Direct naar artikelinhoud
Nieuws

CDA blundert bij stemming over soepeler bindend studieadvies, wil plan terug op de plank

Een snelle behandeling van het wetsvoorstel om het bindend studieadvies (bsa) te versoepelen, staat toch weer op losse schroeven. Het CDA zegt het voorstel alsnog in de ijskast te willen zetten tot na de verkiezingen. De Landelijke Studentenvakbond reageert verbijsterd.

en
CDA-Kamerlid René PetersBeeld Jeroen Meuwsen

Lees ook: studentenorganisaties roepen in Het Parool op tot snelle behandeling bsa

Demissionair minister Robbert Dijkgraaf wil het bindend studieadvies (bsa) versoepelen, maar nu lijkt het onderwerp ‘controversieel’ te worden verklaard, waardoor een nieuwe regering zich erover zal moeten buigen. Studentenorganisaties ISO en LSVb riepen dinsdag op de website van Het Parool in een opiniestuk op om het bsa wél zo snel mogelijk aan te passen.

Dinsdagmiddag dachten de studentenorganisaties nog te kunnen juichen. De Tweede Kamer zag – op voorstel van D66 – af van het voornemen om het onderwerp ‘bsa’ controversieel te verklaren, wat betekent dat het pas zou worden behandeld als een volgend kabinet aantreedt. Maar al snel ging het bericht de ronde dat er één partij per abuis verkeerd had gestemd en die fout zou willen herstellen: het CDA.

CDA-Kamerlid René Peters bevestigt desgevraagd zijn misser: “Ja dat klopt, ik heb dat verkeerd gedaan. Ik kan dat rechtzetten tijdens de procedurevergadering.” Die procedurevergadering is donderdagochtend.

Als het voorstel van Peters door de commissie komt, dan moet de Tweede Kamer er opnieuw over stemmen. Dat kan omdat de lijst met controversieel verklaarde onderwerpen een zogeheten ‘levende lijst’ is. Het eerstvolgende moment voor stemming in de plenaire zaal is dan dinsdag 26 september.

Tot die tijd gaat de behandeling van het wetsvoorstel dus officieel door, al is het ernstig de vraag of de Tweede Kamer er überhaupt nog wel aan toe zou komen vóór de verkiezingen die op 22 november plaatsvinden.

Uit de koker van Dijkgraaf

Het wetsvoorstel voor versoepeling van het bindend studieadvies komt uit de koker van minister Dijkgraaf (Onderwijs, D66), die hiermee de prestatiedruk op studenten wil verminderen. De studentenorganisaties waren er zeer tevreden mee en balen nu dus dat het CDA het plan toch weer op de plank wil leggen.

“Deze fout van het CDA is moeilijk om te slikken,” zegt voorzitter Elisa Weehuizen. “De verlaging van het bindend studieadvies is een cruciale maatregel om de prestatiedruk te verlagen en het hoger onderwijs toegankelijker te maken. Je laat opgeluchte studenten nu enorm hard zakken.”

De voorzitter is daarom zeer kritisch op de motieven van de christendemocraten. Weehuizen: “Als het CDA het onderwerp toch nog controversieel weet te verklaren dan gebruiken zij energie die ingezet had kunnen worden om crises op te lossen, juist om het welzijn van studenten te verslechteren.”