Langs prachtige
heilige huisjes
in de Liemers

ca. 29 km
Doesburg-Giesbeek-Lathum-Angerlo-Doesburg

Langs Heilige Huisjes I

Route I bestrijkt de drie meest westelijk gelegen kernen van gemeente Zevenaar: Giesbeek, Lathum en Angerlo. De kers op de taart is Doesburg. Een klein stadje dat bol staat van de kerken en de historie. Pak de fiets en ervaar hoe landelijk en stads zich tot elkaar verhouden.

ca. 19 km
Duiven-Groessen-Loo-Westervoort-Duiven

Langs Heilige Huisjes II

Bezien vanaf Arnhem liggen Westervoort en Duiven aan het begin van de Liemers. Het zijn deze twee gemeenten die in totaal 7 kerken herbergen, waarvan de Heilige Remigiuskerk in Duiven en de Heilige Antonius Abtkerk in Loo tot de oudste kerken in de Liemers behoren.

ca. 29 km
Lobith-Tolkamer-Pannerden-Aerdt-Herwen-Spijk-Lobith

Langs Heilige Huisjes III

De langste fietstocht langs bijna alle kernen van het Gelders Eiland is deze route. De meeste kerken op deze route hebben een imposant uiterlijk en zijn daarmee beeldbepalend voor hun omgeving. Een uitzondering vormt de voormalige Gereformeerde Kerk in Tolkamer die nu als woonhuis in gebruik is.

ca. 24 km
Zevenaar-Oud/Zevenaar-Babberich-Didam-Zevenaar

Langs Heilige Huisjes IV

Met de Protestantse Kerk in Didam, gemeente Montferland en de overige kerken in gemeente Zevenaar heeft deze route een grensoverschrijdend karakter. Daarnaast gaan jong en oud hier hand in hand. De Didamse kerk dateert van 1956, over die van Oud-Zevenaar wordt al in 1276 gerept.

ca. 4,5 km
Doesburg

Langs Heilige Huisjes V

Maar liefst 8 gebedshuizen telt deze route. Behalve kerken staat Doesburg als hanzestad bol van de historie. Meer dan 1000 jaar geleden werd Doesburg al genoemd. Naast de sporen van een rijk verleden hebben ook kunst en cultuur een grote plek in de Doesburgse samenleving verworven.

Op verzoek van de gemeenten Zevenaar, Doesburg, Duiven en Westervoort hebben het adviesbureau Spectrum, partner met Elan, deze regionale kerkenvisie uitgevoerd in samenwerking met het Gelders Genootschap en de DKK. De routes zijn samengesteld door Rafelroutes en in de IZI app verwerkt door Zwerfgoed. De routes zijn daarnaast mede mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Rafelroutes is de beheerder van de fiets- en wandelroutes.