Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan yksi koronaan sairastunut tartuttaa tällä hetkellä todennäköisesti Suomessa vain yhden ihmisen – tai hieman alle sen.

Kyse on merkittävästä muutoksesta Suomen koronatartuntoihin viime viikkoina. Ilman hallituksen tekemiä rajoitustoimenpiteitä koronan tartuttavuusluku eli R0-luku olisi ollut noin 2,2.

R0-luku eli tartuttavuusluku tarkoittaa siis sitä, kuinka monta ihmistä yksi koronaan sairastunut tartuttaa.

– Tällä hetkellä alenevat koronaluvut tarkoittavat, että uusiutumisluku suurella todennäköisyydellä on noin 1 tai alle. Kukin tapaus tartuttaa siis keskimäärin yhden uuden tartunnan tai vähemmän, sähköpostitse tavoitettu THL:n ylilääkäri Tuija Leino vahvistaa Iltalehdelle.

Leino on ollut mukana tekemässä aiempia THL:n mallinnuksia koronavirustilanteesta.

Merkille pantavaa on erityisesti se, että kun THL arvioi koronaviruksen uusiutumislukuja hallitukselle viime viikon tiistaina, parhaassakin skenaariossa R0-luku oli 1,6.

Mallinnuksiin liittyy monia epävarmuustekijöitä, kuten esimerkiksi ihmisten sosiaalisten kontaktien määrä.

THL:n mukaan R0-luku on toinen tärkeä mittari epidemian kulun kannalta, toinen on sairastavuus eli se, kuinka moni koronan saanut sairastuu siihen vakavasti.

Juttu jatkuu alla olevan kuvan jälkeen.

Hallituksen koronatoimet vaikuttavat tepsivän koronatartuntojen alentamiseen. Kuva Helsingin keskustassa sijaitsevasta Kolmen sepän patsaasta. Elle Nurmi

Luvut puolittuivat

Koronatartunnan saaneiden määrä on puolittunut lauantaista, jolloin tartuntoja todettiin 138 kappaletta. Yksittäisen päivän tartuntaluvut eivät kerro tilanteesta, mutta seuraavat viiden päivän luvut kertovat tämänhetkisen koronakuvan: 138, 55, 95, 71 ja 62.

Uusien COVID-19-tartuntojen määrä ei ole noussut takaisin lauantain hurjiin lukemiin. Maaliskuun alun jälkeen koronatapausten määrä ei ole näyttänyt yhtä toivoa herättävältä.

Vaikka Suomen koronaepidemia tulee kestämään vielä useita kuukausia, vaikuttaa siltä, että rajuimmat skenaariot eivät ole toteutumassa.

Leino kuitenkin muistuttaa, että nyt laskevat luvut eivät kerro tämän päivän tilanteesta. Jos koronatapausten määrä laskee, lasku ei kuvaa kyseisen päivän koronatilannetta. Luku tulee vähintään viisi päivää jäljessä: suurin piirtein alla kerrotun kuvauksen mukaan.

Koronavirustartunnasta kestää keskimäärin viisi vuorokautta oireisiin.

Sairastunut hakeutuu puolestaan sairaalaan, kun oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta eli tartunnasta noin kymmenen vuorokautta.

Ruotsissa tehohoitoon päätynyt päätyy sinne keskimäärin, kun oireiden alusta on kulunut yhdeksän vuorokautta. Tartunnasta teholle kuluu siis keskimäärin kaksi viikkoa.

Juttu jatkuu alla olevan kuvan jälkeen.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus kertoi maanantaina pitävänsä muun muassa koulut suljettuna ainakin 13. toukokuuta asti. IL

Milloin laskuun?

Mutta mistä nyt pienevät luvut kertovat?

– Jos vain tapaukset vähentyvät, muutos voi olla tapahtunut viikon sisään. Jos sairaalatapaukset vähentyvät, tartunnat ovat vähentyneet viime viikolla. Jos uusien tehohoitojaksojen määrä alkaa vähentyä, tartunnat ovat vähentyneet jo 2 viikkoa sitten, Leino vastaa.

Jos virus etenisi vain lasten, nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa R0-luku eli taudin tartuttavuusluku voisi olla suurempi.

– Jos virus etenisi yksinomaan lasten, nuorten tai nuorten aikuisten keskuudessa, eikä johtaisi vakaviin taudinkuviin, eikä sitä kautta testeihin tai sairaalahoitoon, silloin mikään näistä kolmesta ei kertoisi siitä (milloin tartuntaluvut ovat lähteneet laskuun).

Kuten oheisista kuvioista selviää, ainakaan vielä sairaalassa ja tehohoidossa olevien määrässä ei vaikuta olevan suurta muutosta.

Kuten aiemmin tässä jutussa kerrottiin, laboratoriotestattujen koronavirustartuntojen määrässä sen sijaan on.

Tartuntatilanteessa eletään vähintään viisi päivää jäljessä, joten huhtikuun 1. päivän luvut kertovat viime viikon puolivälin tilanteesta. Silloin hallitus oli sulkenut koulut, rajoittanut yli kymmenen hengen väkijoukon kokoontumiset sekä patistanut ihmiset etätöihin.

Vaikuttaa siltä, että rajut otteet purivat joko hieman ennen tai suurin piirtein samaan aikaan, kun Uusimaa suljettiin.

Toisaalta tartuntatilanne näyttää myös sen, että pari viikkoa sitten tehdyt lievemmät toimet, kuten 500 hengen kokoontumisrajoitukset sekä vetoomus sairaiden kotiin jäämisestä ei vielä tepsinyt koronavirustartuntoihin.

Juttua muokattu kello 22.20: Lisätty sunnuntain koronatartuntojen lukumäärä.

Kaikki uutiset koronaviruksesta.