En projekteringsledare berättar

Camilla Åström är utbildad byggnadsingenjör inom BIM och jobbar som projekteringsledare på Skanska Sverige AB. Hon berättar om sin utbildning, hur det är att jobba inom samhällsbyggnad!

Camilla Åström är utbildad byggnadsingenjör inom BIM och jobbar som projekteringsledare på Skanska Sverige AB. Hon berättar om sin utbildning och hur det är att jobba inom samhällsbyggnad!

Hur kommer det sig att du valde att utbilda dig och arbeta inom samhällsbyggnad och vad gjorde du innan?

- Jag har alltid varit väldigt intresserad av byggnader, vår miljö vi vistas i dagligen och hur det påverkar oss. Jag har tidigare arbetat inom modeindustrin som designer och konstruktör. 

Berätta gärna lite mer om dig själv!

- Jag är 46 år, gift och har 2 barn. På min fritid rider jag, löptränar och försöker besöka konstutställningar när jag får möjlighet.

Vilket yrke hade du tidigare och vad är skillnaden till ditt nuvarande jobb?

Jag bytte yrke 2015 för att jag behövde en förändring. Eftersom jag alltid varit intresserad av byggnader så var den nya inriktningen inte svår för mig att välja. Den största skillnaden för mig är att jag nu jobbar mycket närmare processen samt att det är ett mycket större team att arbeta med.  Sen är det såklart annorlunda på det sättet att man jobbar fram en mer komplex produkt och att jag själv nu inte sitter på "designstolen".

Vilken utbildning gick du och när tog du examen/började du jobba?

-  Jag gick utbildningen Byggnadsingenjör BIM (digitalisering av byggmodeller) på Nackademin. Jag tog examen 2017, men började jobba innan jag hade tagit min examen då jag fick jobb på min LIA-plats (lärande i arbete/praktikplats).

Vad gör en Projekteringsledare?

- Mitt ansvar är att leda projekteringsarbetet. Jag samordnar och styr de olika konsulternas arbete; ser till att vi ritar utefter krav, ekonomi, hållbarhet och byggbarhet Jag är sedan med under produktionen för produktionsuppföljning samt i vissa fall även under hyresgästanpassningar.

Hur kan en arbetsdag se ut för dig?

- Jag sitter i olika typer av möten ca 60 % av min arbetstid. Det kan vara allt från samordningsmöten med projektörer, inköpsmöten, produktionsmöten etc. Sen svarar jag väldigt mycket på frågor via mail och telefon eftersom jag agerar "spindeln i nätet" under projekteringen. Under produktionstiden sitter jag även med under en tid i produktionen som stöd.

På vilket sätt jobbar du med BIM-digitalisering?

- Mitt arbete består mycket av att komma fram till hur vi behöver ändra vårt arbetssätt så att det blir ett bra flöde mellan projektering, inköp och produktion i våra digitala verktyg. Det är i projekteringen vi lägger grund för vårt digitala arbetssätt, för om vi inte projekterar rätt så blir det sen svårt att applicera vår information digitalt och kunna använda våra digitala verktyg. Vi jobbar med flera digitala verktyg, till exempel: BIMCollab, BIMeye, Navisworks, Apricons Visuella Frågetavla, BIM 360 Field etc.

Varför ska man välja att jobba inom byggbranschen?

- Det finns många anledningar tycker jag. En är att man aktivt får vara med och påverka hur våra byggnader som t.ex. sjukhus, skolor och äldreboenden utformas vilket jag tycker är fantastiskt och viktigt. Att jobba inom byggbranschen är ständigt utvecklande och man lär sig saker varje dag vilket jag tycker är viktigt i ett yrke. Som en sista anledning skulle jag säga människorna; jag har bara haft bra erfarenheter gällande hur man blir bemött inom byggbranschen och det finns ett så otroligt stort engagemang.

Hur bör man vara för att passa in och trivas i byggbranschen?

- Definitivt en teamplayer! Sen tror jag att det är bra att vara nyfiken och lösningsorienterad. Att vara kommunikativ är ett måste då ett bra projekt bygger på bra kommunikation.

Låter det spännande att jobba med BIM och digitalt byggande? Hitta en utbildning här!

Utbildningar inom BIM 


Byggföretagen


Annonser