De Dag van de Wetenschap wil wetenschap, technologie en techniek op een laagdrempelige manier bij een breed publiek brengen, ook in de Kempen.© Hans Otten

Kempen laten Dag van de Wetenschap knallen

Dessel, Geel, Herentals, Turnhout -

Met heel wat onderzoeks- en onderwijsinstellingen vormen de Kempen een voorname regio op wetenschappelijk gebied. Hoe breed dat wel gaat, kun je zondag 26 november ontdekken tijdens een vijftigtal activiteiten op vijf locaties.

Hans Otten

Ook al is het voor de meesten een wereld die ver van ons bed lijkt te liggen, een samenleving zonder wetenschap is niet meer in te beelden. Want naast formules, onderzoeken en theorieën die onze oren doen tuiten, ligt wetenschap ten grondslag aan heel wat praktische toepassingen in onze dagelijkse leefomgeving. Bovendien is wetenschap heel boeiend, zeker wanneer die op zo een laagdrempelige, interactieve en vaak speelse manier wordt aangeboden als tijdens de jaarlijkse Dag van de Wetenschap op zondag 26 november. In onze regio kun je daarvoor op vijf locaties terecht.

De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), het Studiecentrum Kernenergie (SCK-CEN) en Belgoprocess zijn enkele van de Kempense paradepaardjes op het vlak van wetenschappelijk onderzoek, die vlak bij elkaar op de grens van Dessel en Mol gehuisvest zitten. Samen met het Niras (Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen) nemen ze zondag deel op de site van bezoekerscentrum Tabloo in de Gravenstraat 3 in Dessel. Samen zijn ze goed voor acht interactieve activiteiten. “Kom ontdekken hoe je energiebronnen slim kan inzetten voor duurzaam wonen of hoe je de onderwaterwereld kan redden. Hoe kan je duurzamer omgaan met textiel? En lust jij plasticsoep?”, maakt Vito bezoekers warm. De toegang tot Tabloo is zondag uitzonderlijk gratis.

Het programma huldigt het adagium ‘vroeg begonnen, is half gewonnen’ en hoopt in de eerste plaats kinderen en jongeren te begeesteren.© Hans Otten

Waterdrukraket

Een andere instantie die er haar kerntaak van maakt om wetenschap op een toegankelijke manier tot bij kinderen te brengen, is het waterdoecentrum Pidpa op Haanheuvel in Herentals. Dat presenteert enkele leuke workshops zoals kraantjeswater culinair pimpen of je eigen glas graveren met een persoonlijk logo. Umicore zet er ook enkele doe-opstellingen neer, zoals het lanceren van een waterdrukraket. Het toegangsticket voor Hidrodoe is voor deze dag uitzonderlijk 2 euro goedkoper.

Het Natuurpuntmuseum in Turnhout zet het natuuronderzoek in de kijker, met workshops zoals het uitpluizen van braakballen van uilen of composteren met compostdiertjes. Daarnaast zijn er lezingen over de vogeltrek en over veel voorkomende ziektes bij onze gevederde vriendjes. Het museum op de Graatakker 11 is zondag gratis toegankelijk.

Een klassieker tijdens de Dag van de Wetenschap in Geel: de zandbak die automatisch de juiste reliëfkleuren ‘aanneemt’.© Hans Otten

Algen en insecten

De hoofdmoot van de Kempense activiteiten tijdens de Dag van de Wetenschap vinden bij de campussen van hogeschool Thomas More in Geel en Turnhout plaats. Op de Campus Blairon 800 in Turnhout heb je de keuze uit acht ontdekkingstochten inzake gezondheid, ruimte en technologie & techniek. Je kan er onder andere bloed prikken, met een bevallingsrobot werken of meedoen aan een reanimatierace. Maar er zijn ook activiteiten met robotjes, virtual reality en een wetenschappelijke escaperoom.

Alleen al op de campus van Thomas More en KU Leuven in Geel krijg je evenveel activiteiten voor de kiezen als op alle vier andere Kempense locaties samen. Daar kan je aan de slag met 3D-printers, bouwmaterialen als hout of beton, of programmeertalen. Je kan er je eigen elektromotor of knikkerlanceerder bouwen, je verdiepende in de verrassende werelden van algen of insecten, en leren hoe je radioactieve straling in beeld kan brengen. Daarnaast zijn er demonstraties van radarsensoren die menselijke activiteit waarnemen of hoe gedoneerde knieën helpen om betere implantaten te krijgen. Het programma op de campus in de Kleinhoefstraat 4 loopt van 10u tot 16u en is gratis toegankelijk.

www.dagvandewetenschap.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Herentals