EERST EEN THUIS

In 2030 is dakloosheid beëindigd. Dát is de landelijke ambitie die het Ministerie van VWS heeft uitgesproken.

Regio Utrecht heeft met het project Living Lab Eerst een Thuis afgelopen 2,5 jaar de beweging vormgegeven met het direct huisvesten van dak- en thuisloze mensen. Met begeleiding en ondersteuning op maat hielpen we deze mensen op weg naar herstel en een zelfstandig bestaan.  Samen met 16 gemeenten, woningbouwcorporaties en zorgorganisaties zorgden weer voor dat meer dan 200 mensen een (t)huis kregen. Onze ambitie hebben we gehaald!

ONDERZOEK IN HET LIVING LAB EERST EEN THUIS

In het living lab Eerst een Thuis zijn we sinds 2020 gestart met de beweging om dak- en thuisloze mensen in een eigen woning te laten werken aan herstel en zelfvertrouwen. Om te weten wat in regio Utrecht werkt doen we ook onderzoek en voeren we verbeteringen gelijk door. 

De Hogeschool Utrecht en de Universiteit van Amsterdam proberen in het living lab antwoord te geven op de volgende vragen: in hoeverre kan het direct zelfstandig wonen het huidige opvangmodel vervangen? En hoe kunnen we Eerst een Thuis in onze regio zo goed mogelijk toepassen?

meer dan 200 woningen

Het aantal dak- en thuisloze personen in de regio Utrecht nam de afgelopen jaren toe. “Dat moet anders!”, dacht de gemeente Utrecht in het najaar van 2019. 16 gemeenten in de U10-regio hebben toen de handen ineengeslagen en samen met zorgpartijen MOBW en woningcorporaties het project Eerst een Thuis bedacht.

De ambitie is om voor meer dan 200 dak- en thuisloze personen in de regio een woning te vinden. Met begeleiding en ondersteuning op maat helpen we deze mensen op weg naar herstel en een zelfstandig bestaan. Bovendien verlichten we daarmee de druk op de daklozenopvang en maatschappelijke (vervolg)voorzieningen. 

Lees hier meer over de missie en aanpak van Eerst een Thuis

Regionale ambitie

  • Eerst een Thuis betekent dat mensen die dak- of thuisloos zijn vanuit een eigen woning kunnen herstellen. De onzekere periode van opvang en tijdelijke woonplekken is voor hen zo kort mogelijk. Dit heeft een gunstig effect op het herstel van mensen. Dat weten we van andere Housing First-projecten in Nederland en andere landen.

  • Eerst een Thuis is geen gewoon project, het is een Living Lab. We onderzoeken met alle betrokken partijen en deelnemers hoe we zo goed mogelijk dak- en thuisloze mensen kunnen ondersteunen bij hun herstel door de combinatie van Eerst een Thuis én intensieve begeleiding. Ook willen we weten of we met deze aanpak op langere termijn meer dak- en thuisloze mensen kunnen ondersteunen in de regio.

  • Het magazine is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij Eerst een Thuis of geïnteresseerd is in deze beweging, zoals professionals van zorgorganisaties en woningbouwcorporaties, ambtenaren van gemeenten of bestuurders. Hopelijk biedt dit magazine je informatie en vooral ook inspiratie om het gedachtengoed van Eerst een Thuis te omarmen en om het nog verder te brengen.

    Het magazine lees je hier.

    Ook een magazine van Eerst een Thuis op de mat?
    Stuur ons een berichtje!

Wil je meer info of doorpraten over het project?

Stuur een berichtje!