Terug naar de krant

Grote pensioenfondsen stappen uit Russische beleggingen

Leeslijst Nieuws

Boycot De twee grote pensioenfondsen ABP en bpfBouw trekken zich volledig terug uit beleggingen in Rusland. Fondsen in het buitenland gingen hen voor.

Leeslijst

Twee van de vijf grootste Nederlandse pensioenfondsen trekken zich volledig terug uit beleggingen in Rusland.

Ambtenaren- en onderwijsfonds ABP, het op vier na grootste pensioenfonds ter wereld, zal alle beleggingen in Russische bedrijven van de hand doen, maakte het bestuur woensdag bekend.

Ook bpfBouw, het pensioenfonds voor de bouwsector, gaat Russische beleggingen uitsluiten. Vooral uit „moreel-ethische overwegingen”, zegt directeur David van As. „Het is verwerpelijk wat Rusland uitspookt in Oekraïne. Je kunt niet meer uitleggen dat je in zo’n land belegt.”

ABP laat in een verklaring weten „geschokt” te zijn door de Russische inval „en het geweld dat daarmee gepaard gaat”. Beide fondsen hadden hun belang in Russische bedrijven afgelopen maanden al afgebouwd.

De Nederlandse fondsen volgen hiermee het voorbeeld van meerdere sectorgenoten in de Verenigde Staten, Noorwegen en Denemarken, die de afgelopen dagen met soortgelijke aankondigingen kwamen. Onder hen het Noorse staatspensioenfonds, het op een na grootste fonds ter wereld.

‘Markt zit op slot’

Pensioenfondsen hebben hun beleggingen doorgaans breed gespreid over de wereld. ABP heeft voor zo’n 520 miljoen euro aan beleggingen in Rusland, op een totale portefeuille van 539 miljard euro. Dat is iets minder dan 0,1 procent. Bij bpfBouw gaat het met 58 miljoen euro om 0,07 procent van alle beleggingen.

Lees ook Pensioenreus ABP verandert ineens in een groene voorloper
Olie-opslagtanks van Shell in Californië. Pensioenfonds ABP verkoopt alle fossiele beleggingen. Eerder stemde het nog niet mee met een motie om Shell te laten handelen in lijn met het Akkoord van Parijs.

Het kan wel een tijdje duren voordat fondsen al deze beleggingen verkocht hebben. Niet alleen is het lastig om kopers te vinden voor aandelen en obligaties die massaal verkocht worden. In Rusland geldt ook een tijdelijk verbod op de verkoop van Russische aandelen door buitenlandse investeerders. Van As: „De markt zit praktisch op slot.”

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in