Elkaar de winter doorhelpen, juist nu

Naar verwachting zullen 900.000 mensen de komende tijd in zwaar weer terechtkomen door de stijgende kosten voor dagelijkse boodschappen en energie. Kansfonds stelt 1 miljoen euro extra beschikbaar voor mensen die in armoede leven en van wie de bestaanszekerheid hierdoor verder onder druk komt te staan. Ook jij kunt een ander helpen in deze tijd van energiecrisis en torenhoge inflatie. Door de energiecompensatie te doneren, als je die zelf niet nodig hebt. We verdelen het geld via organisaties in het hele land waar mensen al aankloppen voor hulp.

Ellen Abbenhuis woont in een klein flatje in Rotterdam. Iedere maand moet ze opletten of ze het wel rondgebreid krijgt, door de hogere energieprijzen en de dure boodschappen. Ze leeft van een uitkering, werkt als vrijwilliger en zet haar vrijwilligersvergoeding opzij zodat ze nog een kleine buffer heeft. “Het gaat nu nog goed”, vertelt ze. “Maar ik maak me zorgen om veel buren bij mij in de flat. Veel van hen hebben een uitkering en krijgen schuldhulpverlening. Zij zitten aan het eind van dit jaar nóg dieper in de problemen.”

De problemen die Ellen beschrijft staan helaas niet op zichzelf. Steeds meer gezinnen komen deze winter in de problemen. Als je alles opzij moet zetten om je huur en de energie te betalen, blijft er nauwelijks geld over voor boodschappen. Laat staan om je schulden af te lossen.

Veel van mijn buren hebben een uitkering en krijgen schuldhulpverlening. Zij zitten aan het eind van dit jaar nóg dieper in de problemen.

Ellen Abbenhuis

Energieplafond en energiecompensatie niet voldoende

Om de problemen het hoofd te bieden, heeft het kabinet een tijdelijk energieplafond voor gas en elektriciteit ingesteld. Bovendien krijgen kleinverbruikers in aanloop naar het prijsplafond een energiecompensatie van 190 euro per maand. Maar er is méér nodig.

Hoofd projecten Eline Crins geeft aan: “Ondanks de tegemoetkomingen van de overheid zullen naar verwachting 900.000 mensen in zwaar weer terechtkomen. Daarom stellen wij als Kansfonds direct 1 miljoen euro beschikbaar voor mensen van wie de bestaanszekerheid onder druk komt te staan, of al staat. Kansfonds biedt niet zelf noodhulp aan individuen, maar werkt met partnerorganisaties die midden in de samenleving staan en dus als beste weten wie de hulp hard nodig heeft. 100% van het geld komt terecht bij deze lokale partnerorganisaties.”

Ondanks de tegemoetkomingen van de overheid zullen naar verwachting 900.000 mensen in zwaar weer terechtkomen.

Eline Crins hoofd projecten bij Kansfonds

Snel en in vertrouwen handelen

Die organisaties zien grote zorgen, angst en onzekerheid. “Ouderen die geen boodschappen kunnen doen. Jongeren die de huur niet meer kunnen betalen, met dreigende dakloosheid tot gevolg. Mensen zonder verblijfspapieren kunnen bovendien geen aanspraak maken op de overheidsregelingen. We stellen het extra geld direct beschikbaar via partnerorganisaties in ons eigen netwerk. Dit biedt de mogelijkheid om snel en in vertrouwen te handelen”, vervolgt Eline.

Drie mensen in de woonkamer van inloophuis Goud van Noord

Het geld gaat naar organisaties zoals Stek in Den Haag, Goud van Noord in Rotterdam en Human Aid Now in Amsterdam, die bovendien al noodpotjes beschikbaar hebben. “We zien gezinnen die geen groente, kleding of melk kunnen halen voor hun kinderen”, aldus Goud van Noord. “Daarom willen we nu snel het verschil maken.” Human Aid Now investeert meteen in drie zaken: thermokleding, met name voor de kinderen, elektrische dekens en warme slaapzakken voor de buitenslapers. Ook bij Stek zien ze een verandering: veel mensen vragen om een extra bijdrage voor de boodschappen. “En we zien veel angst bij mensen om dakloos te worden.”

We zien veel angst bij mensen om dakloos te worden.

Stek Den Haag

RTL Nieuws: “Hoe en wanneer krijg ik de 190 euro energiecompensatie?”

Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) hoopt dat mensen die de energietoeslag niet nodig hebben het geld weggeven aan een goed doel. Zelf doet hij dat ook. “Ik hoop dat veel mensen dat voorbeeld ook kunnen volgen als ze het niet nodig hebben’’, zei hij eerder.
Nieuws
Lees het hele artikel

Medefinanciers

Hoewel wij als Kansfonds juist investeren in structurele oplossingen in de samenleving, doen we ook wat nodig is voor mensen die nú in de problemen komen door de koopkracht- en armoedecrisis. Omdat we zoveel mogelijk mensen snel willen helpen, zoeken we naar fondsen en donateurs die mee willen helpen. Want we kunnen het niet alleen.

Doneer je energiecompensatie

Help elkaar de winter door

Alle beetjes helpen. Daarom roepen we mensen ook op om de energiecompensatie voor november en december van 190 euro te doneren aan Kansfonds, als je die zelf tenminste niet nodig hebt. Zodat het geld terechtkomt bij de mensen die het nu ’t hardst nodig hebben. Samen kunnen we het verschil maken en ervoor zorgen dat niemand deze winter in de kou komt te zitten. Help jij deze winter ook mee?

Doneer energiecompensatie

Contact

Neem voor vragen over het initiatief contact op met Hoofd fondsenwerving & communicatie Regina Engels.

Waarom doneren via Kansfonds? Omdat ‘gewoon’ geld geven helemaal niet zo gewoon is

Steeds meer mensen trekken zich het nieuws over de groeiende armoede in Nederland aan. Mensen die het kunnen missen, hebben de behoefte om geld te geven aan anderen die het hard nodig hebben. Maar zomaar een (structurele) gift geven aan iemand die in armoede leeft, hoe goed bedoeld ook, kan nadelig zijn voor de ontvanger.

Geld geven gaat zomaar niet

Met ons programma ‘Gewoon geld geven’ onderzoeken we hoe we mensen in de bijstand structureel extra geld kunnen geven. Dat heeft heel wat voeten in aarde. We hebben te maken met de Participatiewet, Belastingdienst, Gemeentelijke- en Waterschapsbelastingen. De regelgeving van het Nederlandse armoedebeleid zit zo complex in elkaar dat als je aan de ene kant geld geeft, iemand aan de andere kant wordt gekort. En dat willen we natuurlijk niet. Eerder schreven we een artikel over de hobbels die we tegenkomen in onze zoektocht om gewoon geld te geven.

Inmiddels zijn we een jaar verder met onze aanpak. Nog altijd zijn de betrokkenheid, welwillendheid en het lef van partners onverminderd groot. Voor bijna alle regels hebben we samen een passende oplossing gerealiseerd, zodat we deze onconventionele aanpak ‘Gewoon geld geven’ echt kunnen gaan uitvoeren. Een aanpak die uitgaat van bestaanszekerheid, een positief mensbeeld en vertrouwen. Met de ambitie om armoede in Nederland te doorbreken.