U bezoekt onze site met een verouderde browser. Dit kan ervoor zorgen dat de website niet optimaal werkt. Bezoek daarom onze site met een andere browser

Energieprestatie gebouwen

Nieuw tijdperk energieprestatie is aangebroken

Het voornemen is om NTA 8800:2023 per 1 juni 2023 aan te wijzen in de bouwregelgeving. NTA 8800 is vrij beschikbaar.

NTA 8800: dé norm voor energieprestatie

Nederland is bezig met de transitie naar een duurzame energievoorziening. Zo geldt dat aanvragen van de omgevingsvergunning sinds 1 januari 2021 moeten voldoen aan de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG). Dit betekent dat woningen en bedrijfsgebouwen gelijktijdig aan BENG-eisen moeten voldoen.

NTA 8800:2023 is de methode voor de bepaling van de energieprestatie van gebouwen, waarmee onder meer gerekend kan worden om aan te tonen dat men voldoet aan de BENG-eisen. Het voornemen is om NTA 8800:2023 per 1 juli 2023 aan te wijzen in de bouwregelgeving. NTA 8800 is vrij beschikbaar.

Sinds van de inwerkingtreding van het Stelsel EPG en de implementatie van NTA 8800:2023 in de markt zijn kleine aanpassingen en verduidelijkingen naar voren gekomen. Daarnaast zijn inhoudelijke wijzingen doorgevoerd op verzoek van de markt. De wijzigingen betreffen onderwerpen waarvoor nieuwe inzichten zijn verkregen of nieuwe technieken die zich hebben bewezen.

Belangrijke norm energieprestatie

Vanaf 1 januari 2021 aangewezen in Bouwregelgeving

NEN Whitepaper 'Highlights NTA 8800'


Nieuw tijdperk EPG

Wat is er veranderd? In deze korte video wordt makkelijk uitgelegd hoe de situatie is veranderd sinds 1 januari 2021. (Tip: Beweeg met uw muis over de video en zet rechtsonderin het geluid van de video aan.)

Please accept marketing-cookies to watch this video.

Werk ook mee aan goede afspraken voor energieprestatie

Praat mee 

Bij het maken van goede afspraken zijn er verschillende partijen nodig. En NEN is een organisatie die daarvoor kan zorgen. Dat doen we immers al meer dan 100 jaar. Zo brengen we verschillende partijen bij elkaar in een commissie om afspraken te maken over allerlei onderwerpen, dus ook voor het onderwerp ‘Energieprestatie’. In de commissie zitten verschillende organisaties en instellingen die dus afspraken maken over allerlei onderwerpen rondom EPG. Benieuwd hoe uw organisatie kan meedoen in de commissie óf hoe de commissie eruit ziet?
Ontdek de mogelijkheden
Door normalisatie hebben we handvatten gegeven aan het nieuwe Stelsel Energieprestatie Gebouwen
Leer alles over de nieuwe EPG norm
Cedeo* erkend
Dicht bij de bron
Trainingen door experts

Meer over energieprestatie-eisen en NTA 8800

Wat is het Stelsel Energieprestatie gebouwen? Wat zijn de BENG-eisen? Hoe zit het met energieprestatie en de bouwregelgeving? Hoe pas ik NTA 8800 toe in de praktijk? 

Stelsel Energieprestatie

In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft NEN invulling gegeven aan de vernieuwing van het stelsel Energieprestatie Gebouwen en de daarbij behorende bepalingsmethode.

Het doel van het stelsel is om een eenduidige en transparante bepalingsmethode te hebben die bruikbaar is in het kader van de bouwregelgeving (BENG-eisen).

Het stelsel energieprestatie van gebouwen bestaat uit verschillende onderdelen met de bepalingsmethode (NTA 8800) als basis.

Grondslagen EPG stelsel

  • NTA 8800 Bepalingsmethode energieprestatie gebouwen

Kwaliteitsborging - Energieprestatie advies

  • BRL 9500
  • Opnameprotocollen
  • Examens

Kwaliteitsborging - Rekensoftware

  • BRL 9501
  • EDR Testen

BENG-eisen

In Nederland leggen we sinds 1 januari 2021 de energieprestatie voor bijna energieneutrale gebouwen vast aan de hand van 3 eisen:

  • BENG-eis 1: de maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar
  • BENG-eis 2: het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar
  • BENG-eis 3: het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten

Deze eisen vervangen de EPC, de huidige eis voor nieuwbouw. BENG is gebaseerd op de Trias Energetica, een driestappenstrategie om een energiezuinig ontwerp te maken. De EPC voldoet niet meer. U kunt bijvoorbeeld een grote glaswand in een gebouw zetten en de EPC-eis halen door deze energieverliezen bij glas te compenseren met zonnepanelen; de huidige nieuwbouweis houdt geen rekening met het energieverlies van de woning door de gebouwvorm.

Er is daardoor bij de huidige eis geen relatie met het energieverbruik per m2. De BENG-eisen houden hier wel rekening mee. Er geldt een aparte eis voor de buitenkant van een gebouw, de zogenoemde schil, om de energiebehoefte te limiteren. Dit noemen we BENG 1. Ook moet de energievraag van een gebouw zo veel mogelijk uit hernieuwbare energie bestaan: de BENG 3-eis. En tenslotte moet de resterende energiebehoefte zo efficiënt mogelijk worden opgewekt: BENG 2. De hoogte van de eisen verschilt per type woning of gebruiksfunctie en is terug te vinden in het Bouwbesluit.

TOjuli-eis

Voor nieuwe woningen is er een aanvullende eis, de TOjuli-eis. Deze is er om het risico op oververhitting te beperken. Met NTA 8800 kunt u hiervoor ook berekeningen maken.

Bekijk video Nieuw tijdperk energieprestatie gebouwen


Gerelateerde thema's

Wettelijk kader

Aangewezen versie: NTA 8800:2020+A1:2020

Sinds 1 januari 2021 wordt NTA 8800 aangewezen voor de energieprestatie van gebouwen (en vervalt de verwijzing naar NEN 7120 en gerelateerde normen).

NTA 8800 is van toepassing op zowel nieuwbouw als bestaande bouw en op zowel woningen als utiliteit. Een wijziging ten opzichte van de huidige methoden is de overstap naar een zuiver fysische indicator, namelijk kWh per m2 per jaar. Dat houdt in dat er op een nieuwe manier gerekend gaat worden. De eisen met betrekking tot de energieprestatie van gebouwen worden rechtstreeks opgenomen in de wet- en regelgeving. Met behulp van NTA 8800 wordt vastgesteld of er aan de eisen wordt voldaan.

De Nederlandse wet- en regelgeving voor de energieprestatie van gebouwen is gebaseerd op de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). De wijzigingen ten aanzien van de BENG-eisen komen in het Bouwbesluit.

Andere regelgeving die voortkomt uit de EPBD, staat onder andere in het Besluit energieprestatie gebouwen (BEG) en de Regeling energieprestatie gebouwen (REG).


EPG-nieuws

Bekijk het laatste nieuws rondom Energieprestatie van gebouwen. Nieuws

NTA 8800: actuele versie downloaden

De laatste versie van NTA 8800 is
NTA 8800:2020+A1:2020 en is gepubliceerd in december 2020.

Bij de ontwikkeling van de nieuwe bepalingsmethode is goed worden gekeken naar eenvoud, eenduidigheid, transparantie en toepasbaarheid binnen de voorwaarden in de EPBD-richtlijn.

Download NTA 8800 (vrij beschikbaar)


NTA 8800 in de praktijk

In de laagdrempelige en praktijkgerichte training
'NTA 8800: Nieuw tijdperk energieprestatie, praktisch aan de slag' leert u aan de hand van cases wat deze norm inhoudt en hoe u de EPG berekent.

Na afloop kent u de belangrijkste ins en outs van
NTA 8800. Tijdens de training gaat u aan de hand van een case zelf aan de slag. U krijgt inzicht in de relevante parameters die de uitkomst van de EPG-berekening bepalen en u wordt bijgepraat over de belangrijkste tips en valkuilen. Daarnaast neemt de docent praktijkvoorbeelden met u door en krijgt u uitleg over de relatie met andere normen.

Lees meer over de training NTA 8800

Veelgestelde vragen

Wat is het toepassingsgebied van de nieuwe bepalingsmethode

NTA 8800 is van toepassing op woningbouw, utiliteitsbouw en nieuwbouw en bestaande bouw.

Wie heeft er allemaal met NTA 8800 te maken?

NTA 8800 is van toepassing op zowel nieuwbouw als bestaande bouw en woningen en utiliteit. De energieprestatie van een gebouw zal in de toekomst worden bepaald volgens NTA 8800. Voor de berekening kan software worden gebruikt. Hierdoor zullen in ieder geval woning eigenaren, eigenaren van utiliteit, gemeenten, architecten en adviseurs (indirect) te maken krijgen met NTA 8800.

Voor welke indicator wordt gekozen in de nieuwe bepalingsmethode?

Er is afgestapt van de dimensieloze indicatoren EPC en EI. NTA 8800 gaat uit van de energiebehoefte per vierkante meter (kWh/m2) (conform de Europese Energy Performance of Buildings Directive).

Hoe staat de nationale bepalingsmethode in verhouding met de Europese EPB-normen?

NTA 8800 volgt de Europese EPB-normen. Dit was één van de uitgangspunten bij de ontwikkeling van de NTA. Er zijn vereenvoudigingen in NTA 8800 doorgevoerd ten opzichte van de Europese normen om beter aan te sluiten op de Nederlandse situatie.

Kan ik NTA 8800 ook in de rest van Europa gebruiken?

NTA 8800 is specifiek voor de Nederlandse markt ontwikkeld. De basis voor NTA 8800 zijn de Europese normen die in 2017 in het kader van de Energy Performance of Buildings Directive zijn gepubliceerd.

Waar kan ik meer informatie over (het stelsel) energieprestatie vinden?

Ga voor meer informatie over EPG naar www.gebouwenergieprestatie.nl. 

Welke normen moeten er worden gebruikt tot het moment dat de nieuwe bepalingsmethode van kracht wordt?

Tot het moment dat NTA 8800 van kracht wordt in de bouwregelgeving per 1 januari 2021, kunnen de huidige Nederlandse normen worden gebruikt (waaronder NEN 7120).

Hoe verhoudt NTA 8800 zich tot NEN 7120?

Hoe verhoudt NTA 8800 zich tot NEN 7120? NTA 8800 vervangt NEN 7120, alsook NEN 8088-1, NEN 1068 en bepalingsmethoden NV en ISSO 75.3.

Is er NTA 8800 software?

NTA 8800 is in software omgezet om de bepalingsmethode toegankelijk te maken voor gebruikers en de markt. NEN brengt zelf geen software uit, maar dit wordt gedaan door verschillende software partijen.

Kan ik gecertficeerd worden op NTA 8800? Zijn de inspecteurs van NEN?

Nee, NEN certificeert zelf niet en levert dus ook geen inspecteurs.

Hoe is de kwaliteitsborging geregeld voor NTA 8800?

De kwaliteitsborging voor NTA 8800 is vergelijkbaar met het huidige systeem. Naar aanleiding van de nieuwe bepalingsmethode wordt de kwaliteitsborging in lijn gebracht met NTA 8800 zodat het gebruikt kan worden voor nieuwbouw/bestaande bouw en woningen/utiliteit. Zo worden de opnameprotocollen aangepast, de testen om de kwaliteit van software te kunnen garanderen worden uitgebreid en de examens die door adviseurs moeten worden gehaald om erkend ‘Energieprestatie Adviseur’ te zijn worden geüpdatet.

Geeft NEN een cursus/training rondom energieprestatie en NTA 8800?

Zeker. NEN biedt een laagdrempelige en praktijkgerichte training 'NTA 8800: Nieuw tijdperk energieprestatie, praktisch aan de slag'.  Lees meer

.

Scroll to top