ANVR ontwikkelt met CELTH haar nieuwe en vergaande duurzaamheidsambitie

22-11-2023

ANVR heeft op haar jaarlijkse congres in het Spaanse Asturias vernieuwde en vergaande ambities op het gebied van verduurzaming van reizen gepresenteerd. Die ambitie is samen met experts van CELTH ontwikkeld. De brancheorganisatie van de Nederlandse reissector wil hiermee de doelstellingen van de Glasgow Declaration halen die de organisatie in 2021 tekende.

Volgens Frank Radstake van ANVR is het ontwikkelen van een nieuwe duurzaamheidsambitie voor de reissector belangrijk en urgent: “Er is een politieke en maatschappelijke werkelijkheid waar we als reisbedrijven mee te maken hebben zoals het Klimaatakkoord van Parijs, de bijmengverplichtingen voor airlines in 2030 en de UNWTO Glasgow Declaration. Daarnaast zijn er ook een morele en ethische redenen waarom we hiermee aan de slag zullen moeten. Bovenal is er ook een economische reden. Als we ook in de toekomst een ‘licence to operate’ willen hebben, zullen we een transformatie moeten ondergaan naar een sector waar intrinsiek duurzaamheid, gelijkheid en inclusiviteit de norm zijn.”

In 2050 wil ANVR de volgende ambitie hebben waargemaakt:

“De Nederlandse reisindustrie heeft een positieve impact. We creëren sociale, ecologische en economische waarde en dragen bij aan het verbeteren van de kwaliteit van de plaatsen die we bezoeken. We werken volledig transparant en tonen leiderschap door de keten heen.”

Emissies reduceren

Heel concreet wil ANVR via een helder en gemeenschappelijk reductiepad haar emissies in 2030 halveren en in 2050 tot nul hebben gereduceerd zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de ervaringen. Reisbedrijven moeten daartoe verantwoordelijkheid nemen door concrete sociale en ecologische doelen op te stellen voor de eigen waardeketen. Op bestemmingen gaat het om het bevorderen van welzijn van de lokale bevolking, bijdragen aan regeneratie, overtoerisme tegengaan en blootstelling aan klimaatrisico’s verminderen.

Menno Stokman, directeur CELTH: "Het is noodzakelijk dat ANVR nu haar verantwoordelijkheid neemt en sterk dat wij als samenwerkende onderzoeks- en kennisinstellingen daarbij kunnen helpen. Dat sluit ook aan bij onze eigen ambitie om het gastvrijheidsdomein te faciliteren en aan te jagen in haar duurzame ontwikkeling."

Uitdagingen

De realisatie van die ambitie moet langs drie lijnen lopen waarbij het verminderen van de emissies waarschijnlijk de grootste uitdaging voor de sector is. Dat kan niet zonder verschuivingen in het aanbod, een toenemend gebruik van duurzamere vliegtuigbrandstoffen en betere trein- en busverbindingen. Daarnaast wil ANVR samen met haar leden werken aan het verduurzamen van activiteiten door de gehele waardeketen. Dat alles moet leiden tot het verminderen van negatieve impacts en het vergroten van positieve impacts op bestemmingen.

Projectleider Ko Koens van Hogeschool Inholland: “De visie is tot stand gekomen vanuit een actieve samenwerking tussen en met reisorganisaties en de ANVR. Dit was niet altijd even makkelijk. De visie gaat immers een stuk verder dan wat momenteel in de internationale reisindustrie gebruikelijk is. Daarom is het ook zo belangrijk dat de visie er nu is, en dat hij in de komende jaren uitgevoerd wordt. Zo kunnen Nederlandse reisorganisaties een internationaal leidend voorbeeld worden van een toekomstbestendige reisindustrie.”

Guiding principles

Om reisbedrijven in dit gecompliceerde proces houvast te bieden, zijn zogenaamde guiding principles opgesteld. De belangrijkste zijn het nemen van verantwoordelijkheid door niet af te wachten maar nu te handelen. Dat betekent concreet een shift van compensatie naar reductie van emissies in de gehele waardeketen. Daarnaast staan transparantie en eerlijkheid naar klanten en belanghebbenden centraal. Reisorganisaties moeten daartoe objectieve normen gaan hanteren om de impact van reizen te meten, actief daarover te rapporteren en in de communicatie de nadruk leggen op reizen die een positieve invloed hebben.

Backcasting

ANVR wil de komende periode inzetten op het verzamelen en delen van kennis, het ontwikkelen van een gezamenlijke systematiek om impact te meten en te rapporteren en in de communicatie en lobby de focus te leggen op de vergroting van mogelijkheden van verduurzaming, met name op het gebied van mobiliteit. Samen met CELTH worden in het vervolg diverse backcasting-projecten uitgevoerd. Hiermee worden de noodzakelijke stappen geconcretiseerd om tot nul uitstoot in 2050 te komen en om duurzaamheid in de keten en op bestemmingen te bewerkstelligen.

Frank Radstake over backcasting: “Voor de backcasting nemen we de in de visie opgestelde doelen als uitgangspunt. We kijken dan voor verschillende type bedrijven welke stappen zij dan door de tijd moeten nemen om die doelen te bereiken. Zo kunnen we recht doen aan de diversiteit van de Nederlandse reisindustrie en praktische handelingsperspectieven bieden, die resulteren in een concreet plan om de gestelde doelen te bereiken.”