Zo herken je je grens: 6 tips

Seksuele intimidatie op het werk, in welke vorm ook, sluipt er vaak langzaam in. Wat begint als een ‘onschuldige’ grap, kan omslaan in structureel grensoverschrijdend gedrag.

Grensoverschrijdend gedrag

De lijn is soms moeilijk te trekken. Alles wat tegen je zin ingaat, is per definitie #overdegrens. En die grens is voor iedereen anders. De één grijnst bij een seksueel getinte opmerking, de ander ervaart het als ongepast. Het is belangrijk je grens te kennen. Pas dan kun je actie ondernemen, als iemand die grens overgaat. Wij geven je enkele tips.

Tip 1: Blik terug op de situatie

Vind je het lastig je grens te bepalen, wanneer je te maken hebt met seksuele intimidatie op de werkvloer? Blik dan terug op situaties waar je mee te maken hebt. Wanneer had je het gevoel dat iemand je grens overging? Wat was dat gedrag? Hoe voelde jij je toen?

Tip 2: Herken de signalen

Hoe voelt het als je in een situatie bent, waar je jezelf niet prettig bij voelt? Wat vertelt je lichaam? Krijg je hoofdpijn, tranen in je ogen, gespannen spieren of word je zenuwachtig? Het voelt niet prettig, maar dit zijn waarschuwingssignalen. Een rode vlag dat je grens wordt overschreden.

Tip 3: Volg je instinct

Grenzen zijn persoonlijk. Wat voor jou niet goed voelt, ervaart iemand anders als geen probleem. Leer vertrouwen op jezelf. Bijvoorbeeld: sommige mensen houden van een schuine grap, anderen kunnen er absoluut niet om lachen.

Tip 4: Wees trouw aan jezelf

Jouw gevoelens en ideeën zijn belangrijk. De grenzen die jij stelt moeten gerespecteerd worden door een ander, dus ook door de collega, leidinggevende of cliënt, die jouw grens overgaat.

Tip 5: Neem de tijd

Twijfel je? Ben je niet zeker van de specifieke situatie? Doe het op jouw tempo. Alleen jij voelt dat aan. Praat er over met iemand die je vertrouwt. Je mag gerust verduidelijking of tijd vragen om je mening te vormen.

Tip 6: Stel je grens in 3 zinnen

Heb je baat bij wat oefening, om je grens helder te krijgen? Probeer deze 3 zinnen dan eens op verschillende manieren te beantwoorden en kom er zo achter.

  • Anderen mogen mij niet...

Bijvoorbeeld:

‘In verlegenheid brengen met schunnige opmerkingen of schuine grappen’
‘Ongevraagd aanraken en mij een gevoel van onveiligheid geven’
‘Ongegeneerd aanstaren of intieme vragen stellen, waardoor ik mij ongemakkelijk voel’

  • Ik heb het recht om te vragen om...

Bijvoorbeeld:

‘Hulp van collega’s, de vertrouwenspersoon of OR, zodat ik gehoord wordt’
'Respect en privacy aan degene die ongepast gedrag toont’
‘Professionele hulp als ik er zelf niet meer uitkom’

  • Om mijzelf te beschermen mag ik...

Bijvoorbeeld:

‘Een dossier opbouwen en alle mails, apps en social media berichten bewaren’
'Voor mijzelf opkomen en duidelijk mijn grenzen aangeven’
‘Bij mijn collega’s checken of zij dezelfde ervaring delen met die seksueel intimiderende collega of leidinggevende’

Oefening baart kunst

Als je het moeilijk vindt om jouw grens aan te geven, is het raadzaam om daar dagelijks mee bezig te zijn. Want grenzen herkennen kun je leren. Al vergt dat wel de nodige inspanning. Zie het als een leerschool, waar je elke dag weer groeit. Oefening baart kunst.