Amsterdam/Diemen,
08
februari
2021
|
15:38
Europe/Amsterdam

Studenten Inholland en Haagse Hogeschool winnen Nationale Hackathon Circulaire Economie

shutterstock_146211665

Met ‘The Garden of Eternity' heeft een studententeam van Hogeschool Inholland en de Haagse Hogeschool afgelopen vrijdag de juryprijs van de Nationale Hackathon Circulaire Economie gewonnen. Het gaat om een idee voor een voedselsysteem waarmee de megasteden van de toekomst op een circulaire en lokale manier zelfvoorzienend kunnen zijn. Tijdens de Nationale Hackathon werkten 10 studententeams een week lang aan hun ultieme oplossingen voor een aantal circulaire vraagstukken.

Het winnende team werkte samen met de Greenport West-Holland om een plan te bedenken om van West-Holland de meest circulaire regio van Nederland te maken. “De vraag die we kregen voorgelegd was: hoe kunnen we circulair en lokaal de megacities van de toekomst voeden,” zegt Floris Dekker, vierdejaarsstudent Business Studies aan Inholland Haarlem en onderdeel van het team dat bestond uit studenten van allerlei verschillende opleidingen die ieder hun eigen expertise meebrachten “Zuid-Holland bijvoorbeeld exporteert veel producten die we lokaal maken, en importeert vervolgens weer veel producten uit Europa die we lokaal kúnnen maken.” De Garden of Eternity verandert dat.

“We hebben een stadstuin bedacht die is ontworpen volgens het permaculture design. Deze tuin kan het hele jaar door alles produceren dat de inwoners van de metropoolregio Den Haag-Rotterdam nodig hebben voor een gezond dieet. Lokale voedselproductie dus, gebaseerd op een ecosysteem waarin planten en dieren in harmonie met elkaar leven, zonder pesticiden.” Ook Fien de Kort, vierdejaars Business Studies in Alkmaar, was onderdeel van het team, net als drie studenten van de Haagse Hogeschool.

Een idee met ‘ontzettend veel potentie’
“Dit idee heeft ontzettend veel potentie en kan op verschillende plekken in de metropoolregio Zuid-Holland uitgevoerd worden,” zegt Inholland-lector Patrick Huntjens (Sociale Innovaties in het Groene Domein), die deze hackathon organiseerde. De hackathon krijgt dan ook zeker nog een vervolg samen met de betrokken onderwijsinstellingen, aldus de organisatie van de Nationale Hackathon Circulaire Economie, die bestond uit  het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Kenniscentrum Mission Zero en Het Groene Brein. 

Ook Greenport West-Holland, met wie de studenten samenwerkten, ziet de hackathon als een belangrijk inspiratiebron. We hadden nauw contact met Greenport tijdens de hackathon,” zegt student Floris. “We kregen iedere dag feedback en aanvullingen op ons plan. Ze waren erg positief over het idee. Het was echt een mooie ervaring. Ik deed vooraf nog niet heel veel met circulariteit, maar dat is met dit project wel veranderd. Het is niet alleen belangrijk, maar ook ontzettend interessant.”

De eerste ‘Donut-wijk’ van Nederland
Naast het team van Floris deden nog twee Inholland-teams mee. Zo bedacht een multidisciplinair team vanuit de domeinen Agri,Food & Life Sciences en Creative Business een plan om van de Sluisbuurt in Amsterdam de eerste ‘Donutwijk’ van Nederland te maken, gebaseerd op het 'Donut-model' van econoom Kate Raworth. “Dit is hoe een inspirerend co-creatietraject eruit kan zien,” zegt organiserend lector Patrick Huntjens. “De eerste Donut-wijk van Nederland is een mooi staaltje integrale gebiedsontwikkeling dat vanuit systeemperspectief een aantal mooie oplossingen aan elkaar verbindt; circulair, natuur- en sociaal-inclusief, alles ineen. Met de nieuwbouw van Inholland in de Sluisbuurt, en de studenten en werknemers, als spin in het sociale en circulaire web.” Hogeschool Inholland en de Gemeente Amsterdam zijn al aan de slag om een aantal ideeën uit deze Hackathon verder op te pakken. 

Het derde team van Inholland boog zich over de vraag hoe de oude, leegstaande gebouwen van Inholland Alkmaar circulair kunnen worden herontwikkeld. De traditionele oplossing is slopen, maar in deze hackathon verkenden de studenten in plaats daarvan alternatieve toekomsten met toegevoegde waarde voor de stad Alkmaar en de regio. De opdracht voor deze hackathon is bedacht door Robert Chamski. Hij heeft deze daarna met Han van Kleef multidisciplinair georganiseerd, met studenten, docenten en onderzoekers van de domeinen TOI, BFL en AFL.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.