10 Miles 2022

 
 

UZA en UAntwerpen slaan de handen in elkaar en strijden samen tegen kanker

UZA en UAntwerpen werden geselecteerd als één van de goede doelen van de Antwerp 10 miles. Al wie een sportieve inspanning levert tijdens de 10 miles kan een T-shirt aankopen. De opbrengst hiervan komt naar ons onderzoek tegen kanker. Benieuwd wat dit onderzoek inhoudt? Lees hier verder: 

In het lab gekweekte ‘minitumoren’ voorspellen het effect van een kankerbehandeling

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen) streven naar een continue verbetering in de zorg voor patiënten met kanker.  We optimaliseren zowel de medische als paramedische zorgen.

Daarvoor zetten beide organisaties sterk in op innovatie, UAntwerpen vanuit een wetenschappelijk oogpunt, UZA vanuit een klinische benadering. Op die manier vullen ze elkaar beiden perfect aan.  De ontwikkeling van “mini-orgaantjes” om het effect van kankerbehandelingen veel beter te kunnen voorspellen vormt daarbij een baanbrekende gamechanger. Prof. Hans Prenen, diensthoofd Oncologie UZA en prof. Filip Lardon, diensthoofd Centrum voor Oncologisch Onderzoek UAntwerpen, lichten toe: “Kankerbehandelingen zijn de laatste jaren geëvolueerd van algemene therapieën zoals chemo- en radiotherapie, naar gerichte en gepersonaliseerde therapieën op basis van de genetische kenmerken van de individuele patiënt. Bij veel patiënten wordt echter vastgesteld dat ze reageren op een gerichte therapie die niet werd voorspeld door hun genetisch profiel en bovendien blijft chemo- en radiotherapie de voornaamste basis van de huidige behandelingen voor nagenoeg alle tumortypes.  Hierdoor worden patiënten vaak behandeld zonder dat er op voorhand een indicatie is van een mogelijke klinisch effect.

Recent werd een nieuwe technologie ontwikkeld waarbij kankercellen van een patiënt zeer efficiënt kunnen gekweekt worden in driedimensionele structuren in het lab, zogenaamde patiënt-afgeleide organoïden. “Studies tonen aan dat deze mini-orgaantjes de kenmerken van de originele tumor behouden en bovendien zeer goed de respons op bepaalde therapieën kunnen voorspellen. Met deze revolutionaire techniek willen onze oncologen in de toekomst voor elke individuele kankerpatiënt de meest veelbelovende therapie bepalen.”, aldus prof. Prenen. Dit project wordt in nauwe samenwerking uitgevoerd met Centrum voor Oncologisch Onderzoek aan de Universiteit Antwerpen.  Prof. Filip Lardon: “De biomedische en technologische doorbraken die we het voorbije decennium konden realiseren, geven ons als kankeronderzoekers bijzondere hoop. We zitten de kankercel op de hielen, het is nu aan kanker om bang te worden.”

Loop jij op 24/04 de short run, de 10 miles of de marathon mee en wil je graag geld inzamelen voor innovatief onderzoek aan het UZA? Registreer je via ons actieplatform. 

Wil je meer weten over het kankeronderzoek aan het UZA? Lees hier meer! 

Laatst aangepast: 31 maart 2022
Auteur(s):