DOQ

Anderhalve­lijnszorg: lessen en successen van Regiopoli Drachten

Op veel plekken in Nederland ontstaan initiatieven rond anderhalvelijnszorg. Een van de eerste anderhalvelijnspoli’s startte in 2015 in Drachten. De poli is inmiddels niet meer weg te denken uit het zorglandschap van Oost Friesland. Wim Brunninkhuis, nu gepensioneerd huisarts, is een van de oprichters. “We hebben flink moeten knokken, maar nu is iedereen tevreden: de poli staat als een huis.”

Sinds de oprichting in 2015 is de Regiopoli gevestigd in het verpleeghuis Neibertilla, op zo’n 300 meter afstand van het Nij Smellinghe Ziekenhuis, waar de betrokken specialisten werken. Voorafgaand lobbyde Brunninkhuis drie jaar lang intensief bij specialisten en huisartsen om ze te overtuigen van de meerwaarde. En met succes; inmiddels verwijzen de huisartsen in Zuidoost Friesland jaarlijks zo’n 2500 patiënten naar de poli, die zorg aanbiedt vanuit tien specialismen.    

“Specialisten uit de betrokken vakgroepen haken vrijwillig aan. De meesten zien de Regiopoli als een prettige afwisseling met het werk in het ziekenhuis”

Gepensioneerd huisarts Wim Brunninkhuis

Indicaties

Aanvankelijk ging het om beperkte dermatologische, orthopedische en cardiologische verwijsindicaties. Een jaar later volgden verwijzingen voor klein chirurgische indicaties.
De tevredenheid van alle partijen was zo groot dat de verwijsindicaties bleven toenemen. Recente uitbreidingen betreffen indicaties voor MDL en reumatologie.
De specialisten uit de betrokken vakgroepen haken vrijwillig aan. De meesten zien de Regiopoli als een prettige afwisseling met het werk in het ziekenhuis. Sinds 1 april dit jaar werken specialisten vanuit de dermatologie, gynaecologie en kleine chirurgische ingrepen ook in een tweede vestiging in het gezondheidscentrum van Oosterwolde, 25 kilometer buiten Drachten. Dermatologie wordt daarnaast ook nog in Burgum en Marum gedaan.

“Patiënten vinden het erg prettig dat het dichtbij huis is en dat het niet ten koste gaat van het eigen risico. Dat is echt een voordeel in deze regio met veel lage SES-inwoners”

Voordeel

De Regiopoli werkt doelmatig en efficiënt. Voor verwijzingen waar patiënten in het ziekenhuis 90 dagen moeten wachten, kunnen ze al binnen twee weken in de Regiopoli terecht. Brunninkhuis: “Patiënten vinden het bovendien erg prettig dat het dichtbij huis is en dat het niet ten koste gaat van het eigen risico. Dat is echt een voordeel in deze regio met veel lage SES-inwoners.”   
Gevaar van meerzorg is er volgens hem niet doordat verwijzen alleen kan op grond van strenge criteria. “Alle indicaties liggen vast in zorgdomein, meerdere DBC’s openen is niet mogelijk. Bovendien moet het gaan om eenmalig patiëntbezoek. Voor het vervolg van de zorg krijgt de huisarts een gericht advies van de specialist.”

“Structureel komen we uit op 30 tot 50% goedkopere zorg in vergelijking met het ziekenhuis”

Bijeffect

De regiopoli en de nauwere samenwerking tussen huisartsen en medisch specialisten, hebben als bijeffect dat het totaal aantal verwijzingen terugloopt. Brunninkhuis schetst dat bijvoorbeeld het aantal verwijzingen bij de dermatologie in de afgelopen jaren met 24% is afgenomen. 
De belangrijkste Friese zorgverzekeraar De Friesland (nu onderdeel van Zilveren Kruis), dacht vanaf de start positief mee. Naast veel overleg waren de glasheldere businesscases belangrijke wapenfeiten. “Nog steeds maak ik samen met mijn collega Bert Brouwer en onze projectmanager Daphne van Kalken een voorstel en businesscase als we willen uitbreiden. Daar betrekken we ook twee medisch specialisten bij. Structureel komen we uit op 30 tot 50% goedkopere zorg in vergelijking met het ziekenhuis.”

“Ik zie verrichtingen in het ziekenhuis die wij ook kunnen doen, maar dan sneller, voor een lagere prijs en met een hogere patiënttevredenheid”

Realistisch

Brunninkhuis blijft nuchter genoeg om te zien wat wel of niet werkt.  Zorg op het gebied van psychiatrie kwam bijvoorbeeld niet goed van de grond. “We richtten ons op de kinderpsychiatrie, maar de gemeente zag het niet zitten. Ondanks veel besprekingen kregen we gewoon te weinig verwijzingen. Uiteindelijk moet je realistisch zijn en de stekker eruit trekken. ”
Binnenkort start Brunninkhuis nieuwe gesprekken met Zilveren Kruis over het uitbreiden van de verwijzingen en indicaties. “Ik zie best veel verrichtingen in het ziekenhuis die wij ook kunnen doen. Maar dan sneller, voor een lagere prijs en met een hogere patiënttevredenheid. Waarom zouden wij geen abcessen mogen doen, of geen lipoom die kleiner is dan 5 centimeter? Ook de MDL- en gynaecologische indicaties kunnen breder. De specialisten vragen er zelf om, zelfs de artsen die bij de start het meest kritisch waren. Juist zij zijn nu de grootste fans. ”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx