Brief aan minister Dijkgraaf: waarborg toegang tot onderwijs voor gevluchte studenten uit Oekraïne

UAF-Mentorkoppel

Vandaag heeft het UAF samen met onderwijspartners een brief gestuurd aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Robbert Dijkgraaf. We verzoeken de minister om de toegang tot onderwijs voor gevluchte studenten uit Oekraïne op de lange termijn te waarborgen en samen met onderwijsinstellingen financiële drempels voor deze studenten weg te nemen.  

Gisteren besloot de Europese Unie tot een tijdelijke beschermingsmaatregel voor gevluchte Oekraïners. Zij mogen tot drie jaar in de EU blijven zonder asiel aan te hoeven vragen. De Europese maatregel (richtlijn 2001/55) voorziet in deelname aan volwassenenonderwijs en beroepsonderwijs, maar niet in deelname aan het hoger onderwijs.  

De ondertekenaars van de brief juichen toe dat het ministerie van OCW extra middelen vrijmaakt voor activiteiten van onderwijsinstellingen, zoals op 4 maart bekend is gemaakt. Waar het ons om gaat, is om de belangen van gevluchte studenten hierbij niet uit het oog te verliezen.  

De brief is een initiatief van het UAF en is ondertekend door de Universiteiten van Nederland en de Vereniging Hogescholen. 

Talent mag niet verloren gaan

Belangenbehartiging vormt een belangrijk onderdeel van het werk van het UAF. Steun ons met een eenmalige gift, juist nu.

Dossier Oekraïne

De situatie in Oekraïne laat niemand onberoerd en de ontwikkelingen volgen zich razendsnel op. Er zijn veel vragen, onzekerheden, steunbetuigingen en acties om te helpen. In het online dossier lees je wat het UAF doet, bij welke organisaties je terecht kunt als je wilt helpen en geven we informatie over studeren of werken in Nederland. Lees verder

Misschien vind je dit ook interessant

Zorgdag 2024

UAF Zorgdag opnieuw druk bezocht

Voor gevluchte zorgprofessionals die bezig zijn om hun BIG-registratie te behalen, zodat zij hun vak (opnieuw) kunnen uitoefenen, organiseert het UAF jaarlijks een Zorgdag. Op zaterdag 23 maart werd

Lees verder »

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X