Techniektalent

Nienke Bakx ontwikkelde een algoritme dat assisteert bij het opstellen van behandelplannen voor borstkankerpatiënten. Dat maakt het werk een stuk efficiënter.

 

Naam: Nienke Bakx
Leeftijd: 26
Opleiding: qualified medical engineer, TU Eindhoven 
Functie: projectleider expertisecentrum AI en onderzoeker, Catharina Ziekenhuis Eindhoven

 

Als het aan medisch ingenieur Nienke Bakx ligt, is de opmars van kunstmatige intelligentie in ziekenhuizen nog maar net begonnen. Longvlekjes herkennen op CT-scans, voorspellen wanneer een patiënt de intensive care af kan, inschatten hoeveel bedden er vrijkomen: zowel in de zorg als in de processen er omheen kan veel meer worden geautomatiseerd dan nu gebeurt.

 

Behandelplan voor borstkanker

Ruim twee jaar werkt Bakx nu in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, waarvan de laatste vier maanden behalve als onderzoeker ook als projectleider van het Expertisecentrum AI. De afgelopen jaren deed ze onderzoek naar het gebruik van kunstmatige intelligentie om stralingsbehandelingen voor borstkankerpatiënten te bepalen.

Bakx: ‘Dat luistert nauw. Het tumorweefsel moet zoveel mogelijk straling ontvangen, maar de organen er omheen juist zo weinig mogelijk.’

Om een behandelplan te maken, worden die organen voor elke patiënt ingetekend. Zowel het intekenen als het bepalen van de stralingsdosis gebeurt dankzij Bakx’ onderzoek nu automatisch. Dat scheelt veel tijd, vooral voor het intekenen van de organen en klieren: in plaats van ongeveer een uur kost dat nu nog maar een half uur.

 

Diploma

Na haar masteropleiding imaging and image analysis aan de TU Eindhoven deed Bakx een zogeheten Eng D. ‘Dat is enigszins vergelijkbaar met een promotietraject voor wetenschappers’, legt ze uit, ‘alleen is het einddoel geen proefschrift maar een technisch toepasbaar product, en krijg je er geen vier, maar twee jaar de tijd voor.’ Ze slaagde cum laude.

 

Mens en algoritme

Inmiddels is het algoritme in gebruik. ‘Toch verandert de arts vaak nog wel wat aan het behandelplan’, zegt Bakx. ‘Dat is niet onverwacht. Bij de pilots merkten we al dat artsen het onderling niet altijd helemaal eens zijn, op details die er klinisch helemaal niet meer toe doen.’ Er is altijd iemand die het plan controleert; het model beslist niets, benadrukt Bakx.

Maar is er straks dan nog wel werk voor het personeel? Bakx: ‘Ja hoor. Het werk wordt efficiënter omdat AI de professional tijdrovende standaardklussen uit handen neemt. Daardoor heeft die meer tijd voor echte expertwerk, zoals het beoordelen van ingewikkelde gevallen en het nemen van beslissingen. En ook het aansturen van het model is uiteindelijk mensenwerk.’

 

Alle talenten leren kennen? Kijk in het dossier Techniektalenten 2023.

 

Foto: Jarno Verhoef, Catharina Ziekenhuis

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.