Direct naar artikelinhoud
nieuws

Snowboarders straks de helling af op voormalige windmolenbladen

Snowboarders kunnen binnenkort besneeuwde hellingen afsuizen op voormalige rotorbladen van het Nederlandse windpark Irene Vorrink. De bladen afkomstig van dit windpark worden deels gerecycled tot sportartikelen, zoals snowboards en ski’s.

en
Het windturbinepark Irene Vorrink in het IJsselmeer tussen Lelystad en Dronten.Beeld ANP / Branko de Lang

Hoewel windmolens en hun betonnen funderingen tot 90 procent te hergebruiken zijn, vormen de rotors (gemaakt van met vezels versterkte kunststof) een probleem: als ze het einde van hun levensduur hebben bereikt, kan er eigenlijk niets meer mee worden gedaan. De hars waarmee de verschillende bestanddelen aan elkaar zijn gelijmd, smelt namelijk niet bij hogere temperaturen.

Vaak worden de wieken daarom verbrand om met de vrijkomende hitte cement te produceren. Maar dat is geen hoogwaardige recycling, en het vereist veel energie. Nu er wereldwijd steeds meer duurzame windstroom komt, groeit ook het afvalprobleem van afgedankte turbinebladen.

Energieconcern Vattenfall, eigenaar van het 25 jaar oude windpark Irene Vorrink waar binnenkort nieuwe turbines komen, probeert schaalbare oplossingen te vinden voor hergebruik van de bladen. Het Noorse bedrijf Gjenkraft gaat de rotorbladen na verwijdering verwerken tot sportartikelen, zoals snowboards en ski’s, en isolatiemateriaal. Ook willen de Noren ze gebruiken om synthetische olie en gas mee te produceren.

Vattenfall gaat ook samenwerken met het Nederlandse LIFE CarbonGreen, dat onderzoek gaat doen naar andere toepassingen voor hergebruik van de wieken. Zij zijn van plan om het materiaal tot poeder te vermalen en vervolgens bijvoorbeeld te gebruiken in de frames waar zonnepanelen op staan, of in laadpalen voor elektrische auto’s.

Het energieconcern ziet deze nieuwe vormen van verwerking als het voorportaal van 100 procent hergebruik van de bladen. In 2030 moet dit punt bereikt zijn. Maar ook op de kortere termijn stelt Vattenfall een ambitieus doel: in 2025 moet al de helft van de afgedankte turbinebladen gerecycled worden, terwijl er op dit moment nog geen grootschalige recycling plaatsvindt.

Nog beter zou het zijn om wieken te bouwen die minder afval opleveren aan het einde van hun werkzame leven. Met een andere soort hars zou het makkelijker moeten zijn om de grondstoffen te scheiden en te hergebruiken. Onder meer aan de TU Delft wordt hieraan gewerkt. Ook fabrikanten van turbines proberen rotors te bouwen die gerecycled kunnen worden.