Hyppää sisältöön

Sukupuolivähemmistöt liikuntapalveluissa

Sukupuolivähemmistöihin kuuluu erilaisia ihmisryhmiä, kuten transsukupuoliset, muunsukupuoliset ja intersukupuoliset. Sukupuolivähemmistöön kuuluvan henkilön keholliset ja ulkonäölliset sukupuolipiirteet tai sukupuoli-ilmaisu voivat poiketa keskimääräisestä. Se voi joskus aiheuttaa epäselvyyksiä esimerkiksi pukuhuone- ja peseytymistilanteissa uimaloissa.

Tasa-arvolaki (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) kieltää syrjinnän sukupuolen, sukupuoli-ilmaisun tai sukupuoli-identiteetin perusteella. Kaikilla asiakkailla tulee siis olla yhtäläinen oikeus uimahallien ja kylpylöiden palveluiden käyttöön. 

Sukupuolivähemmistöt liikuntapalveluissa -opas

Sukupuolivähemmistöt liikuntapalveluissa on Ave Valojään ja Kajo Raunin kirjoittama opas liikuntapalveluiden henkilöstölle. Oppaassa tuodaan esiin sukupuolivähemmistöjen usein kohtaamia haasteita liikuntapalveluiden käyttäjinä sekä keinoja esteettömyyden kehittämiseen. Alun perin opas kirjoitettu Turun liikuntapalveluiden henkilöstölle, mutta se on vapaasti hyödynnettävissä.

Oppaan mukaan liikuntapalveluissa tarvitaan:

  • enemmän yksityisyyttä pukeutumis- ja peseytymistilanteissa
  • sukupuolittamattomia unisex-tiloja, jotka ovat tarkoitettu kaikille sukupuolille
  • puuttumista asiattomaan kohteluun

Yhdeksi käytännön keinoksi lisätä esteettömyyttä uimahalleissa on nostettu käyttöoikeusmerkki, jolla sukupuolivähemmistöön kuuluva henkilö voisi osoittaa olevansa oikeutettu uima-asun käyttöön myös pesu- ja saunatiloissa esimerkiksi käynnissä oleva sukupuolenkorjausprosessin aikana. Yleisimmin merkkiä käyttävät esimerkiksi syöpäsairaat tai avannepotilaat, mutta se tulisi sallia myös sukupuolivähemmistöille. Osa uimahalleista myy uimapukuun kiinnitettäviä käyttöoikeusmerkkejä tai -rannekkeita. Lisäksi merkkejä voi hankkia SUH:n verkkokaupasta.  

Yksityisyyden paremmin huomioivat ratkaisut uimahallien puku- ja pesutiloissa ovat nousseet viime vuosina esiin monien eri käyttäjäryhmien toiveissa. Uimahallien peruskorjaus- ja rakentamishankkeissa niihin onkin syytä kiinnittää entistä enemmän huomiota jo suunnitteluvaiheessa.