Een gebakje bij binnenkomst, kerstkransjes in de boom en een bonbonnetje bij de koffie. Daarna komen de hapjes op tafel en dan het kerstdiner waarvoor je oom en tante drie dagen in de keuken hebben gestaan. Als afsluiter val je aan op het toetje dat je moeder anderhalve dag aan het werk heeft gehouden. Het zou erg onbeschoft zijn om dat niet allemaal met smaak weg te happen, tot en met de laatste kruimel. Alleen: vol is vol. Hoe kun je zo veel mogelijk eten?

Wie lang kauwt, proeft meer

Je kunt het meest opschrokken als je zo weinig mogelijk kauwt, legt Kees de Graaf uit. Hij is hoogleraar sensoriek en eetgedrag aan Wageningen University. ‘Dan kun je heel veel kilocalorieën naar binnen werken.’ Maar lekker veel eten, voor De Graaf is dat tegenstrijdig. ‘Waardoor wordt eten lekker? Door de smaak.’ Zonder kauwen proef je niet zo veel. ‘Dan is er niks aan.’

Als je juist lang maalt, krijg je het meest mee van de smaken waar de familiechef zo zijn best op heeft gedaan. Het nadeel: ‘Als je voedsel lang in je mond hebt, voel je je sneller vol’, vertelt De Graaf. Je brein krijgt het signaal dat het wel genoeg is zo.

Een gourmetter eet al snel meer

Ai. Het lijkt er op dat je moet kiezen: geniet van de smaken van het eten of van de hoeveelheid. Toch is er hoop voor veeleters. Wat helpt is variatie. Als elke hap anders is, heb je minder snel genoeg. ‘Dat is natuurlijk het geheim van het sterrenrestaurant’, zegt De Graaf. ‘Ze serveren veel gangen, maar je krijgt maar heel weinig per keer.’ Met kerstmis hebben veel huishoudens hun eigen variatie op het sterrenrestaurant: de gourmetset komt op tafel. Kleine hapjes, elke keer wat anders.

Zo’n gourmetset is om nog een reden een uitkomst voor gulzige wolven. Krijg je een bord eten voor je neus, dan weet je precies hoeveel je gegeten hebt nadat je de laatste restjes saus eraf gelikt hebt. Maar met die kleine pannetjes van tantes gourmetstel heb je geen idee hoeveel je al op hebt.

Dat zet ons aan het eten, legt De Graaf uit. In een klassiek experiment aten proefpersonen soep. Bord leeg? Dan konden ze meer krijgen. Maar de onderzoekers speelden vals. Sommige borden vulden ze stiekem bij van onderaf, met een slangetje. Proefpersonen met een bord dat nooit leeg raakte, aten veel meer soep voordat ze genoeg hadden.

Samen krijg je meer op

Wil je veel eten, ga dan voor gourmetten en niet voor een bord vol kalkoen. En eet samen. Wat dat betreft is het kerstdiner perfect. ‘Als je met z’n tweeën bent, eet je meer dan alleen. En met drie personen eet je nog meer’, vertelt De Graaf. Het praten zorgt voor afleiding. Daardoor eet je met minder aandacht en dan kan je maag meer hebben. ‘En je bent met meer personen vaak ook langer aan het tafelen.’

Tekst loopt door onder de afbeelding

christmas turkey dinner
AlexRaths//Getty Images
Als je gaat gourmetten kun je meer eten dan wanneer er zo’n grote kalkoen op tafel staat.

Vet vult niet zo, alcohol geeft eetlust

De textuur van het eten is ook iets om op te letten. ‘Van appels en ander vezelrijk fruit kunnen we bijvoorbeeld niet zo veel eten.’ Dat komt door het lange knagen dat nodig is om ze je slokdarm in te krijgen. Je zit al snel vol. Een zacht gebakje glijdt veel makkelijker naar binnen. Moeten we het kerstdiner dan niet beginnen met het toetje? Dat is vaak lekker smeuïg. Niet nodig, vertelt De Graaf. Waar hartige smaken ons snel vullen, kan zoet er vaak nog wel bij.

Suikers vullen sneller dan vetten

Misschien kun je ook nog tweaken met wat je eet. Vullen vetten bijvoorbeeld sneller dan suikers? ‘Eiwitten zijn het meest verzadigend’, vertelt De Graaf. Daarna komen koolhydraten, waar suikers ook onder vallen, en dan vetten. En ten slotte alcohol, voegt de hoogleraar toe. ‘Dat wekt juist eetlust op.’ Aha, een bruikbare tip. Iemand nog bier? Wijn?

Om optimaal van het kerstmaal te genieten, moet je even nagaan waar je de meeste lol aan beleeft: de hoeveelheid eten of toch de smaak. Of de gezelligheid. Want voor de beste smaakbeleving zou je in stilte moeten genieten. ‘Je kunt het ook over het eten hebben’, tipt De Graaf, ‘dan ben je juist meer gefocust op het eten.’ Misschien toch eens overwegen om de chef een compliment voor te schotelen. Over die heerlijke minislavinkjes van de Lidl.

Nog op zoek naar een cadeautje?
Quest-Scheurkalender
Quest-Scheurkalender
€ 17 bij Quest