Skydda din e-legitimation

Det är ofta säkrare att använda e-legitimation över internet än att till exempel använda sitt id-kort i en butik. Men det finns några saker du måste tänka på för ingen annan ska komma åt din e-legitimation. Här får du tips på hur du skyddar din e-legitimation.

Din e-legitimation är en värdehandling

Din e-legitimation är en personlig id-handling, precis lika mycket som ditt pass, körkort eller id-kort. Du ansvarar för allt som den används till.

Därför behöver du se till att ingen annan kan använda din e-legitimation. Du behöver också se till att mobiltelefonen, surfplattan eller datorn där du har e-legitimationen är säker. Om du tror att någon annan har kommit åt din e-legitimation ska du spärra den direkt.

Mer om hur du spärrar din e-legitimation

Håll bedragarna borta

Det är vanligt att bedragare hör av sig och säger att de representerar någon som man litar på, till exempel Polisen eller banken. De kan till exempel säga att det har hänt något akut och att du genast måste logga in med din e-legitimation. Gör aldrig det! Om du gör det finns det risk för att du släpper in dem (i stället för dig själv) så att de kan komma åt dina pengar eller känsliga uppgifter.

5 tips för att förhindra bedrägerier

  1. Använd aldrig din e-legitimation om du blir uppringd.
  2. Klicka inte på okända länkar via e-post eller sms.
  3. Låt inte någon annan logga in åt dig.
  4. Lämna aldrig ut ditt personnummer.
  5. Anmäl alltid bedrägerier till polisen på telefonnummer 114 14.

Läs mer om tipsen nedan.

Myndigheter och företag ringer inte upp och ber dig logga in med din e-legitimation. Det är bara bedragare som gör detta. Din e-legitimation och dina koder är nycklar till både dina pengar och information om dig.

Så här ska du agera: Avsluta samtalet direkt om det händer. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet. Har du själv tagit initiativet till kontakt behöver du däremot inte vara rädd för att använda din e-legitimation.

Var försiktig med att klicka på länkar som du får via e-post. Det gäller också om du till exempel får sms eller meddelanden i sociala medier.

Använd aldrig din e-legitimation eller ange dina personliga koder om någon kontaktar dig på det viset. Inga seriösa företag eller banker skickar sådana meddelanden. Risken är att länken går till en falsk sida som liknar originalet, och att du ger bedragare tillgång till din personliga information eller dina pengar.

Den här typen av bedrägeri kallas för nätfiske eller phishing. Du kan läsa mer om nätfiske på Polisen webbplats.

Nätfiske, phishing – skydda dig (polisen.se) Länk till annan webbplats.

Släpp inte in någon annan person eller företag med din e-legitimation.

Det blir allt vanligare att personer och företag vill ”hjälpa dig att samla information om dig på ett ställe”. Till exempel kan det på deras webbplats stå ”Legitimera dig så att vi kan hämta din information”.

De vill att du ska logga in med din e-legitimation och släppa in dem så att de kan komma åt dina uppgifter från olika källor på internet, så kallad andrahandsinloggning. Gör inte det. Du har ingen kontroll på vilken information om dig som de samlar in och vad de gör med informationen, och både de och du begår kanske ett brott.

Ditt personnummer behövs ofta för att det ska gå att använda din e-legitimation. Därför kan ett första steg till att lura dig vara att försöka få dig att avslöja ditt personnummer via telefon eller e-post. Gör aldrig det.

Om du misstänker att du har blivit utsatt för bedrägeri ska du spärra e-legitimationen och göra en polisanmälan. Ring 114 14 eller gå till närmaste polisstation.

Mer om hur du spärrar din e-legitimation

Låt inte andra komma åt din e-legitimation

Se till att ingen kan använda din e-legitimation utan att du vet om det. Här är några saker som du kan göra för att hindra andra från att komma åt din e-legitimation.

5 tips för att förhindra att andra kommer åt din e-legitimation

  1. Skydda din mobiltelefon, surfplatta, dator eller annan utrustning.
  2. Var rädd om koden till din e-legitimation.
  3. Uppdatera din utrustning ofta.
  4. Logga alltid ut när du är färdig.
  5. Spärra e-legitimationen om du blir av med din enhet.

Läs mer om tipsen nedan.

Se till att du har lösenordsskydd på mobilen, surfplattan och datorn så att bara du kan komma in.

Om du har en e-legitimation på kort, förvara kortet så att ingen kan få tag på det.

Låt inte vänner eller familjemedlemmar låna din utrustning (telefon, surfplatta, dator) om du har din e-legitimation på den.

Välj en kod som är svår att gissa. Undvik koder som 1234, 1111 eller namnet på någon i familjen. Berätta inte koden för någon, och skriv inte ner den på en lapp. Har du e-legitimationen i mobilen, skriv inte koden i klartext i en app i samma telefon. Om du är ute bland folk, logga hellre in med ditt fingeravtryck eller med ansiktsigenkänning om din e-legitimation har stöd för det.

Ta reda på hur du gör för att se till att din mobil, surfplatta och dator har de senaste säkerhetsuppdateringarna. Ställ in dem på att uppdatera sig automatiskt om det går.

När du är färdig med din e-legitimation för stunden, logga ut från tjänsten du har använt (till exempel Skatteverket eller din internetbank) så att ingen annan kan ta över din inloggning om de får tag på mobilen eller datorn. Det är extra viktigt om du lånar någon annans mobiltelefon, surfplatta eller dator.

Om du blir av med telefonen eller surfplattan går din e-legitimation fortfarande att använda, även om du polisanmäler förlusten. Spärra din e-legitimation, precis som du skulle spärra dina betalkort om du blev av med plånboken.

Mer om hur du spärrar din e-legitimation

Tecken på att din e-legitimation blivit kapad

Om det börjar hända oväntade saker som har med exempelvis dina pengar eller konton att göra kan det betyda att någon annan använder din e-legitimation. Några exempel:

  • Du får meddelanden om kreditupplysningar som du inte känner igen.
  • Du får fakturor för varor du inte har beställt.
  • Ditt kontoutdrag visar överföringar eller uttag som du inte har gjort.
  • Du får oväntade bekräftelsebrev i posten.
  • Med vissa e-legitimationer går det att se vad e-legitimationen har använts till. Då kan du titta där efter tecken på att någon har använt e-legitimationen på ett oväntat sätt.

Misstänker du att din e-legitimation har blivit kapad behöver du spärra den direkt.

Mer om hur du spärrar din e-legitimation

Vill du ha fler tips?