Debatt

Debatt: Öka statusen på yrkesutbildning med nationell strategi

DEBATT. Säkerställ att högskolebehörighet blir standardval på yrkesutbildningarna och utarbeta en nationell strategi för yrkesarbete tillsammans med arbetsmarknadens parter, skriver tre branschföreträdare.

Foto: Nora Lorek/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Per Jonasson
Vd, Svenska kyl- och värmepumpföreningen
Britta Permats
Vd, Svensk ventilation
Bo Ericsson
Vd, Sveriges fordonsverkstäders förening

 

Det råder stor brist på yrkesutbildad personal i Sverige, vilket gör att mycket samhällsviktigt arbete inte blir gjort. Samtidigt har man som nyutbildad kyl- och värmepumpstekniker, fordonstekniker, ventilationstekniker eller inom många andra yrken som kräver yrkesutbildning, goda framtidsutsikter för stabila jobb till en god lön.

För oss som representerar dessa branscher är en av de centrala utmaningarna för framtidens kompetensförsörjning att vetskapen om detta når ut. Samtidigt finns en stor utmaning som vi inte ensamt rår över och det är statusen på yrkesutbildning i Sverige.

Blir sekundärt val

Under året har Matchningskommissionen på uppdrag av Svenska kyl- och värmepumpföreningen utrett frågan om vilka insatser som krävs för att komma till rätta med de utmaningar den branschen har med sin kompetensförsörjning.

Därför blir del helt fel när förslag läggs som handlar om att ytterligare sänka behörighetskraven för att genomgå en yrkesutbildning, vilket till exempel Långtidsutredningen gjort.

Per Jonasson, Britta Permats och Bo Ericsson

I den del av kommissionens analys som rör synen på yrkesutbildning är den stora utmaningen att utbildningarnas lägre sociala status relativt de högskoleförberedande programmen, samt att den borttagna högskolebehörigheten, har inneburit att såväl elever som föräldrar ser yrkesutbildning som ett sekundärt utbildningsval.

En annan bransch i dag

Dagens yrkesarbete är dock både krävande och belönande. Tekniska framsteg har gjort att en kyl- och värmepumps- eller ventilationstekniker i dag behöver en omfattande systemförståelse och teknisk kompetens.

Som fordonstekniker innebär omställningen till eldrift och datoriserade bilar en snabb förflyttning bort från den traditionella bilden av en oljig fordonsverkstad. Situationen är inte annorlunda inom andra branscher.

För klimatet

För att möta de behov som samhället har av tjänster från våra sektorer, behöver fler elever välja att gå en yrkesutbildning. Det är de som kommer utföra mycket av arbetet med att möjliggöra för ett klimatsmart samhälle i morgon.

Långtidsutredningen har fel

Därför blir del helt fel när förslag läggs som handlar om att ytterligare sänka behörighetskraven för att genomgå en yrkesutbildning, vilket till exempel Långtidsutredningen gjort.

Den föreslog att helt slopa gymnasieskolans behörighetskrav för yrkesprogrammen, i syfte att möjliggöra för de elever som inte klarat av ens hälften av grundskolans ämnen med godkänt att kunna gå vidare till gymnasieskolan.

Den som spenderat tid ute i vår verklighet förstår snabbt att det vore ett dråpslag mot utbildningarna, som skulle tvingas lägga resurser på att hantera elever som inte hör hemma där. Det skulle även innebära att de motiverade eleverna, de som vi behöver ute bland våra medlemsföretag, kommer välja bort yrkesutbildning.

Bredare rekrytering

Det svenska yrkesutbildningar behöver är kunniga och motiverade elever, allra helst från en bredare rekryteringsbas än vi kan se idag, med fler kvinnor och utlandsfödda på utbildningarna. Vi arbetar varje dag med att upplysa unga människor om vilka möjligheter de har i framtiden om de väljer att gå den banan.

Inför nationell strategi

Vi uppmanar därför att regeringen tar initiativ till ett arbete för att stärka svensk yrkesutbildning och återupprätta dess status.

Det handlar bland annat om att säkerställa att högskolebehörighet blir standardval på yrkesutbildningarna, att tillsammans med arbetsmarknadens parter utarbeta en nationell strategi för yrkesarbete, samt att yrkesförberedande kurser erbjuds som tillval på högskoleförberedande gymnasieprogram.

Utanförskap kommer brytas

Genomförs dessa förslag kommer vi att både få fler i sysselsättning, utanförskap kommer att brytas och våra medlemsföretag kommer att kunna göra sin del i att bidra till ett välfungerande Sverige.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00