FeedIndex



Fredriksten – i 1718 datt’n

Forfattere: Inger Lise Skauge og Jens Bakke
Illustrasjon: Pontus Berglund
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 96
Pris: 348,-
Boktype: Barnebok. Gjennomillustrert gavebok i format 27 x 21 cm
Utforming/grafisk design: Anette Lillestrand, Pion
Repro av akvareller: Stein Johnsen (Ontent Video)
Trykk: 07 Gruppen
ISBN: 9788292221280
Kan bestilles fra forlaget

Om boka
Fredriksten er en spennende festning. I dag er det fredelig og vakkert her, med museer, spisesteder, turister, utstillinger, forestillinger, konserter, opera og sangkvelder. Sånn har det ikke alltid vært. Her har det vært et helt annet liv og mye dramatikk for ikke så veldig lenge siden. Soldater har slåss og blitt drept, kanoner har tordnet, slaver med tunge jernlenker rundt kroppen har arbeidet og vært fengslet her. Svenskenes berømte krigerkonge Karl. 12 ble skutt da han ville ta byen og festningen. Og historien om Den hvite dame, som mange sier de har sett på festningen, lever evig.
Velkommen til historien om Fredriksten festning, Karl 12. og Den hvite dame, slik Inger Lise og Jens forteller den for barn og slik Pontus har tegnet den!

Litt fra innledningen
Fredriksten ligger på toppen av et fjell. Her er det god utsikt, og vi kan se langt inn i Sverige. Mellom Norge og Sverige ligger Iddefjorden, med Norge på nordsiden og Sverige på sørsiden.
Iddefjorden har ikke alltid vært grense mellom to land. En gang var også mye av landet på den andre siden av fjorden norsk. Norge fortsatte nesten helt til Göteborg.
På 1600-tallet, før Fredriksten ble bygd, var det krig mellom landene i Norden. Den gangen var ikke Norge et eget land, men tilhørte kongen av Danmark. Danmark tapte en krig mot Sverige i 1658. Kongen av Danmark måtte gi fra seg mye av landet. Hele Bohuslän, fra Göteborg til Halden, ble svensk.
Svenskene ville gjerne ha enda mer land. Tre år på rad gikk de over grensen og prøvde å ta Halden. Det klarte de ikke. Kongen ville ikke miste Norge og bestemte derfor at det skulle bygges en stor festning ved Halden.
Kongen av Danmark og Norge het Fredrik 3. Han bodde på slottet i København. Kongen bestemte at den nye festningen skulle kalles opp etter han. Festningen fikk derfor navnet Fredriksten.

Om forfatterne
Inger Lise Skauge (1943) er pensjonert pedagog med hele sin yrkesaktive karriere på Os skole. Hun er samfunnsengasjert, en stor haldenpatriot og har forfattet bøker i svært ulike sjangre. Fredriksten – i 1718 datt'n, som nå utgis i 2018, er hennes 8. bok og den foreløpig siste fra hennes hånd.

Jens Bakke (1969), er bosatt på Buer i Idd, der han driver gårdsbruk. Han er engasjert i lokalsamfunnet og har en spesiell interesse for historie. Han har bl. a. vært leder for Idd og Enningdalen Historielag og Fortidsminneforeningen i Halden, og han har skrevet en rekke artikler om vår lokale historie. Han har tidligere forfattet boka Halden Quiz – gjennom 350 år, sammen med Inger Lise Skauge.

Om Illustratøren
Pontus Berglund (1948) er akvarellmaler, illustratør og musiker. Han bor i Lommeland i Strömstad kommune.