Eerste hulp bij grenzen aangeven: 5 tips

Ben jij slachtoffer van seksuele intimidatie op het werk? Dan kan het zijn dat je moeite hebt om daarover te praten, uit schaamte of angst voor de gevolgen. Bijvoorbeeld omdat je bang bent dat anderen denken dat je het gedrag zelf uitlokt. Weet dat je gevoel er mag zijn. En dat dit niet wordt bepaalt door collega's, leidinggevende of cliënten.

Grenzen aangeven

Als je in een situatie zit, waar je grens wordt overschreden door seksueel intimiderend gedrag, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk je grens aan te geven. Hoe eerder je duidelijk maakt dat je niet gediend bent van het seksueel intimiderende gedrag van je collega, leidinggevende of cliënt, hoe beter. We geven je graag een aantal tips om je grens te bewaken.

Tip 1: Laat je horen

Ga het gesprek aan met de betreffende collega, leidinggevende of cliënt die je seksueel intimideert. Wacht daar bij voorkeur niet te lang mee. Want hoe langer je het gesprek vermijdt, hoe moeilijker het wordt om de dader erop aan te spreken. Enkele gesprekstechnieken:

  • Blijf rustig en praat en in de ik-vorm; dus: ‘ik vind het vervelend dat’ of ‘ik voel mij’
  • Vertel welk gedrag je vervelend vindt, wat dat met je doet en dat je wilt dat het stopt
  • Doe dit op een rustige, correcte manier en stem je houding en lichaamstaal af op de boodschap
  • Weet dat je jezelf niet hoeft te verdedigen voor je gevoelens
  • En bedenk: soms realiseert de ander niet wat voor effect zijn/haar gedrag op je heeft

Tip 2: Herhaal de boodschap

Komt je boodschap niet goed over? En merk je dat de collega, leidinggevende of cliënt je statement bagatelliseert? Of zelfs ontkent? Herhaal je boodschap dan. Kies eventueel andere woorden om glashelder te maken dat je niet gediend bent van dit gedrag. Bijvoorbeeld: ‘Luister, zoals ik al zei vind ik het niet prettig dat je zo seksueel getint tegen mij praat. Dus ik vraag je ermee te stoppen en mij met respect te behandelen.’

Tip 3: Laat weten wat de vervolgstappen zijn

Bedenk voorafgaand aan het gesprek wat je wilt doen als de persoon niet open staat voor jouw verhaal. Dus bereik je het tegenovergestelde van wat je had gehoopt? En luistert de persoon in kwestie niet? Geef duidelijk aan wat de vervolgstappen zijn als het gedrag niet wordt aangepast. ‘Als je mij blijft seksueel intimideren, stap ik naar de directie’ of ‘doe ik aangifte’.

Tip 4: Pak door als de ander niet stopt

Nadat je duidelijk hebt gezegd wat je vindt, is het verstandig om het gesprek af te ronden. Zo houd je zelf de regie in handen en geef je een duidelijk signaal af dat je niet met je laat sollen.

Tip 5: Maak melding

Helpt het gesprek met je collega of leidinggevende niet? Maak dan melding van het seksueel ongewenst gedrag. Dit kan bij je leidinggevende, de bedrijfsmaatschappelijk werker, de vertrouwenspersoon, bedrijfsarts of ondernemingsraad. Bespreek je jouw zaak liever met een externe partij? Of wil je gewoon een luisterend oor? Neem dan direct contact met ons op. Wij staan je graag bij met nuttige tips of verwijzen je, als CNV-lid, door naar één van onze juristen. Je bereikt ons op werkdagen van 08:00 – 18:00 uur op telefoonnummer 030-751 1001.