Idrottsuppropet vill stoppa utvisningarna

Publicerad 2017-12-22

Ensamkommande flyktingbarn kan få vänta i flera år på asylbeslut och därefter utvisas.

Nu har en rad svenska landslagsprofiler ställt sig bakom ”Idrottsuppropet” – för att få till en ändring.

– Om jag kan bidra till att folk får upp ögon för det här så vill jag gärna hjälpa till, säger handbollsspelaren Tobias Karlsson.

”På alla nivåer inom den svenska idrottsrörelsen, från yngsta ungdomslag till landslag, pratar vi mycket om "fair play" det vill säga ärligt och rent spel. Utifrån ovanstående så vill vi höja våra röster och säga: Vi tycker att den inhumana behandlingen av ensamkommande varken är schysst eller bygger på fair play.”

Så inleder Kinna Skoglund, projektledare för ”Idrottsuppropet”, sin text om att idrottsrörelsen engagerat sig i behandlingen av ensamkommande barn.

Flera av barnen anlänt till Sverige innan de hunnit fylla 18 år, men fått vänta på ett asylbeslut under flera år och därefter utvisats.

Det har fått 41 svenska landslagsprofiler att gå samman under ”Idrottsuppropet” för att få till en lagändring.

Klüft och ”Henke” med

Bland profilerna finns namn som förra friidrottarna Stefan Holm och Carolina Klüft, fotbollsprofiler som Hedvig Lindahl och Henrik Larsson, Therese Alshammar (simning) och Peder Fredricson (ridsport).

Tillsammans vill de stoppa utvisningarna av barn.

– För mig handlar det om att visa en viss form av medmänsklighet. Den tycker jag är representerad på ett vettigt sätt här i en viktig fråga. Om jag kan bidra till att folk får upp ögon för det här så vill jag gärna hjälpa till, säger handbollslandslagets förre lagkapten Tobias Karlsson, till vardags i tyska storklubben Flensburg.

– Det är självklart för mig att ställa upp för de här ungdomarna, fortsätter Glenn Hysén.

– Hoppas verkligen uppropet resulterar i en positiv förändring, säger friidrottaren Mostafa Mohamed.

”Hot om utvisning varje dag”

Tillsammans med övriga landslagsprofiler hoppas Tobias Karlsson att frågan ska få ett genomslag.

– Jag har inte så mycket tidigare erfarenheter av sådana här kraftsamlingar. Men jag hoppas att det finns en styrka i det, en effekt när det kommer ut på det här sättet. Och inte bara på kort sikt, just för den här dagen när det står i tidningen, utan även på lång sikt. Att människor tar till sig det och läser om problemen. De här barnen lever ju med ett hot om utvisning varenda dag, säger han.

”Vi tycker att de ska få stanna och bidra till att bygga upp vårt land. Bland dessa ungdomar som kämpat så länge för sitt liv nu finns kanske blivande landslagsspelare, blivande VD:ar för något stort företag eller kanske någon blivande riksdagsledamot. Stoppa utvisningarna nu”, skriver Idrottsuppropet tillsammans.