Esbo barocks traditionella julkonsert

Meeri Pulakka, bild: Ulla Nikula
tors 30.12.2021 kl. 19
livesändning på Esbo barocks YouTubekanal

Byrd, Charpentier, Praetorius etc

Meeri Pulakka, sopran
Eloisa Consort-gambaensemble:
Maija Lampela
Johanna Randvere
Pieta Mattila
Anna Pulakka
Ricardo Padilla, slagverk

På Esbo barocks traditionella julkonsert får vi i år njuta av Meeri Pulakkas nyansfulla sopran, Eloisa Consorts flerstämmiga gambor samt rytmerna av Ricardo Padillas slagverk. På programmet står julmusik av renässanskomponisten William Byrd, fransk gambamusik, samt julsånger bl.a. från Piae Cantiones-samlingen, vars melodier har sjungits i Finland sedan medeltiden.

Esbo barocks julkonsert arrangeras för sjätte gången i Esbo domkyrka, i år utan publik på grund av coronabegränsningarna. Konserten livestreamas torsdagen 30.12 kl. 19.00 på Esbo barocks Youtube-kanal.

Länk till konserten:
https://youtu.be/igbqDCxA7fk

Konsertens längd ca 70 min

Livesändning: Anders Pohjola

Program


William Byrd (ca 1540–1623): O magnum mysterium (Gradualia 2)
Byrd: Beata Virgo (Gradualia 2)

Guillaume Dufay (ca 1397–1474): Ce jour de l'an
Eustache Du Caurroy (1549–1609): Noël “Sors de ton lit” (Meslanges de la musique)

Marc-Antoine Charpentier (1643–1704): Concert pour quatre parties de violes, H. 545
    Prélude
    (Autre Prélude)
    Sarabande
    Gigue angloise
    Gigue françoise
    Passecaille


Daniel Friderici (1584–1638): Aetas carmen melodiae (Piae Cantiones 1625)
Personent hodie (Piae Cantiones 1582)
Gaudete (Piae Cantiones 1582)

Coventry Carol (Pageant of the shearmen and tailors 1591)
Byrd: Lullaby, my sweet little baby (Psalmes, sonets & songs of sadnes and pietie)

Michael Praetorius (1571–1621): In dulci jubilo (Musae Sioniae 5 Nr. 82)
Praetorius: La Canarie (Terpsichore Nr. 31)

Byrd: Out of the orient, crystal skies
Byrd: From Virgin’s womb (Songs of sundrie natures)

The First Nowell (Christmas carols, ancient and modern), arr P. Mattila
Gloucestershire Wassail, arr R. Vaughan Williams
Auld Lang Syne, arr A. Pulakka

William Byrd (ca 1540–1623) var en mästerlig renässanskompositör och en central figur i den engelska musikvärlden. Han var medlem av den kungliga kyrkokören Chapel Royal och jobbade också som organist vid sidan av sin lärare Thomas Tallis. Han arbetade i denna position över 50 år och under den tiden var dörrarna både till aristokraterna och till kyrkan öppna för honom. Dessutom gav Elisabet I Tallis och Byrd ett monopol för att importera, publicera och sälja noter och notpapper som varade i 21 år.

Byrd själv var katolik men komponerade kyrkomusik både till latinska och engelska texter för den nygrundade anglikanska kyrkans behov. Han komponerade mycket världslig musik såsom fantasier och danser för gambaconsort - alltså en ensemble som består av enbart viola da gambor. Gamborna var ofta också med i consort-sånger, en genre som Byrd fick att blomstra i sekelskiftets England. I denna kompositionsform som påminner om en madrigal ackompanjeras en eller flera sångare av en instrumentensemble. Denna konsert inleds med två korta motetter från år 1607 som kompletterar varandra. O magnum mysterium och Beata Virgo är egentligen komponerade för fyra sångstämmor men denna gång spelar gamborna sångstämmorna.

Den franco-flamländska Guillaume Dufays (ca 1397–1474) Ce jour de l’an handlar om nyårsdagens glädje. Dufay representerar den tidiga renässansen medan François-Eustache Du Caurroy (1549–1609) representerar den sena renässansen i sin julsång Sors de ton lit. Efter dessa stycken gör vi i programmet ett besök till den franska barocken och får höra Marc-Antoine Charpentiers (1643–1704) konserterande verk för fyra gambor. Denna Concert som består av olika danssatser är inte specifikt komponerat för jultiden, men den innehåller ekon från Charpentiers övriga verk, bl.a. från Julnattens mässa och sju motetter med julteman.

År 1582, under sina studier vid Rostocks universitet i Tyskland, publicerade den Borgåfödda studenten Theodoricus Petri Ruuth (ca 1560 – ca 1617) samlingen Piae Cantiones. Boken innehåller latinska “fromma” sånger från olika delar av Europa som hade sjungits i kyrkorna och skolorna i Finland sedan medeltiden. Texternas innehåll var kontrollerade av Åbo katedralskolans rektor Jakob Persson som var också känd som Jacobus Finno. Till samlingens nya utgåva (1625) tillade man arrangemang gjorda av Rostock-kantorn Daniel Friderici (1584–1638) bl.a. till sångerna Aetas carmen melodiae (Sjung härliga och melodiösa sånger). De flesta sånger i Piae Cantiones är enstämmiga, såsom Personent hodie (Ljud idag hela landet) medan en av de mest kända sångerna Gaudete (Gläd er) innehåller ingen melodi till verstexterna men fyrstämmig sats till refrängen.

Coventry Carol och Byrds Lullaby för oss till den medeltida mysteriespelets värld. Mysteriespelen var populära i Coventry i England och till skådespelet hörde en scen där Herodes bestämmer att alla oskyldiga barn skall mördas efter Jesu födelse. I manuskriptet som Robert Croon antecknade ner år 1534 hör det till denna scen en sorglig sång som sjungs av tre mödrar i Betlehem. Sångens noter lades till i manuskriptet först i ett senare skede och melodins ursprung har förblivit okänt. I Byrds version från år 1588 är sångaren jungfru Maria. I sin sång känner hon medkänsla mot de oskyldiga barnen men litar på att sitt eget barn blir räddat och förutsägelserna uppfylls. Sången är ursprungligen en consort-sång såsom de övriga Byrd-verken på konsertprogrammets senare del. Speciellt med Lullaby och From Virgin’s womb är att en instrumentstämma rör sig ovanför sångstämman och sångaren har den näst högsta stämman. Out of the orient, crystal skies innehåller i sin tur ett starkt ordmåleri och är genomkomponerad i stället för att innehålla många liknande verser.

In dulci jubilos (I ljuvt jubel) text och bekanta melodi härstammar troligen från 1300-talet och sången var med i Piae Cantiones-samlingen några hundra år senare. Sången är en så kallad makaronisk sång där latin alternerar med ett annat mer folkligt språk - i Piae Cantiones är det svenska. Den tyske kompositören Michael Praetorius (1571–1621) skrev många flerstämmiga In dulci jubilon och på denna konsert framförs en fyrstämmig version. Av Praetorius hör vi också mer rytmisk musik i form av La Canarie ur samlingen Terpsichore. Styckets namn förknippas med Kanarieöarna vars ursprungsfolks danser och sånger inspirerade européerna att utveckla den fartfyllda canary-dansen till sitt eget nöje.

The First Nowell (Den första julen) har bevarats genom muntlig tradition och man tror att den ursprungligen kommer från Cornwall i sydvästra England eller från Frankrike. Melodin trycktes till noter först på 1800-talet och numera är den en bekant julsång. Från sydvästra England härstammar också Gloucestershire Wassail. Denna sång har sjungits åtminstone sedan 1700-talet som en del av wassailing-traditionen där folk går runt från hus till hus på trettondagen för att önska god hälsa och lycka och bjuder på en så kallad wassail-juldryck. Som slutsång hör vi sången Auld Lang Syne som traditionellt sjungs i de engelskspråkiga länderna vid nyår.

Text: Pieta Mattila
Översättning: Elina Mattila & Matilda Åkerblom


Eloisa Consort, bild: Zoltán Kövér

Karlebybördiga sopranen Meeri Pulakka är en mångsidig sångare vars repertoar sträcker sig från barockmusiken till nutida musik och från kammarmusik till opera. Hon har uppträtt som solist av många finländska orkesterar och ensembler, så som Finländska barockorkestern, Avanti!-kammarorkestern, Mellersta Österbottens kammarorkester, Uusinta Ensemble och Barocco Boreale. Av operaroller som Pulakka gjort kan nämnas Mozarts Vitellia (La Clemenza di Tito), Händels Cleopatra (Giulio Cesare) och Menottis Madame Euterpova (Help! Help! The Globolinks). Meeri Pulakka utexaminerades med högsta betyg från Sibelius-Akademins utbildningsprogram för lied och oratoriemusik (musikmagister 2018) och från operaklassen vid Universität für Musik und darstellende Kunst i Wien (Master of Arts 2017).

Gambaensemblen Eloisa Consort grundades i Helsingfors år 2015. Medlemmarna i ensemblen är professionella musiker och ensemblens sammansättning varierar enligt musiken som framförs. Eloisa Consort, som numera fungerar under Ensemble Nylandia, har konserterat bl.a. på Aurore-renässansmusikfestivalen, BarokkiKuopio och KontraPunctum-festivalen i Rovaniemi och samarbetat med blockflöjtensemblerna Q Consort och The Royal Wind Music samt mezzosopranen Debi Wong. Ensemblen har haft glädjen att få spela på viola da gamba-instrumentkvintetten som ägs av Suomen Kulttuurirahasto.

Ricardo Padilla
Slagverkaren Ricardo Padilla föddes i Talcahuano i Chile men har bott i Finland sedan barndomen. Denna mångsidiga musiker har uppträtt med många olika slags ensembler förutom i Europa också i USA, Kanada, Kuba, Ryssland, Israel och Japan. Hans musikaliska intressen sträcker sig från renässans- och barockmusik till latinamerikans musik, flamenco, jazz, pop, och teatermusik. Ricardo har uppträtt och/eller gjort inspelningar med många kända artister, som bl.a. Andrew Laurence-King & The Harp Consort, The King’s Singers, Finländska barockorkestern, Samuli Edelmann, Orkestra Suora Lähetys, Ramy Essam, Kiko Loureiro, Kuukumina, UMO Jazz Orchestra, Esa Pietilä The Case och Kokko Quartet.

Föreningen Esbo barock har som syfte är att producera högklassiga konserter med tidig musik i Esbo och dess närområden. Föreningen grundades år 2015. Under de sex verksamhetsåren har Esbo barock ordnat konserter på nästan 30 olika ställen runtom i Esbo. Esbo barocks ensemble har även konserterat på festivalerna Sastamala Gregoriana, Musik på slottet (Tavastehus), Orgelnatt och Aria samt Aurore-renässansmusikfestivalen (Helsingfors). Esbo barock har samarbetat med många körer och sångensembler, såsom Lumen Valo, Giardino Novo, Candomino och EMO Ensemble. År 2019 startade föreningen en ny festival, Esbo barockdagar, som ordnas varje år i olika stadsdelar av Esbo. År 2022 ordnas festivalen i Olars.


Översättningar av O magnum mysterium och Beata Virgo: Katolska Liturgiska Nämnden
Resten av översättningarna: Elina Mattila