Villkoret i gåvobrevet glömdes bort – vad ska jag göra?

Mor gav en penningsumma till sin son i gåva för att han skulle kunna köpa sin första bostad. I gåvobrevet uteslöts en eventuell kommande makes eller makas giftorätt. Sedan löpte livet på och villkoret glömdes bort. Vad säger lagen nu, vem har rätt till vad?

03.06.2023 13:01
FRÅGA: För cirka 30 år sedan skänkte min mor en penningsumma till mig för min första bostad. I gåvobrevet har en eventuell kommande makes giftorätt uteslutits. Gåvovillkoret har jag saligen glömt: jag har gift mig, bostaden är såld, och köpesumman återinvesterades via omvägar i vår nuvarande bostad, som min hustru enligt vårt äktenskapsförord har giftorätt i. När min mor nu dog och vi städade ur hennes skåp hittade jag det gamla gåvobrevet och undrar vad som egentligen gäller när mitt äktenskap upphör. Kan jag åberopa gåvobrevet? Och måste jag göra det? Jag vill gärna att min hustru ska få halva bostaden om jag dör.
Undrande
SVAR: Av äktenskapslagen framgår att ett villkor i ett gåvobrev eller testamente om att mottagarens make inte ska ha giftorätt i egendomen gäller såsom ett äktenskapsförord. Förordnandet blir bindande gentemot gåvotagarens (eller testamentstagarens) make, och gäller även framtida makar, om mottagaren inte har en make vid gåvotillfället men senare ingår äktenskap. Det föreligger ingen skyldighet att berätta för maken om ett sådant villkor, utan som utgångspunkt räcker det att gåvotagaren vid avvittringen åberopar villkoret i gåvobrevet eller testamentet.

ANDRA LÄSER