Gå til indhold

Tastaturgenveje til afspilning af lyd

  • Shift+Alt+P, mellemrum: Start/pause
  • Shift+Alt+M: Mute/Unmute
  • Shift+Alt+F: Spol 15 sekunder frem
  • Shift+Alt+R: Spol 30 sekunder tilbage
  • Shift+Alt+1–5: Sæt lydstyrke på en skala fra 1 (lav lydstyrke) til 5 (høj lydstyrke)
  • Shift+Alt+Z: Sæt afspilningshastighed til 0.8x
  • Shift+Alt+X: Sæt afspilningshastighed til 1x (normal hastighed)
  • Shift+Alt+C: Sæt afspilningshastighed til 1.25x
  • Shift+Alt+V: Sæt afspilningshastighed til 1.5x
  • Shift+Alt+B: Sæt afspilningshastighed til 2x (dobbelt hastighed)
  • Shift+Alt+↑: Udvid afspilningsvisning
  • Shift+Alt+↓: Kollaps afspilningsvisning
  • Shift+Alt+I: Åbn/luk webcam-visning
  • Shift+Alt+U: Udvid/kollaps udvidet webcam-visning
Episode
Episode24. apr 202229 min.P3

Qallunaaq - hvad er jeg? 1:3

Qallunaaq - hvad er jeg?

søndag 24. apr 202229 min.P3

Om denne episode

At være født og opvokset blandt isbjerge og sne i Grønland betyder ikke, at man taler det grønlandske sprog.

Hvorfor taler så mange unge i Nuuk ikke grønlandsk? Christian undrer sig og ender på en rejse, der tager ham 300 år tilbage i tiden, hvor han møder telefonsælgeren Hans.

Om serien

Qallunaaq - hvad er jeg?

3 episoderP3

25-årige Christian er født og opvokset i Nuuk. Men han kan ikke tale grønlandsk og føler sig som en qallunaaq: En fremmed i sit eget land. For hvad er han - dansker eller grønlænder?

Vært: Christian Ulloriaq Jeppesen.

Medvirkende: Peter Kryger Kristensen, Ane Jeppesen.

Redaktion: Sandra Mia Susgaard, Frederik Bækgaard Ludwigs og Karen Straarup.

Programansvarlig: Søren Bygbjerg.

RSS

Alle episoder i serien

Episodesøndag 24. apr 202229 min.

At være født og opvokset blandt isbjerge og sne i Grønland betyder ikke, at man taler det grønlandske sprog.

Hvorfor taler så mange unge i Nuuk ikke grønlandsk? Christian undrer sig og ender på en rejse, der tager ham 300 år tilbage i tiden, hvor han møder telefonsælgeren Hans.

Episodesøndag 24. apr 202227 min.

Da Christian er omkring 8 år gammel bliver han kaldt Qallunaaq, der betyder dumme dansker. Da han er 16 år og kommer på efterskole i Danmark, møder han danske fordomme om grønlændere og skal bl.a. svare på, om der er internet, og man bor i iglo i Grønland. Hvor hører han til?

Episodesøndag 24. apr 202233 min.

Christian får endelig svaret på, hvorfor hans mor ikke har lært ham at tale grønlandsk. Svaret er tæt forbundet med Danmarks kolonisering af Grønland. Hvordan kan en 300 år gammel begivenhed have den konsekvens, at Christian og hans mormor aldrig kunne tale sammen?

Du synes måske også godt om

  1. For enden af en blind vej i nordgrønlands hovedstad Ilulissat bor Villy på 75. Han har boet i Grønland siden 1962. Alt så anderledes ud dengang han som 19-årig kom, for at arbejde som tømrer. Dengang blev danskerne set som hjælpende hænder med gode intentioner, dengang var isbjergene uendeligt høje og havene dækket af en metertyk is hver vinter. Venligheden overfor hjælpen fra syd er nu afløst af en heftig selvstændighedsdebat om at komme fri af Danmark, de store hvide frosne bjerge er svundet ind og de grønlandske fjorde befærdes ikke længere af hundeslæder der stryger over isen, men af krydstogtsskibe med rige turister ombord. Og tiden har også sat sine spor hos Villy. Hvor livet engang syntes uendelig langt, er dets realiteter krøbet ind på den gamle tømrersvend, i form af en konkret forberedelse til når tiden ikke er mere. Villy har bygget sin egen kiste med dertilhørende gravkors. Nu sidder han hver dag i sit værksted alene, får tiden til at gå og venter på at dø.

  2. Serie5 episoder

    Da den tidligere præsident Trump i 2019 ønskede at købe Grønland blev vi i Danmark lige dele forargede og underholdt. Men selvom Trump er historie, så har amerikanerne langt fra sluppet planen om at rykke Grønland tættere på US. I Amerikas kolde drøm tager journalist Asger Juhl til Grønland for at undersøge, hvordan amerikanerne med softpower vedholdende forsøger at vinde grønlændernes hearts and minds.

    Tilrettelæggelse: Asger Juhl.

    Klip og lyddesign: Nikolaj Kirk.

    Redaktør: Karen Albertsen.

    Produceret for DR af Munck Studios København.

  3. Serie5 episoder

    I 60'erne får grønlandske piger, med tvivlsomt samtykke, opsat spiral

  4. Serie4 episoder

    I et fængsel omgivet af smukke fjelde og betagende fjorde har mange af rigsfællesskabets hårdest straffede fanger deres hverdag. Grønlandske drabsmænd, voldtægtsforbrydere og pædofile har indtil for nyligt afsonet deres straf i Danmark. Men nu er der blevet bygget en splinterny anstalt i det store, kolde land, til de der vil hjem og afsone. Mange indsatte her afsoner en tidsubestemt forvaringsdom, rigets strengeste straf, der kun bliver givet i meget sjældne tilfælde. Det kan være fordi den indsatte utallige gange har voldtaget kvinder og børn. Eller har dræbt sin kone og fodrede hundene med hende. I den her serie kommer du tæt på virkeligheden bag betonmurene i et af rigets mest særprægede fængsler.

    Optagelse, tilrettelæggelse og klip: Mads Petter Kühnel.

    Redaktør: Rune Sparre Geertsen.

    Produceret for DR af Filt Cph.

  5. Serie6 episoder

    Ekstreme statistikker har gjort byen synonym med socialt armod

  6. Serie1 episode

    Naturen kan give os ro og balance, men den kan også rive og ruske, chokere og overraske.

    Hver uge tager en alment kendt dansker os med til sit yndlingssted i naturen og kommer hjem med nye indsigter og tankevækkende viden.

    I denne serie er det naturen, der kalder på at få sin historie fortalt.

    DR sætter i 2020 fokus på vores natur. "Naturen kalder" er en del af temaet.

  7. Serie19 episoder

    Hvorfor findes det onde, mørke og dæmoniske indeni os mennesker?

  8. Siden Sofie Linde holdt sin tale ved Zulu Awards, er #Metooskeletterne væltet ud af skabet i mediebranchen, i de politiske partier, på universiteterne, i elitesporten, pigekoret osv. Adskillige magtfulde mænd er blevet afsløret som krænkere og endnu flere krænkede kvinder har endelig kunnet fortælle deres historier.

    Men #MeToo-bølgen har også udløst vrede og forvirring om retssikkerhed og adfærdsnormer. Vi fortaber vi os i endeløse diskussioner om, hvorvidt det er retfærdigt at en tv-vært er blevet fyret eller om en politiker slet ikke må slikke nogen i øret mere. Tonen er hård og uforsonlig. Og både mænd og kvinder føler sig udskammet.

    Adam Holm og Alberte Clement Meldal begiver sig gennem otte episoder ind i kønskampens farlige vildnis for at undersøge om #Metoo er en heksejagt eller en frihedsrevolution på linje med den franske? Har mænd og kvinder en fælles fremtid, hvor de kan leve sammen i gensidig tiltrækning og fordragelighed? Og har Alberte og Adam selv nogle indrømmelser, de skal gøre?

  9. Serie24 episoder

    Sofie' og Jesper Oles opgave: Skab et ægte mirakel på 24 timer

  10. Serie10 episoder

    Hvordan tackler vi det, hvis vi er kørt fast i livet? Kan man skifte kurs uden at komme ned og bide i græsset undervejs? I 2021 bliver Palle Steffensen kastet ud i en livskrise, der får ham til at sætte spørgsmålstegn ved hvem han er, og hvad han skal bruge sit liv på. I Tag dig sammen hører vi Palles historie og møder en stribe modige mennesker, der er lykkedes med at skifte retning i deres liv.

    Vært og tilrettelægger: Palle Steffensen.

    Klipper: Pernille Grønning.

    Musik: Christian Schødts Sørensen.

    Producer: Tor Arnbjørn.

    Produceret for DR af Rakkerpak Productions.

  11. Serie67 episoder

    Nyt fra fantasiens verden i spil, film, bøger og tegneserier

  12. Serie4 episoder

    På "Sporvognen" møder du de velkendte danske underholdningsnavne som Jørgen Ryg, Bodil Udsen, Lise Reinau og Poul Bundgaard. Vi hører om populære danske film, finder viserne frem igen og tager sammen til revy og på kabaret. Vært og konduktør, Liselotte Krogager, deler ud af sin store viden og oplevelser fra et liv på de skrå brædder hvor netop kabaret og revy har været i spotlyset.

    Vært: Liselotte Krogager

  13. Serie5 episoder

    Troels Kløvedal - om at følge de drømme vi andre ikke turde

  14. Ugentlig, pan-skandinavisk familieterapi

  15. Serie122 episoder

    En time i selskab med forfattere og andre bogfolk med noget på hjerte

  16. Serie23 episoder

    I Radiobio kan du hver uge høre uddrag af de bedste radiofortællinger og P1-dokumentarer. To timers billeder, stemninger og oplevelser for øret.

  17. De fleste kender Mother Teresa som symbolet på selve godheden og modtager af Nobels Fredspris. For nyligt har Paven besluttet at helgenkåre Mother Teresa, der viede hele sit liv til de fattige i Calcuttas slum. Hendes verdensomspændende organisation Kærlighedens Missionærer har modtaget hundrede millioner af dollars fra donatorer verden over. Men kritiske røster betegner hende som religiøs fundamentalist og glødende abortmodstander, og ikke alt var som de fleste tror.

  18. Serie19 episoder

    Kalder alle superfans og sofakartofler! I denne podcast går serieeksperterne Frederik og Kasper bagom DR's tv-programmer og giver dig al den bonusinformation, du ikke vidste, du havde brug for. De taler med deltagerne fra programmet, vender de vildeste begivenheder og udfolder tematikkerne, så du ikke behøver at gå sulten i seng.

    Værter: Kasper Lundberg og Frederik Dirks Gottlieb.

    Produceret for DR af Firkantede øjne.