Synspunkt

Sosialt entreprenørskap og bedrifters samfunnsansvar understreker viktigheten av bedrifter som både er finansielt lønnsomme og samtidig har et tydelig samfunnsengasjement, skriver Truls Liland. Foto: FatCamera | iStock Photos

Synspunkt | Truls Liland: Vi trenger flere haugianere i næringslivet

For å møte morgendagens utfordringer, trenger norsk næringsliv flere haugianere. Det er noe å lære av dem, skriver Truls Liland.

Publisert Sist oppdatert

Truls Liland er stipendiat ved Hauge School of Management, NLA Høgskolen/Norges Handelshøyskole i Bergen.

Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

SYNSPUNKT: Norsk næringsliv står overfor flere utfordringer og muligheter i årene som kommer. Det handler blant annet om å utvikle en mer bærekraftig og samfunnsbyggende privat sektor som jobber aktivt for å skape både finansiell og samfunnsmessig verdi.

Interessant nok kan vi finne en modell for dette i vår egen historie, ved å se på de haugianske virksomhetene.

De siste års forskning, knyttet til Hans Nielsen Hauge (1771-1824) og de haugianske næringsvirksomhetene, har blant annet lært oss mer om deres betydelige bidrag til samfunns- og næringsutviklingen i Norge på 1800-tallet.

Samtidig er det interessant å se at forskningen også viser at flere av prinsippene, som de anvendte, er høyst aktuelle i dag. Dette kan blant annet forklares med deres tilnærming til det vi i dag kaller sosialt entreprenørskap og tjenende lederskap.

Startet med tomme hender

Hauge startet med to tomme hender og bygde opp et landsdekkende nettverk, som etter hvert ble til en bevegelse av entreprenører og virksomheter. De var opptatt av å skape verdi for virksomhetene og for samfunnet.

Dermed var de også med på å utvikle et bedre samfunn, blant annet gjennom å skape nye arbeidsplasser, løfte mennesker ut av fattigdom og stimulere til lese- og skriveopplæring. Denne bevegelsen var i tillegg viktige bidragsytere til folkeopplysning og demokratiutvikling på 1800-tallet.

Tre ting å lære

Er det noe vi kan lære av dette i dag? La meg foreslå tre områder:

Mer nyskapning og innovasjon

Hvis vi skal klare å møte morgendagens samfunnsmessige utfordringer, trenger vi bærekraftige, smarte og effektive løsninger. Mange av disse er sannsynligvis ikke funnet opp ennå.

Fra innovasjonslitteraturen vet vi at for å utvikle nye ideer og alternative løsninger, er det også behov for å utfordre det etablerte tankesettet. Historien om Hauge forteller oss tydelig at man da må være villig til å ta risiko og noen ganger betale en høy pris for sin overbevisning (Hauge satt blant annet fengslet i ti år).

Han utviklet imidlertid en alternativ modell til det systemet han kritiserte, nemlig bevegelsen han startet. Slik nytenkning var viktig for de haugianske virksomhetene.

Videre er mestringstro er en viktig faktor for å lykkes med nye virksomheter. Mange haugianske entreprenører opplevde at de fikk dette ved at Hauge gav dem tro på at de kunne lykkes og mot til å stå i dette over tid. Gründere i dag trenger det samme.

Større samfunnsengasjement

Fagområder, som sosialt entreprenørskap og bedrifters samfunnsansvar, understreker viktigheten av virksomheter som både er finansielt lønnsomme og samtidig har et tydelig samfunnsengasjement. Dette er virksomheter som skaper trygge arbeidsplasser, har en sunn og bærekraftig drift og reinvesterer sine midler på en samfunnsbyggende måte.

Et kjennetegn ved mange av de haugianske entreprenørene var nettopp dette: De klarte å forene finansielle og sosiale mål. Dermed bidro de positivt til utviklingen av lokalsamfunn og til samfunns- og næringsutviklingen i Norge på 1800-tallet.

For å løse det vi står overfor av samfunnsproblemer i dag, trenger vi flere aktører som gjør det samme.

Mer samfunnsbyggende virksomhet

For de haugianske gründerne og bedriftslederne var troen en viktig inspirasjonskilde for å bidra til et bedre samfunn. Nettverket, som de bygde opp, delte relevant læring, utviklet gode forretningsprinsipper og forsøkte å bruke kreativitet og nyskapende evner til samfunnsnyttig virksomhet.

Vi trenger også å mobilisere mennesker til dette i dag, ved å skape tro og mot, etablere nettverk og grupper og ulike initiativ som aktivt er med å bygger et varmere, mer bærekraftig og inkluderende samfunn.

Powered by Labrador CMS