeken die we graag met jullie delen. Deze sessie is ook inspirerend als je interesse hebt in aansluiting bij een bestaand distributieplatform. 

Ruimte voor voedsel - 01 oktober 2021 - Bilateraal

Lokale voeding, gezonde voeding, duurzame voeding winnen enorm aan populariteit. Alleen leunen deze begrippen ook sterk op onze eigen boeren. Maar landbouwgrond verdwijnt in Vlaanderen. Het thema kan ook breder benaderd worden dan grond voor boeren. Hoe creëer je een ideale voedselomgeving  in de omgeving waar het dagelijks leven van mensen zich afspeelt?

Gezonde & duurzame voeding - 17 november 2021 - Bilateraal

Uit een VVSG bevraging blijkt dat gezonde voeding hoog op de agenda staat bij de lokale besturen, daarnaast zien we ook dat het merendeel van de gemeenten zich voor de campagne “gezonde gemeente” engageren om een lokaal preventief gezondheidsbeleid uit te bouwen. Je bent wat je eet of de vitaliteit van je gemeente wordt bepaald door wat de inwoners eten. We zoomen o.a. ook in op de eiwittransitie. 

Doelgroep

Ambtenaren uit verschillende beleidsdomeinen (enkel voor lokale besturen).
 

Deelnameprijs

Gratis

 

Inschrijven

Inschrijven kan via de groene knop onderaan deze pagina.

 

Info

  • Inhoudelijk | Steven Desair, stafmedewerker Lokale Voedselstrategie | steven.desair@vvsg.be | T 02 211 55 80
     
  • Praktisch | Nele Timmermans, verantwoordelijke organisatie vorming en evenementen | nele.timmermans@vvsg.be | T 02 211 55 52

Opleidingssessies

Geen resultaten