Beginnen met golf

Lidmaatschap: welke soorten zijn er?

Een lidmaatschap bij een golfclub met een eigen baan of lid worden van een 'virtuele club'. Wat past het beste bij jou?

Wat het beste lidmaatschap is voor jou, hangt vooral af van hoe vaak je speelt en hoeveel je wilt betalen. In dit artikel zetten we de mogelijkheden op een rij.

Lid van een club met een homecourse

Van de ongeveer 420.000 golfers die geregistreerd zijn bij de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie (NGF) is een kleine 50 procent lid van 'een golfclub met een homecourse'. Dat wil zeggen: de vereniging speelt op één golfbaan. Als je geregeld speelt of van plan bent om veel te gaan spelen, is lid worden van een club met een homecourse een heel goede optie. 

Onbeperkt spelen

Golfclubs met een homecourse boden vroeger alleen lidmaatschappen met onbeperkt speelrecht aan voor een jaarbedrag tussen de 700 en 1.500 euro. Maar tegenwoordig bieden steeds meer clubs maatwerk aan en dan heb je het over minder grote bedragen. Maatwerk wil zeggen dat de clubs met homecourses 'flexibele lidmaatschappen' aanbieden die aan jouw financiële wensen en speelbehoeftes voldoen. Bijvoorbeeld een lidmaatschap voor doordeweekse dagen, weekenden of daluren. Of een lidmaatschap waarbij je per jaar twintig ronden mag spelen. Of een zomer- of winterlidmaatschap. De lidmaatschappen op maat zijn precies afgestemd op de specifieke wensen van verschillende doelgroepen.

Enkele clubs werken nog steeds met inschrijfgelden, obligaties of aandelen, maar de meeste clubs doen dat niet meer. Je betaalt doorgaans dus alleen een jaarlijkse contributie. Betalen in maandtermijnen is meestal ook mogelijk.

Spelen wanneer jij wilt

Lid zijn van een club met een vaste baan heeft veel voordelen: je beschikt over een digitale NGF-pas en je handicap wordt bijgehouden, je kunt vrijwel altijd spelen wanneer je wilt, je kunt de oefenfaciliteiten gebruiken, je kunt meedoen aan clubwedstrijden, je hebt een eigen sportief ‘thuis’, je leert snel andere golfers kennen met wie je kunt spelen en je kunt meedoen aan de NGF Voorjaarsompetitie of Najaarscompetitie. En als je met een vriend of familielid wilt spelen die geen lid is van jouw club, dan betaalt die vriend of dat familielid een aantrekkelijk geprijsd introductietarief.

Met korting op banen van partnerclubs spelen

Altijd op dezelfde baan spelen, dat vinden sommige golfers saai. Maar veel clubs met een homecourse hebben een samenwerkingsverband met andere clubs ('hospitality chain') waardoor je met korting op de banen van die partnerclubs mag spelen. 

Lid worden met partner (en kinderen)? Veel golfclubs bieden familielidmaatschappen aan waarbij je per persoon van het gezin veel goedkoper uit bent. En voor ondernemers zijn er doorgaans zakelijke interessante bedrijfslidmaatschappen.

Samengevat: als je geregeld speelt, dan ben je het voordeligst uit als je lid wordt van een golfclub met een homecourse.

Lidmaatschappen voor beginners en golfers die niet vaak spelen

Als je niet veel speelt, niet meer dan vijf keer per jaar, dan is het niet erg aantrekkelijk om lid te worden van een golfclub met homecourse. En als je beginner bent, dan ligt het ook niet voor de hand om direct lid te worden van een golfclub met een homecourse. Je weet als beginner nog niet hoe vaak je gaat spelen en wat je er voor over hebt. Voor golfers die (nog) niet vaak spelen zijn er vier keuzes.

  1. Je kunt een proeflidmaatschap nemen bij een club met een homecourse.
  2. Je kunt kiezen voor een 'handicapregistratielidmaatschap' bij een club met homecourse.
  3. Je kunt een flexibel lidmaatschap nemen (bijvoorbeeld een dalurenlidmaatschap) bij een club met homecourse.
  4. Je kunt lid worden van een club zonder homecourse (ook wel een 'virtuele club' genoemd).

1 Een proeflidmaatschap

Weet je nog niet zeker of een lidmaatschap bij een club met een homecourse iets voor jou is? Vraag dan naar de mogelijkheden van een proeflidmaatschap. Bij veel clubs met een homecourse kun je eerst een jaar of half jaar 'proeflid' worden en kennismaken met de club en homecourse van de club.

2 Een handicapregistratielidmaatschap

Veel clubs met een homecourse bieden een handicapregistratielidmaatschap aan. Dat betekent dat deze club jouw handicap bijhoudt. Een registratielidmaatschap bij een club met homecourse kost zo'n 40 tot 80 euro per jaar. Vaak krijg je bij een handicapregistratielidmaatschap korting als je speelt op de golfbaan van de club waarvan je 'handicapregistratielid' bent. Soms krijg je ook korting op lessen.

3 Een flexibel lidmaatschap

Golfclubs met een homecourse bieden steeds vaker maatwerk aan en dat betekent dat je minder betaalt dan iemand die voor onbeperkt speelrecht kiest. Voorbeelden van maatwerk zijn een lidmaatschap voor doordeweekse dagen, weekenden of daluren.

4 Lid worden van een 'virtuele club'

Een 'virtuele golfclub' is een club zonder een homecourse, bijvoorbeeld ANWB Golf en GVN. Deze clubs regelen je handicapregistratie en bieden kortingen aan op golflessen en op greenfees voor verschillende golfbanen. Ook organiseren virtuele clubs toernooien, elke keer op een andere baan, waarbij je andere leden van je vereniging ontmoet. Als lid van een virtuele club kun je ook meedoen aan de NGF Voorjaarscompetitie of Najaarscompetitie.

Het lidmaatschap bij een 'virtuele club' kost zo'n 50 tot 80 euro per jaar. Verder betaal je gewoon per rondje en in sommige gevallen krijg je korting op een ronde.

'Greenfee spelen'

Zodra je lid bent van een club, beschik je over een digitale NGF-pas en wordt je handicap bijgehouden. Je kunt dan ook 'greenfee spelen'. Een 'greenfee' is de bijdrage die je als golfer betaalt om eenmalig negen of achttien holes te spelen op een baan waar je geen speelrechten hebt via een lidmaatschap. Een greenfee voor een rondje van negen holes kost in Nederland tussen de 25 en 50 euro. De greenfee voor achttien holes bedraagt in Nederland gemiddeld zo'n 55 euro per persoon.

Op de meeste banen is handicap 54 vereist, maar op sommige banen geldt moet een greenfeespeler een lagere handicap hebben. In de banenzoeker van GOLF.NL vind je informatie over de handicapeisen die golfbanen stellen.

Wil je meteen een starttijd boeken? Gebruik dan GOLFGO.

Overstappen van club

Als je overstapt naar een andere club, dan behoud je je Golf Service Nummer. Het GSN maakt het mogelijk dat je nieuwe club jouw handicap, scores en andere historistische data digitaal overneemt.

Het is niet zo dat je nieuwe golfclub je opzegging bij je oude club regelt. Je moet dat zelf doen en op tijd, anders blijft je oude club contributie in rekening brengen. In de meeste gevallen moet je voor 1 november opzeggen bij een club.

GOLFSTART - In 6 lessen de golfbaan op of in 10 lessen handicap 54 halen

Leren golfen begint hier!

Klik hier
Lees meer over
Beginnen met golf Banen Clubs