Aantoonbaar Duurzaam Asfalt

Zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers willen graag duurzaam asfalt dat CO2 arm/vrij is en dat compleet circulair is. Er zijn hoge ambities op het gebied van duurzaam asfalt op verantwoorde wijze in te kopen en toe te passen. Dit zorgt voor een flink aantal uitdagingen. De belangrijkste uitdaging is het op uniforme wijze aantonen welke reducties behaald worden met de innovaties van de marktpartijen.

Het project ‘Aantoonbaar Duurzaam Asfalt’ is opgezet om de waardes van de Milieukostenindicator (MKI) en de CO2 reductie (o.b.v. de bepalingsmethode Milieuprestatie Gebouwen en GWW-werken) voor innovaties op een eenvoudige, uniforme en onderbouwende wijze aan te kunnen tonen. Dit is een omvangrijke klus, omdat het niet alleen innovatieve mengsels betreft, maar o.a. ook levensduurverlengende middelen, groene asfaltcentrales, producten/additieven uit andere ketens (incl. biobased producten) en duurzame voer- en werktuigen.
 
Een andere uitdaging is het gegeven dat het overgrote deel van het geproduceerde asfalt wordt toegepast in relatief kleine onderhoudsprojecten en op het onderliggend wegennet. Binnen Aantoonbaar Duurzaamheid Asfalt is voor deze asfalt-projecten een tool ontwikkeld. Deze tool leidt er enerzijds toe dat de sector als geheel een stap voorwaarts maakt op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast moeten de (koploper) opdrachtgevers de mogelijkheid krijgen om zwaardere en lokale eisen te stellen en om extra meerwaarde te kunnen leveren.
 


In vijf stappen duurzamer asfalt  

De tool Aanpak Duurzaam Asfalt ondersteunt in het verantwoord inkopen en toepassen van asfalt in middelgrote en kleinere projecten. In vijf processtappen kan je met deze gratis tool de duurzaamheid van het asfalt in je projecten op eenvoudige en uniforme wijze aantonen. Dat begint bij het aanbieden van de opdracht, tot en met de verificatie van de gerealiseerde duurzame reducties.  

Als logisch onderdeel van de verduurzaming van het werkproces levert de tool een duurzaam inzicht en resultaat op én motiveert het de uitvoerende partij met een beloning om het asfalt op een duurzame(re) manier aan te leggen.  

Ik wil graag meer weten over Aanpak Duurzaam Asfalt

Naar de tool
 


Doelstellingen

Het project ADA geeft invulling aan de doelstellingen van het Programma Asfalt-Impuls. Dit wordt gerealiseerd door duurzaam asfalt met een lagere CO2-uitstoot per ton asfalt en asfalt met een langere levensduur extra te waarderen. Door dit meerjarig vast te houden, kunnen asfaltproducenten verantwoord gaan investeren en hun productiecapaciteit gaan verduurzamen.

Aanpak

Om de hoofddoelstellingen van Programma Asfalt-Impuls te kunnen bereiken zijn drie deelprojecten benoemd met ieder hun eigen doelstelling:

1. Online platform uniforme uitvraag

Het doel is om opdrachtgevers faciliteren met "knoppentool" voor bepalen effect duurzame innovatie.

2. Uitbreiden rekenregels (MKI, LCA, circulariteit)
Het doel is het eenduidig kunnen bepalen van het duurzaamheidseffect van alle innovaties.

3. Verificatie
Het doel is om zowel tijdens aanbesteden als na uitvoeren kunnen verifiëren of het geclaimde duurzaamheidseffect is gerealiseerd.
 
In onderstaand schema zijn de projectactiviteiten gevisualiseerd.
 Projectactiviteiten


Begeleidende werkgroep

Met vragen kun je terecht bij Roy Voorend, CROW (roy.voorend@crow.nl).
 

Stand van zaken (update april 2023)

Het jaar 2023 staat in het teken van de volgende onderdelen.

Afronden van ontwikkelingen

De ADA-tool zit in de laatste fase van technische ontwikkeling om de tool klaar te stomen voor de ingebruikname door marktpartijen. Enerzijds is dit het verwerken van de resultaten uit de pilots maar ook andere noodzakelijke zaken zoals het uitvoeren van een security-test. Daarnaast worden er operationele werkzaamheden uitgevoerd om ADA daadwerkelijk beschikbaar te stellen voor opdrachtgevers en opdrachtnemers (denk aan het creëren van een productieomgeving om de tool ‘live’ te zetten en het inrichten van een helpdesk om de uptake te maximaliseren).

Beheer en doorontwikkeling

Het Programma Asfalt-Impuls en CROW zijn overeengekomen dat CROW de ADA-tool zal gaan beheren en hosten vanaf 2023. CROW zal, samen met een nog in te stellen commissie van deskundigen, de asfalt ontwikkelingen overzien en waar nodig doorontwikkelingen doorvoeren op basis van eindgebruikers feedback.
Daarnaast wordt er vooral gewerkt aan het opzetten van de benodigde operationele en technische organisatie die nodig zijn om ADA officieel over te dragen aan CROW vanuit het Programma Asfalt-Impuls.

Marktintroductie

Er is een implementatieplan opgesteld om de ADA-tool in de markt te implementeren. Onderdeel hiervan zijn verschillende zaken zoals een business case, een technisch beheer en onderhoudsplan, en een communicatieplan om ADA in de markt te positioneren middels verschillende communicatiekanalen.
 

Presentaties

InfraTech 2023
Bekijk de presentaties op www.crow.nl/infratech.

CROW Infradag 2022
Bekijk de presentaties op www.infradagen.nl.

CROW Infradagen najaar 2020 Asfalt-Impuls webinar 9 september 2020 Asfaltdag 8 december 2020

 

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven