Marc Dillen.© Guy Puttemans

Bouwkoepel over Vosselaars plan om ‘appartementisering’ tegen te gaan: “Gaat lijnrecht in tegen beleid van provincie Antwerpen”

In 2022 kwamen er in grotere steden veel minder nieuwe appartementen bij dan in de jaren ervoor, stelt bouwkoepel Embuild vast. Volgens directeur-generaal Marc Dillen zag Vlaanderen de laatste decennia een sterke appartementisering, maar is dat in de landelijke gemeenten nog maar enkele jaren het geval. Als gemeenten nu de appartementenbouw gaan tegenhouden, zoals in Vosselaar op tafel ligt, dreigen op termijn een tekort en hogere prijzen, waarschuwt hij.

Jonas van Boxel

Het lokaal bestuur van Vosselaar overweegt de bouwwoede met vooral appartementen een halt toe te roepen door nog slechts één woning per perceel toe te laten. “We hebben het gevoel dat Vosselaar stilletjes aan tegen de grenzen van het ruimtegebruik botst”, zei Inge Van Goubergen (Volk), schepen van Ruimtelijke Ordening in Vosselaar in uw krant. “De appartementisering joeg de prijzen van vastgoed de hoogte in”, stelt Van Goubergen vast. “We willen de Vosselaarse inwoners, in elke fase van hun leven, laten genieten van betaalbaar wonen.”

LEES OOK. Slechts 1 woning per perceel: Vosselaar wil wildgroei aan appartementen tegengaan met opvallende regel

Het lokaal bestuur van Vosselaar daarom voor om nog slechts één woning per perceel toe te laten. Uitzonderingen zoals voor sociale woningbouw zouden nog wel mogelijk zijn. De gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (Gecoro) in Vosselaar heeft de beleidsvisie eind maart en onlangs, begin juni, al positief geadviseerd. Dat betekent dat de gemeenteraad van donderdag 6 juli zich zal buigen over de ruimtelijke visie en deze al dan niet zal goedkeuren.

Pas recent inhaalbeweging

De afgelopen 25 jaar maakte Vlaanderen een inhaalbeweging in het aanbod van appartementen. Die is nu aan het stilvallen, althans in de grote steden. In 2022 lag het aantal vergunde nieuwbouwappartementen in heel Vlaanderen 8% lager dan het gemiddelde van de laatste tien jaar. In de centrumsteden loopt die terugval op tot gemiddeld 30%. In Antwerpen (-26%) en Turnhout (-23%) kwamen er ongeveer een kwart minder appartementen bij, Mechelen is dan weer een uitzondering met een toename van 32%.

In landelijke gemeenten lag het aantal nieuwe appartementen dan weer 5% hoger dan het tienjarig gemiddelde. Volgens Marc Dillen, directeur-generaal van bouwkoepel Embuild, maken dorpen pas sinds enkele jaren de inhaalbeweging in het appartementenaanbod. “Er wordt nu een evenwicht gezocht in het aanbod van huizen en appartementen.”

Lijnrecht tegen ruimtelijk beleidsplan

Dillen maakt zich zorgen om gemeentelijke initiatieven om de groei van appartementen te beperken, zoals in Vosselaar. “Dat gaat lijnrecht in tegen het beleid van de provincie Antwerpen. In het ruimtelijk beleidsplan van de provincie Antwerpen staat net dat ingezet moet worden op versterking van de dorpskernen: méér appartementen dus. Als gemeenten nu ‘oké, maar niet bij mij’ gaan zeggen, heb je een probleem. Het is het een of het ander.”

Als de provincie de bouw van huizen buiten de kern wil beperken en gemeenten de bouw van appartementen gaan afremmen, creëer je volgens Dillen een dubbel beperkend effect. “Op termijn ontstaat zo een tekort aan aanbod, wat op zijn beurt de prijzen zal doen stijgen”, waarschuwt hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER