En ny horisont på Gammel Køge Landevej 43

Horisont er et kunstværk af Jakob Kolding, der er skabt særligt til de tre store gavle på pladsen ved Jobcenter København på Gammel Køge Landevej 43.

Hvis du er landet på denne side, er der en chance for, at du nu står foran Jakob Koldings værk Horisont på Gammel Køge Landevej 43. I så fald kan du prøve at stille dig midt på pladsen mellem de tre gavle, hvor du får det bedste overblik.

Vi vil gerne invitere dig til at gå på opdagelse i værket, og herunder kan du læse kunstner Jakob Koldings tanker om det.

Gavlene og rummet

Horisont består af tre billeder, der hænger på hver sin gavl. Sætter man de tre billeder ved siden af hinanden, vil man se, at de hænger sammen og danner et fælles billede. Tilsammen skaber de et samlet rum, næsten som en scene, hvor forskellige figurer udfolder sig sammen.

Værket er skabt til netop dette sted, og fornemmelsen af åbent rum er et væsentligt tema: Billederne på gavlene åbner – helt bogstaveligt – op for et nyt perspektiv og skaber illusionen af rum, der åbner sig dér, hvor bygningerne står.

Billede
Jakob Kolding: Horisont, 2022
Jakob Kolding: Horisont, 2022
Det er en effekt, der ikke bare visuelt åbner bygningerne op, men også ændrer oplevelsen af pladsen mellem gavlene. Der opstår en følelse af et nyt rum og en oplevelse af en plads med mere plads. Fra at være et gennemgangsrum bliver pladsen til et sted man kan opleve. Et rum man kan træde ind i og blive en del af sammen med andre mennesker.
Jakob Kolding
Kunstner

Menneskene og deres omgivelser

På gavlene ser man figurer af mennesker i samspil med hinanden, og man kan forestille sig selv at træde ind i denne verden. Med billederne som baggrund bliver alle mennesker på pladsen en del af billedernes verden.

Når man kigger længere, kan man genkende farver og mursten fra bygningerne i billederne. Som om selve arkitekturen også er sat i bevægelse – og det kan virke til at de menneskelige figurer flytter rundt på beton og mursten og undersøger nye måder at opleve og bruge bygningerne på. Billederne viser en scene med aktivitet og deltagelse, hvor alle er en del af et fælles samfund og en fælles verden.

Menneskefigurerne er alle silhuetter, og de har alle et forskelligt indhold, men man kan måske genkende nogle fælles temaer, når man ser på dem. På én gavl indeholder silhuetterne elementer fra menneskeskabte systemer som teknologi, arkitektur og kort over verden. På en anden er det fælles indhold celler, atomer og mikroskopiske former, verdens byggesten, og på den tredje ses biologiske kroppe af natur, planter og grupper af mennesker. Gavlene danner på den måde en scenografi af mulige fællesskaber bygget på de fælles elementer, som verden består af. Den viser mennesker som en del af verden, der omgiver dem, og verden som en del af menneskene

Menneskefigurerne er som åbne former: De defineres ikke af de ydre tegn som mennesker ofte inddeler hinanden efter som for eksempel køn, hudfarve, alder eller seksualitet. I stedet defineres hver person af, hvad de indeholder og ting vi har tilfælles.
Jakob Kolding
Kunstner

Figurerne er ikke umiddelbart til at genkende. Hvem er de? Hvad laver de præcist? Nogle er tydeligt aktive, mens andre er mere stillestående, men det er næsten som om de individuelle aktiviteter skaber en fælles bevægelse. Næsten som en dans eller en anden forestilling, man skaber sammen. Hvilken historie fortæller de? Deres præcise identitet og rolle er ubestemmelig – og det er meningen. Ligesom i en myte eller et teaterstykke er deres roller åbne for fortolkning, så man selv kan skabe sin egen fortælling, når man ser på dem.

Måske kan der på måde opstå en levende plads for alle dem, som bruger bygningerne og de omkringliggende gader og pladser.

Oplev værket

Jakob Koldings værk Horisont kan ses på Gammel Køge Landevej 43.

Adressen ligger ca. 10 minutters gang fra Valby station.

Busserne 1A og 4A går lige til døren.

Horisont er realiseret i samarbejde med Statens Kunstfond og med støtte fra Københavns Kommunes legat til stadens forskønnelse og almene bedste.