Energifamilien:

Fra hobbyprosjekt til veksteventyr

På Jæren bor det mye kraft i både natur og mennesker. Kombinasjonen skaper i seg selv mye energi – og leder til lønnsomme ideer. Aksel Kverneland og sønnen Jonas har klart å løfte et lite hobbyprosjekt bokstavelig talt til himmels. Foto: Carina Johansen

I denne familiebedriften øker både omsetning og antall ansatte i rekordfart. Motbakker løses gjerne med gode diskusjoner og litt rødvin.

Sikre kjennetegn på en Jærbu er etter sigende sunn fornuft, god arbeidsmoral og standhaftighet. De lever dessuten i et frodig, paddeflatt og værhardt naturlandskap der sol, vind, vann og jord legger klare føringer for tilværelsen.

Familiebedriften Kverneland Energi har valgt å utnytte solens enorme kraft til sin, og andres, fordel.

Det hele begynte for drøyt 20 år siden, med en svinedyr strømkabel til hytta på Sørlandet. Det skulle bli opptakten til et aldri så lite solcelleeventyr.

– Et lokalt energiselskap skulle ha et par millioner for å legge strømkabel til hytta. Da ristet vi på hodet og tok saken i egne hender, sier Aksel Kverneland (58), medgründer og daglig leder i Kverneland Energi.

Jonas Kverneland har studert fornybar energi og er i dag teknisk sjef i familiebedriften. Egenutviklet programvare, elektronikk og batteripakker har vært en viktig suksessfaktor for Kverneland Energi. Foto: Carina Johansen

En strålende idé

Ti år senere har hobbyprosjektet vokst til et grønt, lønnsomt og sammensveiset familieforetak.

Selskapet er kåret til Gasellebedrift de to siste årene. Hovedvekten av kundene befinner seg innen landbruket, industrien og oppdrettsnæringen.

– Vi tilbyr komplette anlegg med egenutviklet elektronikk, programvare og batteripakker som enkelt kan overvåkes og fjernstyres fra en pc, sier Jonas Kverneland (30), teknisk sjef i Kverneland Energi.

Da de begynte hobbyprosjektet i 2016, studerte han fornybar energi ved Universitetet i Agder. Far Aksel, som er utdannet sivilingeniør, hadde jobbet for store industriaktører og drevet konsulentvirksomhet innen landbasert industri.

Sammen kom de to opp med en bokstavelig talt strålende idé: «Vi skreddersyr vår egen sømløse løsning basert på solceller».

– Med en felles interesse for teknologi i bunn lekte vi oss frem, uten et fnugg av økonomiske eller miljømessige drivere den gang. Og fikk det til å fungere, forteller Jonas.

Kverneland Energi

  • Utvikler egne produkter og løsninger for produksjon av fornybar energi ved bruk av solceller, batterier, vindturbiner og generatorer i kombinasjon
  • Stiftet januar 2017
  • 100 prosent familieeiet
  • Antall ansatte: 40
  • Omsetning i 2021: 113 millioner
  • Omsetning i 2022: 140 millioner. Sikter mot en dobling i 2023
  • Gasellebedrift i 2021 og 2022

Bygget stein på stein

De kontaktet leverandører i Tyskland og bygget et unikt og fleksibelt anlegg der både programvaren og kraftelektronikken kan oppdateres og oppgraderes og fungere sømløst i et energisystem.

– Vi hadde lært mye gjennom mange års leking og testing på hytta. Standardløsningene som fantes, var ikke gode nok for oss, sier Aksel.

– Da hyttenaboen også ville ha løsningen, var vi plutselig i gang, legger han humrende til.

Under oppstarten i 2016 utgjorde Jonas teknisk avdeling fra studenthybelen i Kristiansand, mens Aksel laget presentasjoner og skaffet kundemøter fra kjøkkenbordet hjemme på Kvernaland.

Nå teller de 40 årsverk, og har konkrete planer om å ansette rundt 30 til i løpet av 2023.

– Det er utrolig å tenke tilbake, men vi tjente faktisk penger allerede første året. Hele veien har vi søkt å ansette folk som er flinkere enn oss, sier Aksel.

Alle hans tre sønner jobber i dag i bedriften: Martin (28) er prosjektleder og Torbjørn (25) jobber med salg. Datteren Sigrid (23) den eneste av barna som ikke jobber i selskapet. Hun har valgt å ta lærerstudier i Kristiansand. I tillegg sitter to av Aksels søskenbarn i styret.

– Vi har jobbet hardt, bygget stein på stein og skapt et fornuftig levebrød. Det er vi stolte over, og alle vet nå hvem vi er, legger han til.

Dessuten har familien vist at det er fullt mulig å tjene gode penger på fornybar energi.

Far, tre sønner og en fetter samlet på et brett. Torbjørn Kverneland (fra venstre) jobber med salg, Martin Kverneland er prosjektleder, Aksel Kverneland er daglig leder og styremedlem, Jonas Kverneland er teknisk sjef og styremedlem, mens Gudleik Njå er Aksels fetter og sitter i styret i Kverneland Energi. Foto: Carina Johansen

Mange kaster seg på solbølgen

Godt hjulpet av en pågående strømkrise og omstilling til fornybarsamfunnet, landet Kverneland Energi en rekordomsetning på 140 millioner kroner i 2022.

Kostnadssjokk på kraft får både bønder og næringsdrivende til å kaste seg på solbølgen.

Selskapet tror derfor omsetningen skyter ytterligere i været fremover.

– Vi sikter mot en dobling også i 2023, sier Aksel selvsikkert.

– Omtrent halvparten av omsetningen stammer fra egenutviklete, flyttbare batterisystem som blant annet har fått drøyt 100 oppdrettsanlegg i Norge, Canada og Skottland over på batterikraft, skyter Jonas inn.

Med tilhold i et tradisjonsrikt industri- og næringsområde midt imellom Jær-hovedstaden Bryne og rogalendingenes hovedflyplass på Sola, kun ti minutter fra Sandnes, er familien Kverneland bokstavelig talt på hjemmebane.

– Denne næringsparken har mye kunnskap samlet på 140 mål. Her er veien fra idé til løsning er kort, sier Aksel.

Aksel Kverneland har nese for smarte løsninger og gode forretningsmuligheter. For 58-åringen og familien er det også viktig å bidra positivt til det grønne skiftet og en fornuftig overgang til fornybarsamfunnet. Foto: Carina Johansen

Selvforsynt lykketreff

Det finnes mange familieselskaper, ikke alle fungerer like godt.

– Hva er nøkkelen til deres suksess?

– Ingen her jobber med det samme og vi respekterer hverandre og hverandres roller, også når det er vanskeligheter eller utfordringer. Drar det seg til, drikker vi bare litt rødvin, smiler Aksel.

– Vi diskuterer og drodler oss frem til ting hele tiden. Når det måtte dukke opp en motbakke, jobber vi oss bare gjennom det, sier Jonas.

De første kundene fant de i landbruket i Rogaland.

– Bønder har et langt perspektiv på når en investering vil betale seg, og de vet alt om fordelene med å være selvforsynt, poengterer Aksel.

– Solcelledrevet energiforsyning som reduserte strømregningene, var midt i blinken for dem. Jeg gikk på skole med flere av dem og hadde den nødvendige tilliten, utdyper han på relativt bred Jærsk.

Sandnes

  • Sandnes kommune ligger i Rogaland, har over 82.000 innbyggere og er Norges ellevte største kommune.
  • Sandnes er kåret til Norges mest attraktive by i 2022. Kåringen er del av Attraktiv by-prisen, Statens pris for bærekraftig steds- og byutvikling. 
  • 27 prosent av befolkningen er under 20 år.
  • Sandnes sentrum er et kollektivt knutepunkt for buss og tog, i tillegg er det kort avstand til Stavanger lufthavn, Sola.
  • Byen har et variert næringsliv og et sentrum i sterk utvikling som preges av handel, næring og et voksende innovasjonsmiljø.
  • Sandnes kommune, Den Gule Banken, Sandnes Sparebank og Sandneslauget er hovedsamarbeidspartnere til årets Gaselle-kåring. Se www.isandnes.no.
Land lot, Cloud, Sky, Building, Plant, Tree, Grass, Grassland, Leisure, House

Det var i det kostnadsbevisste landbruket på Jæren at Kverneland Energi fant sine første kunder. Foto: Kverneland Energi

Solcelle-boom

Innen solcelle-løsninger har Rogalands-bedriften foreløpig utvidet kundekretsen til Kristiansand, Bergen og Svalbard.

Elektrifiseringen og det grønne skiftet fører med seg et økende behov fornybar kraft. For Kverneland Energi er et uttalt mål å bidra til å erstatte millioner av liter med forurensende diesel med fornybar energi.

– Det grønne skiftet kan ikke kun baseres på å redde verden. Lave kostnader og smarte løsninger som gir mennesker fordeler på veien, er fornuftig uansett, sier Jonas.

Selv om strøm- og energikrisen har økt etterspørselen og solceller selger som aldri før i Norge og Europa, mener far og sønn at teknologien deres har kvaliteter også uten drahjelp.

– Folk flest forstår at det må koste noe å gjøre seg uavhengige av visse diktatorer for å sikre essensiell tilgang på strøm til gode vilkår, understreker Aksel Kverneland.

Scroll videre for å lese Kvernelands 10 råd til andre familiebedrifter:

1

Stå opp tidlig og stå løpet

2

Hvis dere lurer på om dere skal gjennomføre noe, gjør det

3

Ha det gøy. Sørg for god stemning i troppen

4

Pass på å feire små og store seire

5

Vær villige til å delegere oppgaver

6

Alltid lever litt bedre kvalitet enn kunden forventer

7

Tør å ta beslutninger. Vær uredde i fremtoningen

8

Involver alle ansatte. Rådfør dere med alle, ikke bare familien

9

Tiltrekk flinke folk, gjerne flinkere enn dere selv

10

Det er viktig å lønne folk bra og ha gode vilkår

Likte du denne saken?

Dagens Næringslivs journalister har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet. Innholdet er produsert av Dagens Næringslivs kommersielle avdeling DNX.