Skip to main content

Fisioteràpia en Neurologia I

Titulació

Fisioteràpia

Assignatura

Fisioteràpia en Neurologia I

Tipologia

Obligatoris (OB)

Curs

2

Crèdits

6,0

Semestre

2n

GrupLlengua d'imparticióProfessorat
G11, presencial, matícatalàNatalia Gomara Toldra
Rosa Terre Boliart
G15, presencial, tardaespanyolIvan Romero Delgado
Natalia Gomara Toldra
Rosa Terre Boliart
G16, presencial, tardaespanyolIvan Romero Delgado
Natalia Gomara Toldra
Quintí Foguet Boreu

Professorat col·laborador

  • Josep Oriol Alarge Marti
  • Sandra Rierola Fochs
  • Maria Mercè Roger Batallé
  • Luz Adriana Varela Vasquez

Objectius

L'assignatura Fisioteràpia en Neurologia I forma part de la matèria de Neurologia. Aquesta assignatura pretén introduir l'estudiant en el coneixement de la neurologia perquè adquireixi els procediments i habilitats propis de la fisioteràpia en neurologia.

Els principals objectius són:

  • Familiaritzar-se amb els mètodes diagnòstics mèdics generals.
  • Conèixer els tractaments mèdics i quirúrgics aplicats i el fonament d'aquesta aplicació.
  • Conèixer els mecanismes i les eines per establir el diagnòstic de fisioteràpia en les diferents patologies i disfuncions neurològiques amb l'estudi de la exploració i valoració bàsica analítica, funcional i global del pacient neurològic.
  • Identificar els diferents tractaments de fisioteràpia per ajudar la persona amb patologies d'origen neurològic.
  • Integrar els fonaments teòrics i pràctics de la fisioteràpia en l'atenció a una persona amb una patologia d'origen neurològic.

Resultats d'aprenentatge

  • RA1. Explica la fisiopatologia, semiologia, proves diagnòstiques, tractament mèdic i/o quirúrgic i pronòstic de les diferents patologies neurològiques. (B1, E6)
  • RA2. Aplica els instruments de valoració adequats i validats internacionalment per establir el correcte diagnòstic de fisioteràpia basat en l'enfoc biopsicosocial. (E1, E4, E5, E10)
  • RA3. Relaciona la capacitat neuroplàstica del sistema nerviós amb l'abordatge de fisioteràpia en les patologies neurològiques de l'adult. (E2, E5, E6)
  • RA4. Analitza i resol casos clínics de diferents patologies neurològiques a través de la planificació de diferents propostes d'intervenció atenent les guies de les bones pràctiques clíniques. (T1, E2, E4, E7)
  • RA5. Planifica i dissenya el pla d'intervenció en fisioteràpia per a les diferents tipologies d'alteracions en relació amb el to muscular, moviment, sensibilitat, equilibri, coordinació i cognició. (E1, E6, E8)
  • RA6. Mostra habilitats per a la reflexió crítica en els processos vinculats amb l'exercici de la professió. (B2, T1, E3)
  • RA7. Mostra sensibilitat per una pràctica professional equitativa i igualitària entre homes i dones. (T8)

Competències

Específiques

  • Actuar professionalment d'acord amb els valors inherents a la pròpia professió explicitats al codi d'ètica de la fisioteràpia i respectar el marc legal amb sentit crític.
  • Avaluar d'una manera crítica i reflexiva el pla d'intervenció de fisioteràpia i fer els reajustaments necessaris a partir del diàleg amb els usuaris/pacients i amb el seu entorn.
  • Comunicar-se amb els pacients/usuaris, amb l'entorn significatiu o família i amb altres professionals, gestors o administradors. Utilitzar un registre i un canal de comunicació adient a les necessitats i característiques de l'interlocutor i del context comunicatiu.
  • Construir i aplicar un pla d'intervenció de fisioteràpia basat en el diagnòstic, en les aportacions d'altres professionals, l'evidència científica disponible i amb la participació de l'usuari/pacient i del seu entorn, tenint en compte aspectes personals, relacionals, metodològics i de seguretat i eficiència.
  • Dissenyar, implementar i avaluar accions i intervencions de prevenció de riscos i de promoció de la salut que incideixin en diferents factors determinants de la salut (estils de vida, xarxes socials i comunitàries i entorn laboral, entre altres coses), a partir del desenvolupament, manteniment i millora de l'activitat i del moviment en un entorn biopsicosocial.
  • Fer un diagnòstic de fisioteràpia basat en l'anlàlisi i la interpretació crítica de la informació rellevant i en la valoració efectuada, tot utilitzant les classificacions de funcionalitat, discapacitat i salut reconegudes internacionalment i el raonament clínic com a base per a la presa de decisions.
  • Incorporar la investigació i l'aprenentatge permanent en la pràctica professional a través de la utilització de la millor evidència disponible i de la formulació de qüestions a partir de la pròpia i informar i dissenyar projectes d'investigació.
  • Participar com a fisioterapeuta en un entorn interdisciplinari i incorporar la coordinació amb altres professionals i la participació en equips de treball en la pràctica habitual.
  • Recollir, analitzar i interpretar críticament informació rellevant sobre l'usuari/pacient i el seu entorn des d'un enfocament biopsicosocial, amb la finalitat d'avaluar i fer una valoració clínica sobre les alteracions funcionals, de l'activitat o de la participació.

Bàsiques

  • Demostrar posseir i comprendre coneixements en una àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, que se sol trobar en un nivell que, si bé se sustenta en llibres de text avançats, també inclou alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda del camp d'estudi propi.
  • Saber aplicar els coneixements a la feina i en la vocació d'una manera professional i posseir les competències que se solen demostrar mitjançant l'elaboració i defensa d'arguments i la resolució de problemes en l'àrea d'estudi pròpia.

Transversals

  • Actuar amb esperit i reflexió crítics davant el coneixement en totes les seves dimensions i mostrar compromís pel rigor i la qualitat en l'exigència professional.
  • Adquirir estratègies per promoure i intervenir en la igualtat de gènere i l'equitat entre les persones.
  • Mostrar habilitats per a l'exercici professional en entorns multidisciplinaris, complexos i en xarxa, ja siguin presencials o virtuals.

Continguts

Bloc teoria. Patologia mèdica i fisioteràpia

  1. Bases i conceptes generals de la intervenció en fisioteràpia en l'àmbit de la neurologia i introducció a la valoració del pacient neurològic
  2. Bases i conceptes generals de la intervenció en fisioteràpia en l'àmbit de la neurologia. Descripció de diferents mètodes terapèutics basats en l'evidència científica
  3. Patologia neurològica
    1. Trastorns del moviment
    2. Malalties desmielitzants: esclerosi múltiple
    3. Esclerosi lateral amiotròfica
    4. Malaltia de Parkinson
    5. Malalties degeneratives: demències
    6. Síndrome de Guillain-Barré
    7. Neuropaties perifèriques específiques
    8. Miastènia gravis

Bloc pràctic

  1. Valoració del pacient neurològic: anamnesi, to muscular, sensibilitat, motricitat, reflexes, equilibri, coordinació i marxa del pacient neurològic
  2. Tractament base del pacient neurològic: estimulació basal, acondicionament postural, mobilitzacions, transferències i estimulació sensoriomotriu

Avaluació

Segons la Normativa acadèmica de graus de la UVic-UCC només hi ha una convocatòria oficial que contempla dos períodes diferents d'avaluació:

  • Període ordinari, que té lloc de forma integrada al procés formatiu i dins del període lectiu.
  • Període d'avaluació complementària, en el qual es pot avaluar l'estudiant altra vegada d'aquelles tasques, activitats o proves que no s'hagin superat satisfactòriament en el marc del primer període i que siguin recuperables.

L'avaluació té lloc a través d'un únic procés d'avaluació continuada que contempla dos blocs: teòric i pràctic. Per aprovar l'assignatura s'ha de superar cada bloc de forma individual amb una nota de 5 o superior.

Període ordinari

Bloc teòric

L'avaluació del procés d'aprenentatge teòric representa el 50% de la nota de l'assignatura. El contingut el formen els coneixements de la part teòrica de fisioteràpia en neurologia i de la patologia neurològica (afeccions medicoquirúrgiques).

Aquest bloc teòric s'avalua mitjançant:

  • Examen tipus test (35%): examen test de resposta múltiple (4 opcions) només amb una opció correcta, en el qual no es penalitzen les respostes mal contestades. Per aprovar-lo és necessari obtenir una nota mínima de 6,25 per poder fer mitjana amb la resta de parts de l'assignatura. Els continguts que s'avaluen en aquest examen són del bloc teòric. El pes específic d'aquest examen teòric és d'un 35% respecte al 100% de l'assignatura. Aquest examen sí que és recuperable durant el període complementari.
  • Activitats treballades a classe i qüestionaris a l'espai Moodle (5%): aquestes tasques d'avaluació continuada tenen un pes del 5% respecte el 100% de l'assignatura. Aquestes activitats no son recuperables durant el període complementari.
  • Cas clínic mitjançant la metodologia de l'aprenentatge basat en problemes (ABP) (10%): aquesta activitat és transversal i avalua les 3 àrees que formen l'assignatura. Aquesta activitat d'avaluació continuada té un pes del 10% en el bloc teòric respecte el 100% de l'assignatura (bloc teòric de fisioteràpia (5%) i bloc teòric de patologia mèdica (5%)). Aquesta activitat no és recuperable durant el període complementari.

Bloc pràctic

L'avaluació del procés d'aprenentatge pràctic representa el 50% de la nota final.

El bloc pràctic s'avalua mitjançant:

  • Examen pràctic (35%): aquest examen pràctic es fa per parelles i es tracta de resoldre un cas clínic tot aplicant el raonament crític i realitzant una de les habilitats treballades al llarg de les sessions pràctiques. Aquest examen té un valor del 35% respecte el 100% de l'assignatura. Aquesta activitat sí que és recuperable durant el període complementari.
  • Cas clínic mitjançant la metodologia de l'aprenentatge basat en problemes (ABP) (10%): aquesta activitat és transversal i avalua les 3 àrees que formen l'assignatura. Aquesta activitat d'avaluació continuada té un pes del 10% en el bloc pràctic respecte el 100% de l'assignatura. Aquesta activitat no és recuperable durant el període complementari.
  • Assistència a classe, participació activa, actitud a classe i activitats dutes a terme a classe (5%): aquesta qualificació té un pes del 5% respecte el 100% de l'assignatura. L'assistència no és recuperable durant el període complementari.

Nota sobre l'assistència a les classes pràctiques

Si no es compleix un mínim del 80% d'assistència a les classes pràctiques, l'avaluació del bloc pràctic es considera suspesa amb una qualificació de 0.

Els continguts avaluables de cada bloc se superen amb una nota de 5 o superior i fan mitjana entre ells (bloc teòric i pràctic). En cas contrari l'estudiant pot fer la recuperació de la part suspesa del bloc en el període complementari (sempre que els continguts siguin recuperables i no superin el 50% del total de l'assignatura). Si després de la prova complementària el bloc no queda superat amb una nota de 5 o superior, el bloc queda suspès en la seva totalitat i, en conseqüència, també l'assignatura.

Les activitats no recuperables durant període complementari (activitat del cas clínic transversal (20%) i les activitats treballades a classe i qüestionaris de l'espai Moodle (5%)), malgrat puguin estar suspeses, poden fer mitjana amb la resta de notes de cada bloc sempre que la resta d'activitats estiguin superades amb qualificació mínima d'un 5 sobre 10.

Període d'avaluació complementària

L'estudiant que no superi alguna de les activitats considerades recuperables pot recuperar-la durant aquest període. L'avaluació d'aquest segon període no pot suposar més del 50% de la nota final de l'assignatura.

Important

El plagi o còpia de treball aliè són penalitzats a totes les universitats i, segons la Normativa de drets i deures dels i de les estudiants de la Universitat de Vic, constitueixen faltes greus. És per això que en el transcurs d'aquesta assignatura qualsevol indici de plagi o apropiació indeguda de textos o idees d'altres persones (siguin autors/es, Internet o companys/es de classe) es tradueix de manera automàtica en un suspens.

Per facilitar la citació apropiada de textos i materials cal consultar les orientacions i pautes de citació acadèmica disponibles a la pàgina web de la Biblioteca de la UVic.

Metodologia

La metodologia docent per dur a terme els objectius es basa en:

  • Sessions amb el grup classe (aula) en què s'exposen els continguts teòrics de cada bloc
  • Sessions de treball autònom en grup
  • Sessions de treball autònom individual
  • Sessions de treball dirigit amb grups reduïts (pràctiques al laboratori) en què es desenvolupen els procediments pràctics de cada bloc
  • Sessions de tutoria individual amb el professor/a, a demanda de l'estudiant per correu electrònic

Bibliografia

Bàsica

  • Cano de la Cuerda, R., Collado, S. (2012). Neurorehabilitación: métodos específicos de valoración y tratamiento. Panamericana.
  • Edwards, S. (2002). Neurological physiotherapy: A problem solving approach. Churchill Livingstone.
  • Hardiman, O., Doherty, C., Elamin, M., Bede, P. (2016). Neurodegenerative Disorders. A Clinical Guide. Springer.
  • Jones, K. (2011). Neurological Assessment: A Clinician's Guide. Elsevier.
  • Shumway-Cook, A., Woollacott, M. (2019). Control motor: De la investigación a la práctica clínica (5 ed.). Wolters Kluwer.

Complementària

El professorat facilitarà les referències de la bibliografia complementària i de lectura obligatòria al llarg del desenvolupament de l'assignatura i a través del Campus Virtual.

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte