Alle klassen zijn een dagdeel de wijk in gegaan en kwamen trots met vuilniszakken vol afval terug naar school. Foto: pr
Alle klassen zijn een dagdeel de wijk in gegaan en kwamen trots met vuilniszakken vol afval terug naar school. Foto: pr

Rommel, rommel, rommel, ja ik zeg nu stop! Week van het Afval op de Paus Joannes school leuk en leerzaam

Algemeen 2.245 keer gelezen

Rotterdam - Na maanden van voorbereiding ging onlangs de ‘Week van het Afval’ op de Paus Joannes school van start. Een themaweek waarin belangrijke onderwerpen als zwerfafval, recyclen en duurzaamheid in het onderwijs zijn verweven. Met het lesmateriaal van ‘Aan de slag met afval’ hebben de kinderen op een leuke en interactieve wijze van alles ontdekt over het voorkomen van zwerfafval en het recyclen daarvan. 

Helaas ligt er rondom de Paus Joannesschool ook genoeg zwerfafval, dus voor de kinderen een mooie en leerzame uitdaging dit samen op te ruimen. Alle klassen zijn een dagdeel de wijk in gegaan en kwamen trots met vuilniszakken vol afval terug naar school. 

Lees verder onder foto.

Foto: pr

De meest gekke dingen zijn er gevonden. Van plastic speelgoed, een lege lachgastank, een autoband, stukken ijzer tot aan de welbekende blikjes. Van dit laatste zijn de kinderen erg benieuwd of daar in de toekomst nog wel wat van in de natuur ligt, aangezien er tegenwoordig statiegeld op zit. Op school werd per klas het totaal gewicht gewogen. De ‘winnaar’ bleek wel ruim 56 kg schoon aan de haak te hebben! Voor deze groep een kweekpotje zonnebloemen om de wijk weer op te fleuren.

Lees verder onder foto.

Foto: pr

Natuurpodium ontwikkelde voor de bovenbouw een toffe GPS expeditie in het thema. In het Vrijenburgse Bos gingen de kinderen aan de slag met een digitale schatkaart. Door het goed beantwoorden van vragen en het volgen van de juiste instructies werd het mysterie ‘Verboden toegang’ opgelost. Daarnaast nam Natuurpodium een aantal groepen mee in het proces van het recyclen van plastic. Tijdens de workshop Kunststof & Recycling werd het lokaal omgetoverd tot een minifabriek en leerden de kinderen over plastic scheiden, het persen van korrels en het maken van nieuwe producten. Met een echte 3d-printer op de achtergrond vonden de kinderen dit allemaal reuze interessant!

Dat je met restafval creatief kunt zijn, bleek wel na de komst van ScrapXL. In het theater op school knutselde en frutselde de middenbouw er flink op los. Er werden handtassen, toeters, muziekinstrumenten en ruimtepakken gemaakt. De opmerking: ‘Juf, kunnen we dit niet elke week doen?’, laat wel zien hoe leuk deze ervaring voor de kinderen was.

Het blijft leuk om gastsprekers de school binnen te halen. Zo kwam deze week Sven Noordhoek van WasteBoards langs in de middenbouw. Naast een korte herhaling over het recyclen van plastic, vertelde hij ook over upcycling. Dit betekent iets maken wat leuker is dan dat het was. Zo ook de skateboards die zijn bedrijfje van plastic doppen maakt. De kinderen gaan de komende twee maanden plastic dopjes verzamelen en een skateboard ontwerpen. Als tegenprestatie wordt één skateboard ook daadwerkelijk door Sven geproduceerd.

Grote Rekendag

Woensdag 29 maart was de jaarlijks terugkerende Grote Rekendag. Een dag van onderzoekend leren en speelse rekenopdrachten met dit jaar als thema ‘Afvalparade’. Een dag die liet zien dat rekenen meer is dan alleen sommen maken en laat ervaren hoe leuk en belangrijk rekenen is.

Lees verder onder foto.

Foto: pr

De dag begon feestelijk op het hoofdgebouw met op de achtergrond een vuilniswagen en een veegwagen van de gemeente Rotterdam. Samen zongen de kinderen het ‘Rommellied’: Rommel, rommel, rommel, ja ik zeg nu stop! Daarna gingen de kinderen in de klas aan de slag met uitdagende wiskunde-onderwerpen rond het ontstaan van afval, maar ook het verwerken, hergebruiken en het verminderen ervan. En steeds: met veel aandacht voor rekenvaardigheden.

In de groepen 5 zijn de kinderen aan de slag gegaan met de pakjes sap die de afgelopen tijd waren verzameld. De kinderen rekenden uit hoeveel pakjes we per dag, per week en per schooljaar (40 weken) zouden opdrinken met de klas. We kwamen uit op 46 pakjes per week en 1840 pakjes per schooljaar. De conclusie was dat een drinkfles toch goedkoper en beter voor het milieu is!

Hierna berekenden de kinderen hoeveel ruimte deze pakjes in het klaslokaal zouden innemen. Om dit uit te kunnen rekenen werden hele slimme ideeën bedacht. Zo werd het klaslokaal opgemeten met grote stappen (1 m) en werd er nagedacht hoeveel pakjes er in 1 m zouden passen. Er waren kinderen die uitzochten hoeveel pakjes er in de lengte van het klaslokaal passen en hoeveel rijen je daarmee kon maken. Vervolgens werd er uitgerekend hoeveel pakjes er op één tafeltje zouden passen. Om dit op te lossen werd er over het algemeen met pakjes in de lengte en in de breedte gemeten. En maakten zij een keersom met deze twee antwoorden. We kwamen uit op 144 pakjes per tafeltje. Voor de 1840 pakjes zouden we dus afgerond 13 tafeltjes nodig hebben. De kinderen waren erg onder de indruk.

Na deze opdracht leerden de kinderen over ‘concentraat’ in de pakken sap. Ze hebben geleerd wat dit is, hoe dit wordt gemaakt en welke voordelen het maken van concentraat heeft. De kinderen weten nu dat 1/8e deel van een liter sappak concentraat bevat. Het overige deel is water. Dit hebben we zichtbaar gemaakt op een drinkpak van perensap. Maar hoe groot zou het pakje zijn als we alleen maar concentraat in de supermarkt konden kopen? Om dit uit te zoeken, kregen de kinderen 6 kaplalatjes en een A4tje. Het was nog even flink puzzelen om een zo efficiënt mogelijk pakje voor de kaplalatjes (het concentraat) te maken. Superleuk dat onderzoekend leren!

De gymmeester leerden de kinderen over de houdbaarheidsdatum van een product. Waarom staat dit op een product en dat het handig is tijdens het doen van inkopen hierop te letten. De kinderen kregen van de meester allemaal een kaartje met daarop een houdbaarheidsdatum. In combinatie met een renspel moesten de kinderen op volgorde van datum gaan staan. Erg leuk en leerzaam. De rugzakken van de kinderen zijn weer flink aangevuld met mooie en leerzame herinneringen.

.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant