Ouder en kind allebei op hun eigen tablet in de woonkamer
Klik hier voor een samenvatting van het artikel
Digitaal ouderlijk toezicht: een samenvatting

Digitaal ouderlijk toezicht kan ervoor zorgen dat kinderen gemakkelijker van online content kunnen genieten zonder dat ze worden blootgesteld aan schadelijke inhoud. Je kunt de pagina’s filteren waar je kinderen toegang toe hebben. Het is daarnaast ook mogelijk om een tijdslimiet in te stellen.

Je kunt digitaal toezicht op verschillende manier instellen:

  • Via je internetprovider.
  • Via je besturingssysteem.
  • Via software van een externe partij.

Wil je weten hoe je ouderlijk toezicht in kunt stellen en wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende opties? Lees dan het volledige artikel hieronder.

Eén van de tips die vaak gegeven wordt bij het online beschermen van je kind is het gebruiken van digitaal ouderlijk toezicht. Digitaal ouderlijk toezicht kan je leven een stuk gemakkelijker maken als het aankomt op de online veiligheid van je kinderen. De juiste programma’s lossen een groot deel van je zorgen voor je op: ze filteren de pagina’s waar je kinderen toegang toe hebben, plaatsen een tijdslimiet op hun internetgebruik en geven je de mogelijkheid hun communicatie en social media profielen in te zien.

Wat is digitaal ouderlijk toezicht?

Ouderlijk toezicht of ‘parental control’ zijn tools in digitale producten die ouders kunnen helpen het gebruik van digitale media van kinderen te begrenzen. Ouders kunnen bepalen wat kinderen wel en niet mogen doen online. Je kunt bijvoorbeeld instellen welke websites je kind mag zien en hoe lang je kind mag gamen.

Het is ook mogelijk om aankopen in apps te beperken of te blokkeren. De reden dat mensen ouderlijk toezicht gebruiken is vaak om te voorkomen dat kinderen (te veel) blootgesteld worden aan negatieve aspecten die het gebruik van internet, telefoons of computers met zich mee kunnen brengen.

Parental control vind je op de meeste toestellen die toegang hebben tot het internet. Op smartphones, laptops, en op veel spelcomputers kun je eenvoudige ouderlijk toezicht instellen. Je vindt het ouderlijk toezicht vaak in de algemene instellingen van het apparaat. Kun je de instellingen voor ouderlijk toezicht op jouw apparaat niet vinden? Zoek dan naar woorden als ‘ouderlijk toezicht’, ‘parental controls’, ‘parental settings’, of ‘restrictions’.

Digitaal ouderlijk toezicht instellen

Als je ouderlijk toezicht op je apparaten wilt, kan dat op verschillende manieren:

  1. Digitaal ouderlijk toezicht via je internetprovider.
  2. Digitaal ouderlijk toezicht via je besturingssysteem (Windows, iOS).
  3. Ouderlijk toezicht via programma’s van externe partijen.

Het kiezen van het juiste programma voor parental control kan een uitdaging zijn. Om alles zo gemakkelijk mogelijk te maken, leggen we je uit hoe je het ouderlijk toezicht van je internetprovider of besturingssysteem activeert. We sommen ook de voordelen en functies van verschillende externe programma’s voor ouderlijk toezicht voor je op.

Digitaal ouderlijk toezicht via je internetprovider

De meeste populaire internetproviders komen met de mogelijkheid digitaal ouderlijk toezicht in te stellen. Enkele voorbeelden van internetproviders die dit aanbieden zijn Ziggo, Tele2, KPN, Telfort, en XS4All. Sommige van deze pakketten zijn gratis en kun je dus meteen gebruiken zolang je maar bij die provider aangesloten bent. Andere providers vragen een kleine prijs voor het gebruik van hun ouderlijk toezicht.

De opties die al deze providers bieden, verschillen heel erg. Wel is het zo dat vooral de gratis versies niet erg geavanceerd zijn. Vaak bestaat de software, die je via je modem-router kunt instellen, uit filters die werken met trefwoorden om ongeschikte websites met content zoals geweld of pornografie te verbergen. Deze filters zijn meestal gemakkelijk te omzeilen door gebruik te maken van een proxy of een andere browser.

Hoewel dit misschien lastig klinkt, moet je ervan uitgaan dat je kinderen technisch genoeg zijn om daarachter te komen. Daarnaast kunnen internetproviders niet alle content op mobiele apparaten filteren, tenzij je ook je mobiele pakket bij je internetprovider hebt geregeld.

Digitaal ouderlijk toezicht via je besturingssysteem

Besturingssystemen zoals Microsoft Windows, iOS/macOS en Android hebben standaard opties voor ouderlijk toezicht. Deze opties zijn over het algemeen effectiever en geavanceerder dan die van je internetprovider. Een ander voordeel is dat ze gratis zijn. Ze zitten immers standaard bij je apparaat inbegrepen. Hieronder volgt een korte uitleg over hoe je het ouderlijk toezicht kunt activeren op de vier meest gebruikte besturingssystemen.

Ouderlijk toezicht op Windows 10

Ook op je Windows 10 computer kun je ouderlijk toezicht instellen. Volg de stappen hieronder:

  1. Typ ‘Gezinsopties‘ (Engels: ‘Family options’) in de zoekbalk. Vervolgens klik je op het resultaat dat opkomt.
  2. Klik op ‘Gezinsinstellingen weergeven‘. Je wordt doorgestuurd naar de website van Microsoft.
  3. Windows Gezinsinstellingen Weergeven
  4. Als je nog geen gezinsgroep hebt, kun je die aanmaken door op ‘Maak een gezinsgroep aan‘ te klikken. Log in met je Microsoft-account en voeg een gezinslid toe via hun e-mailadres.
  5. Windows Family Safety Gezinslid Toevoegen
  6. Nadat de gezinsgroep compleet is, kun je via je account een tijdslimiet instellen voor zowel computer- als internetgebruik. Je kunt ook bepaalde inhoud blokkeren, websites blacklisten, en zelfs geld aan het Microsoft-account van je kind toevoegen zodat ze leeftijdsgeschikte spelletjes en media kunnen kopen zonder dat ze jouw betaalgegevens nodig hebben.
  7. Windows Family Safety Functies

Om volledig te genieten van de gezinsopties van Windows, moet je een Microsoft-account voor je kind aanmaken. Dit gaat gepaard met het voordeel dat je de online activiteiten van je kind in de gaten kunt houden en zelfs regelmatig updates van Microsoft over die activiteiten ontvangt. Windows Gezinsopties is door deze accounts ook te gebruiken is op andere Microsoft apparaten, zoals Windows Phones en Xbox gameconsoles.

Let op: de opties voor SafeSearch en het filteren van content werken alleen zolang je kind de Microsoft Edge-browser gebruikt. Het is niet moeilijk om een andere browser te gebruiken. Houd er rekening mee dat je kind dit wellicht weet.

Ouderlijk toezicht op macOS

Zo stel je ouderlijk toezicht in op een Mac:

  1. Ga naar het Apple-menu. Klik daar op ‘Systeemvoorkeuren‘ (‘System Preferences’ in Engels) en dan op ‘Ouderlijk toezicht‘ (Parental Controls).
  2. MacOS scherm instellingen met
  3. Klik op het slotje (lock).
  4. MacOS scherm Parental Controls met het slotje uitgelicht
  5. Typ je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op ‘Unlock’.
  6. Klik op het plusje om een een nieuwe gebruikersaccount met ouderlijk toezicht aan te maken en klik op ‘Create user‘.
  7. MacOS scherm parental controls met het plusje om een account toe te voegen uitgelicht
  8. Voer de leeftijd van je kind in. Hierdoor worden standaardbeperkingen aan het account toegevoegd. Deze kun je na afloop altijd nog aanpassen. Maak de gebruiker verder aan door een naam en wachtwoord in te vullen.
  9. MacOS scherm om een account aan te maken bij Parental Controls
  10. Zodra het account is aangemaakt, heb je de controle over welke apps en Apple stores je kind kan bezoeken en hoe lang je kind de Mac gebruikt. Je kunt zelfs instellen of de webcam en microfoon aan- of uitstaan. Het is ook mogelijk filters in te stellen voor websites. Dit werkt alleen in de Safari browser.

Ouderlijk toezicht op Android

Volg onderstaande stappen om ouderlijk toezicht in te stellen op een Android-apparaat:

  1. Ga naar de ‘Instellingen‘-app op je smartphone en klik op ‘Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht‘.
  2. Android menu
  3. Klik op ‘Ouderlijk toezicht instellen‘.
  4. Android optie
  5. Vervolgens kun je contentbeperkingen instellen. Ook kun je de schermtijd in de gaten houden en indien nodig limieten instellen. Het is ook mogelijk om beperkingen toe te voegen aan Google-services zoals Google Play.

Android scherm

Ouderlijk toezicht op iOS

Volg onderstaand stappenplan om ouderlijk toezicht op een iOS apparaat, zoals een iPhone, in te stellen:

  1. Open je iPhone en ga naar ‘Instellingen‘.
  2. Klik op ‘Schermtijd‘.
  3. Schermtijd optie op iOS onder Instellingen
  4. Hier kun je zien wat de mogelijkheden zijn van de ‘Schermtijd’ functie. Klik op ‘Ga door‘.
  5. Schermtijd scherm op iOS
  6. Kies de optie ‘Dit is de iPhone van mijn kind‘.
  7. Optie
  8. Je krijgt nu enkele schermen te zien met opties om het ouderlijk toezicht in te stellen. Het eerste scherm is ‘Apparaatvrije tijd‘:
  9. Apparaatvrije tijd instellingen onder Schermtijd op iOS
  10. Vervolgens krijg je het scherm ‘Applimieten‘ te zien, waar je tijdslimieten per appcategorie kunt instellen:
  11. Applimieten optie bij het instellen van Schermtijd op iOS
  12. Daarna krijg je het scherm ‘Materiaal en Privacy‘ te zien:
  13. Materiaal en Privacy scherm op iOS onder Schermtijd
  14. Tenslotte krijg je de mogelijkheid om een toegangscode in te voeren waarmee je de schermtijd kunt beheren:
  15. iOS Toegangscode Invoeren om Schermtijd te Wijzigen
  16. Met je toegangscode kun je ook onder ‘Beperkingen voor materiaal en privacy‘ de instellingen wijzigen door ‘Materiaal en privacy‘ in te schakelen. Je kunt daar iTunes en App Store-aankopen voorkomen, toegang tot bepaalde apps en features weigeren, content en Siri-zoekopdrachten filteren, en toegang tot het Game Center beperken.

Digitaal ouderlijk toezicht van externe partijen

Hoewel de ingebouwde opties voor ouderlijk toezicht van internetproviders en besturingssystemen vaak gratis en redelijk gemakkelijk te navigeren zijn, hebben ze ook een aantal nadelen. Het filteren van de content is niet erg geavanceerd en werkt niet op alle apparaten. De meeste ingebouwde software voor ouderlijk toezicht werkt zelfs alleen maar op de browsers die standaard bij het besturingssysteem zitten, zoals Edge of Safari.

Soms werkt het ouderlijk toezicht van deze software wél op meerdere apparaten, maar alsnog hebben de meeste moderne huishoudens vaak apparaten met verschillende besturingssystemen. Hiervoor zou je dus tegelijkertijd verschillende versies van ouderlijk toezicht moeten gebruiken. Dit wordt al snel verwarrend en kan leiden tot gaten in je online verdediging.

Een oplossing voor deze problemen is het gebruiken van software van een externe partij. Er zijn verschillende programma’s die ouderlijk toezicht aanbieden onafhankelijk van welke browser of welk besturingssysteem je gebruikt. Het kan een uitdaging zijn om een goede keuze te maken tussen al die verschillende software.

Om je op weg te helpen, noemen we hieronder een aantal van de belangrijkste mogelijke features van ouderlijk toezicht-software. Je kunt zelf checken of het programma dat jij overweegt aan te schaffen alle opties biedt die jij nodig denkt te hebben.

Ondersteunen van verschillende apparaten

Eén van de grote voordelen van het gebruiken van externe programma’s is dat ze vaak apps aanbieden die op verschillende apparaten geïnstalleerd kunnen worden. Dit betekent dat je maar één set restricties nodig hebt met één soort software om alle apparaten van je gezin veilig te stellen.

Filteren van online content

Omdat deze software niet wordt geassocieerd met een specifiek besturingssysteem, hebben programma’s van externe partijen de mogelijkheid om internetpagina’s, zoekopdrachten en content op verschillende browsers te filteren. Vaak hebben deze programma’s ook automatische HTTPS-filtering, zodat je kinderen alleen websites kunnen bezoeken die extra beveiligd zijn.

Software voor ouderlijk toezicht kan ook downloads van verdachte programma’s of specifieke apps tegenhouden. Dit is ideaal om malware en bepaalde social media buiten het bereik van je kind te houden. Zo verlaag je de kans op virussen en cybercriminaliteit, terwijl je tegelijkertijd zorgt dat je kind niet op platformen zit waar ze nog niet op mogen. De meeste social media mogen namelijk pas gebruikt worden vanaf dertien jaar oud.

Tijdslimieten

Wekker AlarmVrijwel alle apps voor ouderlijk toezicht geven je de mogelijkheid een dagelijks of wekelijks tijdslimiet voor zowel internet- als computergebruik in te stellen. Zo leert je kind zelf zijn of haar internetgebruik te plannen binnen de restricties die jij voor ze opstelt.

Ook hoef je met digitaal ouderlijk toezicht natuurlijk zelf niet bij te houden hoeveel tijd je kind al online heeft gespendeerd. Sommige programma’s kunnen ook toegang tot apps op een bepaald tijdstip weigeren. Dit kan goed van pas komen als je ervoor wilt zorgen dat je kind z’n huiswerk doet of gaat slapen in plaats van Candy Crush te spelen.

Controleren van messaging en social media

Sommige vormen van ouderlijk toezicht geven je de mogelijkheid de social media en berichten van je kind in te zien. Hoewel deze optie steeds minder relevant wordt naarmate je kind opgroeit en een beetje privacy verdient, kan het handig zijn om toegang te hebben tot de verschillende accounts van je kind. Zo kun je ze helpen terwijl ze hier kennis mee maken.

Ook kun je cyberpesten en ongepast contact met anderen voorkomen. Je kunt op tijd aan de bel trekken en cyberpesten melden op social media. Op de meeste social mediaplatformen is het mogelijk om berichten of gebruikers te rapporteren. Vaak werkt het controleren van berichten het beste als je hier open over bent tegenover je kind. Probeer met ze te blijven communiceren.

Notificaties en toegang op afstand

Je bent niet altijd in de buurt. Soms heeft je kind een langere tijdslimiet of toegang tot bepaalde webpagina’s nodig om bijvoorbeeld huiswerk af te maken. Als je dan niet thuis bent, is het handig om op afstand dingen binnen het ouderlijk toezicht aan te kunnen passen.

Een programma met deze opties geeft je de mogelijkheid aanpassingen te maken aan het ouderlijk toezicht terwijl je niet bij je kind in de buurt bent. Dit gaat heel gemakkelijk met je telefoon. Je kunt verzoeken voor verlengde toegang beantwoorden en bepaalde opties aan- of uitzetten. Ook kun je zo in geval van nood de GPS-locatie van hun telefoon aanzetten zodat je weet waar ze zijn.

Externe aanbieders van digitaal ouderlijk toezicht

Er zijn veel verschillende programma’s die digitaal ouderlijk toezicht aanbieden. Elk programma heeft zijn eigen voor- en nadelen. Om je een beetje een idee te geven van de opties die er zijn, bespreken we hier een aantal populaire en goede opties.

Circle

Circly with Disney LogoWil je wél alle opties van het ouderlijk toezicht van externe partijen, maar niet op elk apparaat een app downloaden? Misschien is Circle dan een idee. Circle, voorheen Circle with Disney, is een apparaat dat tussen je wifi-router en alle verbonden apparaten in staat.

Grappig genoeg gebruikt Circle dezelfde technologie die je ook vaak ziet bij een man-in-the-middle aanval. Uiteraard wordt de techniek door Circle gebruikt om de veiligheid van je familie juist te verbeteren. Omdat Circle tussen je apparaten en je router in zit, kan het selectief informatie filteren en zo toegang tot schadelijke content, bepaalde websites en individuele apps weigeren.

Ouders kunnen op de Circle-app apparaten aan specifieke gezinsleden toewijzen. Dit geeft de mogelijkheid één tijdslimiet in te stellen dat geldt voor alle apparaten van één persoon. Als je kind maar vier uur per dag op het internet mag, wordt dat bijgehouden op zijn of haar telefoon, tablet, laptop én gameconsole. Ook kun je bepalen hoeveel tijd er op specifieke apps wordt besteed. Dit is ideaal om gebruik van social media of bepaalde games in te perken.

Hoewel Circle niet veel extra’s te bieden heeft in vergelijking met andere programma’s met ouderlijk toezicht, is het grote voordeel van deze optie dat het allemaal in één pakket zit. Zie je er een groot gat in om verschillende instellingen op verschillende apps voor verschillende apparaten in te moeten stellen? Dan is Circle de oplossing. Hoewel het behoorlijk wat kost, is het erg gebruiksvriendelijk. Zo kunnen zelfs ouders die over het algemeen veel moeite hebben met het begrijpen van technologie de online veiligheid van hun kind garanderen.

Qustodio

Qustodio LogoHet veelgeprezen programma Qustodio heeft dezelfde duidelijke opties voor ouderlijk toezicht als Circle. Je kunt via het dashboard op je computer en de app op je telefoon precies in de gaten houden hoe je kinderen hun apparaten, apps en het internet gebruiken. Daarnaast kun je limieten instellen. Ook gebruikt Qustodio automatische filtertechnologie die je kind beschermt tegen schadelijke websites en berichten.

De basisopties van Qustodio zijn gratis. Het programma heeft een betaalde premium-versie met meer opties. Zo kun je met een premium account specifieke tijdslimieten voor apps en spelletjes instellen, de tijd die ze besteden op verschillende social media bijhouden, en de locatie van hun telefoon ten alle tijden volgen. Ook kun je op Android de telefoongesprekken en sms’jes van je kinderen inzien.

Daarnaast is er een speciale paniekknop waardoor bij een noodgeval snel de juiste hulp wordt ingeschakeld. Deze opties zijn allemaal alleen beschikbaar bij een betaald account. Dit kost tussen de 30 en 74 euro per jaar, afhankelijk van het aantal apparaten waarop je het wilt gebruiken.

Qustodio is snel en gemakkelijk op te zetten. Binnen vijf minuten heb je een account aangemaakt. Dan hoef je alleen nog de app te installeren op de apparaten die je wilt beschermen. Vervolgens kun je meteen alle opties naar eigen wens instellen. Qustodio is op dit moment nog niet beschikbaar in het Nederlands. De software kan worden gedownload in het Engels, Spaans, Portugees, Frans, Italiaans, Duits, Chinees en Japans. Mocht je met geen van deze talen overweg kunnen, dan is het waarschijnlijk beter om andere software te kiezen.

Norton Family

Norton LogoHet bekende antivirusprogramma Norton van Symantec heeft ook zijn eigen software voor ouderlijk toezicht gemaakt. Deze software, Norton Family, is beschikbaar voor Windows, Android, iOS en Mac. De functies verschillen per besturingssysteem.

Met Norton Family kun je de zoekacties van je kinderen bekijken, de tijd die ze op hun apparaten doorbrengen limiteren, en zelfs zien welke video’s ze op YouTube aanklikken. Ook heb je toegang tot hun locatie en wordt slechte content automatisch geblokkeerd. Door middel van automatische e-mails blijf je op de hoogte van de geblokkeerde websites die je kinderen in proberen te zien.

Norton Family is een betaalde service, maar je kunt het programma de eerste 30 dagen gratis uitproberen met de proefversie. Als het systeem je bevalt, kun je daarna een abonnement afsluiten dat per jaar betaald wordt. Omdat Norton ook andere computerbeveiliging aanbiedt, kan het slim zijn een pakket te kiezen waar Norton Family al bij inbegrepen zit. Zo zijn alle opties voor het ouderlijk toezicht ook beschikbaar als je Norton Security Premium aanschaft, en ben je dan ook gelijk beveiligd tegen virussen en malware.

Kliksafe

Logo KliksafeEen andere mogelijkheid is het gebruiken van Kliksafe. Hoewel Kliksafe niet volledig ouderlijk toezicht biedt, is het een erg sterk en Nederlands internetfilter. Het werkt zowel voor volwassenen als voor kinderen en helpt iedereen in het gezin veilig te houden.

Kliksafe filtert razendsnel al het internetverkeer dat over een specifieke verbinding gaat. De onderwerpen en zoekresultaten die je niet wilt zien, zoals bijvoorbeeld geweld, pornografie of grof taalgebruik, worden vervolgens automatisch verborgen.

Kliksafe werkt vanuit een datacentrum in Amsterdam en doet vooral veel in het onderwijs. Kliksafe Class is bijvoorbeeld speciaal ontworpen voor het creëren van een veilige leeromgeving op school. De software van Kliksafe werkt met white- en blacklists om te bepalen welke online content wél en welke content niet geschikt is om door te laten.

Daarnaast zijn er verschillende filtertypes waar je uit kunt kiezen, afhankelijk van hoeveel je zelf in wilt stellen. Dit alles heeft nauwelijks effect op je internetsnelheid, zodat jij én je kinderen zonder zorgen van het internet kunnen blijven genieten. Op de website van Kliksafe kun je meer lezen over de verschillende opties.

Het gemak van digitaal ouderlijk toezicht

Digitaal ouderlijk toezicht is een ontzettend handig hulpmiddel voor het beschermen van je kind online. Niet alleen zorgt het ervoor dat je kind zich wel aan de regels móét houden, het geeft je ook inzicht in hun online activiteiten, zodat je snel aan de bel kunt trekken als er nare dingen gebeuren.

Je kunt ouderlijk toezicht regelen vanuit je internetprovider, vanuit je besturingssysteem of vanuit een externe aanbieder. Vaak is extern ouderlijk toezicht de beste optie, maar sommige besturingssystemen en providers hebben ook effectieve programma’s. Let er vooral op dat het digitaal ouderlijk toezicht waar jij mee aan de slag gaat de juiste opties voor jou heeft.

Wil jij meer weten over specifieke apps die ouderlijk toezicht bieden? Neem dan een kijkje bij ons artikel over de 6 beste apps voor ouderlijk toezicht.

Digitaal ouderlijk toezicht: veelgestelde vragen

Heb jij een vraag over digitaal ouderlijk toezicht? Neem een kijkje in de FAQ hieronder en kijk of jouw vraag er tussen staat.

Wat is digitaal ouderlijk toezicht?

Digitaal ouderlijk toezicht omvat tools die in de meeste digitale apparaten aanwezig zijn waarmee je toegang tot bepaalde ongeschikte websites kunt blokkeren. Ook kun je vaak tijdslimieten instellen en voorkomen dat je kind uren achter elkaar aan het gamen is. Welke tools je het beste kunt gebruiken, lees je in ons volledige artikel ‘Digitaal ouderlijk toezicht: hoe werkt het?

Waarom is ouderlijk toezicht handig?

Met ouderlijk toezicht kun je je kind online beschermen. Het geeft je inzicht in hun activiteiten en je kunt in actie komen als je kind in aanraking komt met vervelende zaken.

Hoe kan ik ouderlijk toezicht instellen?

Op veel digitale apparaten die toegang hebben tot het internet vind je parental control. Het is per apparaat verschillend hoe je ouderlijk toezicht in kunt stellen. Je vindt het vaak door te zoeken naar  ‘ouderlijk toezicht’, ‘parental controls’, ‘parental settings’, of ‘restrictions’. Lees ons artikel over ouderlijk toezicht voor stappenplannen voor het instellen van parental control op Microsoft Windows, iOS/macOS en Android.

Laat een reactie achter