Mijn kind heeft een ongeluk gehad en is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht

In het kort

In het kort

  • Uw kind is mogelijk ernstig gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.
  • In een speciale kamer (traumakamer) onderzoeken artsen uw kind.
  • Uw kind krijgt onderzoeken, zoals:
    • een röntgenfoto van de borstkas en het bekken
    • een echo van borstkas en buik
  • Soms krijgt uw kind een andere röntgenfoto of een CT-scan.
  • Uw kind wordt meestal in het ziekenhuis opgenomen.
Waar gaat mijn kind heen?

Waar gaat mijn kind heen in het ziekenhuis?

Uw kind heeft een ongeluk gehad en is mogelijk ernstig gewond. Bijvoorbeeld door een val, ongeluk, brand, explosie of geweld.

Mogelijk heeft uw kind veel wonden. Bijvoorbeeld gebroken botten, hersenschade, bloedingen binnenin het lichaam, een klaplong of schade aan het ruggenmerg.

Uw kind gaat met een ambulance naar het ziekenhuis. Hier gaat het naar een speciale kamer (traumakamer) op de eerste hulp. Uw kind wordt snel onderzocht en geholpen. Bij de meeste onderzoeken mag u bij uw kind blijven. Dit hangt af van hoe ernstig de wonden van uw kind zijn.

Deze tekst gaat over kinderen jonger dan 16 jaar.
Is uw kind 16 jaar of ouder, kijk dan bij ernstige wonden bij volwassenen.

Onderzoeken

Welke onderzoeken krijgt mijn kind in het ziekenhuis?

Lichamelijk onderzoek

In de traumakamer kijken de artsen of uw kind wakker is en of het reageert op vragen.

De artsen kijken ook naar het lichaam van uw kind. Het kan zijn dat de kleren van uw kind kapot worden geknipt. De artsen kijken of uw kind grote bloedingen heeft. Die kunnen direct behandeld worden. Ook kijken ze of uw kind misschien een bot heeft gebroken.

Röntgenfoto en echo

Uw kind krijgt een röntgenfoto van de borstkas en meestal ook van het bekken. Hierop is te zien of uw kind belangrijke botten heeft gebroken. Of andere wonden binnenin het lichaam heeft, zoals een klaplong of een bloeding.

Uw kind krijgt meestal ook een echo van de borstkas en de buik. Hierop is ook te zien of uw kind vocht of bloed in de borstkas of buik heeft. Of dat het misschien een klaplong heeft.

Soms krijgt uw kind ook een röntgenfoto van de nek of wervelkolom. Bijvoorbeeld als het veel pijn in de nek of rug heeft. De artsen maken alleen een foto als het nodig is. Er wordt zo weinig mogelijk straling gebruikt.

CT-scan

Misschien krijgt uw kind een CT-scan. Bijvoorbeeld van de borstkas, buik of hersenen. Hierop zijn meer details te zien dan op een röntgenfoto. De artsen kijken of een CT-scan nodig is. Er wordt zo weinig mogelijk straling gebruikt.

U blijft niet vlak bij uw kind als de onderzoeken gebeuren. U kunt wachten in de kleedkamer of achter de deur.

Hoe gaat het verder

Hoe gaat het verder met mijn kind?

Het hangt af van de uitslagen van de eerste onderzoeken hoe het verder gaat. En of u bij uw kind mag blijven of niet. U hoort dit van de arts die uw kind behandelt.

Meer onderzoek

Soms zijn nog meer onderzoeken nodig.

Heel soms krijgt een kind een MRI van de wervelkolom. Bijvoorbeeld als de artsen denken dat het kind ernstig gewond is aan de rug en misschien een operatie nodig heeft. Dit kan bijvoorbeeld ook pas 1 of 2 dagen na het ongeluk zijn.

Direct behandelen

Misschien is uw kind zo erg gewond, dat het direct een behandeling moet krijgen. Bijvoorbeeld een operatie. Uw kind gaat dan naar de operatiekamer. Soms mag u er bij zijn als uw kind in een diepe slaap (narcose) wordt gebracht.
Tijdens de operatie wacht u in de wachtkamer. Na de operatie mag u bij uw kind zijn als deze wakker wordt op de uitslaapkamer.

In het ziekenhuis blijven

De kans is groot dat uw kind in het ziekenhuis moet blijven slapen. Het gaat dan naar de kinderafdeling van het ziekenhuis. Hier letten de artsen goed op uw kind.

Als uw kind in het ziekenhuis ligt, is dit voor u als ouder erg emotioneel. Praat hierover met anderen. Bijvoorbeeld met uw familie of vrienden. Of met uw huisarts of Slachtofferhulp. Zij kunnen u helpen omgaan met deze heftige gebeurtenis.

Meer informatie
Deze tekst is aangepast op
FMS

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?