Haarlem,
25
mei
2021
|
15:10
Europe/Amsterdam

Praktische tools voor het inrichten van blended onderwijs

stock-photo-high-angle-view-of-video-conference-with-teacher-on-laptop-at-home-top-view-of-girl-in-video-call-1676998303.jpg

Je wilt je studenten actief en effectief laten leren. Maar je merkt dat het voor studenten lastig is om aangehaakt te blijven in de bijeenkomsten. Hoe houd je ze actief betrokken? En: waar moet je beginnen? Met de nieuwe inrichting van ‘Didactiek & Tools’ op het platform Online Onderwijsondersteuning (OOO) geven we je inzichten en praktische tools die jou als docent ondersteunen bij het inrichten van blended onderwijs. 

Bij onderwijs met blended learning staat het ondersteunen van het leerproces van de student centraal. Door middel van een optimale mix van leeractiviteiten en werkvormen (ondersteund door inzet van ICT) kan de student gestelde leeruitkomsten bereiken. 

Jouw startpunt 
Het kan soms zoeken zijn naar de juiste manieren om studenten te activeren. Met dit nieuwe onderdeel op OOO heb je een startpunt van waaruit je je lessen kunt inrichten. Met de quickscan die je daar vindt, zie je meteen op welke punten je jouw onderwijs effectiever kunt maken en welke kennis je al in huis hebt. Bijkomend voordeel: een goed ingericht leerproces kan op termijn je werkzaamheden verlichten. Je kunt er langere tijd mee vooruit en je kunt asynchroon materiaal hergebruiken. 

Van concrete vragen naar praktische uitvoering 
Op de site is onder meer het keuzediagram van de onderzoekslijn Teaching, Learning & Technology vertaald naar heldere stappen waarin je vanuit concrete vragen handvatten krijgt aangereikt. Denk aan vragen als:  

  • Hoe kan ik mijn onderwijs zó inrichten dat studenten actiever leren? 
  • Welke leeractiviteit gebruik ik om de contacttijd met de studenten optimaal te benutten? 
  • Wat voor werkvormen kan ik via Moodle inzetten in mijn lessen?  

Het zijn de ene keer handvatten op hoofdlijnen, de andere keer hele concrete voorbeelden waardoor het duidelijk wordt voor welke doelen je bepaalde tools kunt inzetten én hoe deze werken. Denk aan het maken van een mindmap via de online tool Mindmeister om voorkennis te activeren. 

Ga zelf aan de slag via Didactiek & Tools.

Behoefte aan verdere ondersteuning? 
Naast de informatie bij Didactiek & Tools kun je met vragen over het inrichten van jouw blended onderwijs ook terecht bij een beleidsadviseur van jouw domein. Dat zijn: 

  • Arnoud Prince – Domein AFL 
  • Annemiek Scholten – Domein CRB 
  • Estella Griffioen – Domein BFL 
  • Hans Rader – Domein ONI   
  • Hans Smeele – Domein GSW 
  • Susan Duivenvoorden – Domein TOI