Nieuw onderzoeksprogramma voor kansengelijkheid en inclusie academische wereld

Verschillende verfkleuren door elkaar heen (Beeld: Shutterstock)

NWO steekt 1,3 miljoen euro in een nieuw onderzoeksprogramma dat bijdraagt aan een cultuurverandering op het gebied van kansengelijkheid en inclusie in de academische wereld. Met het onderzoeksprogramma ‘Advancing Equity in Academia through Innovation’ wil NWO bijdragen aan een meer inclusieve cultuur, waarin iedereen wordt gewaardeerd, ongeacht achtergrond. De eerste projecten binnen het onderzoeksprogramma gaan binnenkort van start.

Verschillende perspectieven en achtergronden stimuleren nieuwe ideeën en creatief denken, en leiden tot een dieper, beter begrip van onderwerpen en problemen. Om onderzoek van wereldklasse met betekenisvolle en duurzame impact te bevorderen is daarom een diverse academische wereld nodig.

Bestaande patronen doorbreken

‘We hopen dat we met deze financiering bestaande patronen, structuren en processen aan de kaak te stellen en bias tegengaan. Op die manier proberen we onderzoekers uit ondervertegenwoordigde groepen toegang te geven tot de academische wereld. Dan kunnen we vooruitgang boeken,’ aldus Margot Weijnen, portefeuillehouder van de raad van bestuur van NWO op dit onderwerp. NWO streeft ernaar hiermee een bijdrage te leveren aan het doorbreken van obstakels die onderzoekers uit ondervertegenwoordigde etnische groepen ervaren met betrekking tot toegang en carrièreontwikkeling in de academische wereld. Lees wat NWO-bestuurslid Margot Weijnen vertelt over inclusie en diversiteit.

De vier onderzoeksprojecten die nu van start gaan ontwikkelen, implementeren en onderzoeken interventies in de academie met als doel om diversiteit en inclusie te bevorderen. De projecten richten zich op verschillen in perspectief zoeken, aanbieden en effectief combineren, een co-creatie platform om expertise en kennis te delen, het doorbreken van uniformiteit en de implementatie van inclusieve quota’s.

Toewijzingen


Een verandering van perspectief: Evidence-based perspectieven integratie interventiestrategieën gericht op het inclusiever maken van academische instellingen

Dr. S. Gündemir (UvA) en consortiumleden van EUR, TSB

Een inclusieve academische cultuur is cruciaal om divers talent aan te trekken en te behouden en om alle individuen een omgeving te bieden waar ze kunnen floreren. Het bereiken van een inclusieve academische cultuur vereist aandacht voor verschillen in perspectieven en deze verschillen dienen overwogen te worden in besluitvormingsprocessen en dagelijkse interacties. Dit werk onderzoekt de belangrijkste ingrediënten van effectieve perspectiefintegratie om inclusie in de academische wereld te bevorderen.


JEDI Nu! Een kennis co-creatie platform voor inclusie van diversiteit op het gebied van gerechtigheid onder individuen met een migrantenachtergrond in Nederland

Prof. dr. R.A. Kusurkar (AUMC) en consortiumleden van LEI, RUMC, TUD, VU

Diversiteit is een voorwaarde voor creativiteit in organisaties en voor het welzijn van de organisatieleden. Er is veel bekend over JEDI (justice equity diversity inclusion), maar de impact blijft beperkt tot het niveau van losse initiatieven. Er is urgentie om JEDI-expertise en kennis te delen en de toepasbaarheid ervan binnen instellingen te bepalen. Dit onderzoeksvoorstel gaat over het opbouwen van een JEDI-platform dat instituten verbindt, kennis synthetisiert, inzichten genereert, onderzoeksmethoden ontwikkelt en interventies adviseert en onderzoekt of dit proces rechtvaardig is.


Het doorbreken van ‘uniformiteit’ in de Nederlandse academische wereld

Dr. O.K. Sooudi (UvA) en consortiumleden van RUG, TUD, UMCU, WUR

Wanneer organisaties praten over gelijkwaardigheid, diversiteit en inclusie, richten ze zich er voornamelijk op het helpen van minderheidsgroepen. Maar hoe zit het met de normgroep? Dit project bestudeert wat individuen en organisaties doen om de norm, ofwel "sameness” (uniformiteit), in stand te houden door enerzijds privileges en anderzijds marginalisatie te reproduceren. Het onderzoek zal plaatsvinden in verschillende academische en professionele omgevingen waar "professionaliteit" wordt onderwezen: in klaslokalen, middle management en de medische beroepssector. Het zal denkbeeldige gelijkenissen in waarden, houdingen en benaderingen van professionaliteit blootleggen en concrete methodes ontwikkelen om dit te doorbreken – om meer gelijkwaardige en inclusieve Nederlandse universiteiten te creëren.

Quotas voor de inclusie van geracialiseerde Nederlandse wetenschappers

Dr. A.R. Topolski (RU) en, consortiumleden van OU, UMCG en VU

Geracialiseerd academisch personeel is buitengesloten in de Nederlandse academische wereld, vooral in vaste functies. Verplichte quota voor deze specifieke groep zijn daarom onmisbaar, zoals wetenschappelijk is aangetoond in andere contexten. Ons project zal de bouwstenen vormen voor de grootschalige implementatie van deze quota, door 1) een ondersteunend netwerk voor geracialiseerd personeel op te zetten; 2) inzicht te verkrijgen in de succesvolle implementatie van quota in andere contexten en de weerstand hier tegen in Nederland; en 3) deze inzichten toepassen op de Nederlandse context.