Kalla ställer sig bakom ”Idrottsupproret”

Uppdaterad 2018-01-05 | Publicerad 2018-01-04

PITEÅ. Mikael Lustig, Isabelle Gulldén och Peder Fredricson, ja listan på svenska idrottsprofiler som ställt sig bakom ”Idrottsupproret” för att få till en förändring för ensamkommande flyktingbarn växer för varje dag.

Nu har även Charlotte Kalla anslutit sig.

– Det är en fruktansvärd situation de befinner sig i, säger hon till Sportbladet.

Några dagar före jul gick initiativtagaren och projektledaren för ”Idrottsupproret”, Kinna Skoglund, ut med en text där hon beskrev verkligheten för ensamkommande flyktingbarn som kommer till Sverige.

Flera av barnen anländer till Sverige innan de hunnit fylla 18 år, men fått vänta på ett asylbeslut under flera år och därefter utvisats.

”På alla nivåer inom den svenska idrottsrörelsen, från yngsta ungdomslag till landslag, pratar vi mycket om "fair play" det vill säga ärligt och rent spel. Utifrån ovanstående så vill vi höja våra röster och säga: Vi tycker att den inhumana behandlingen av ensamkommande varken är schysst eller bygger på fair play”, inledde hon sitt alster.

”Delat sina livsöden”

Det fick flera svenska idrottsprofiler att gå samman under ”Idrottsupproret #Fairplay” för att få till en lagändring.

Just nu har 90 kända idrottsprofiler, 149 föreningar och tre förbund ställt sig bakom.

En av de senaste att ansluta sig är Charlotte Kalla.

– Jag känner att det är en viktig fråga och det är bra att den får ljus på sig. Det är en fruktansvärd situation de befinner sig i så det var självklart för mig att ställa mig bakom.

Hur djupt berör de här frågorna dig personligen?

– Jag tillsammans med klubben (Piteå Elit) här har under två vårar fått chansen att möta ensamkommande flyktingbarn och fått dela deras livsöden och det är väldigt gripande. De är till och med yngre än vad jag är och har så långt mycket mer traumatiska upplevelser med sig och det har betytt mycket. Vi har fått åka skidor tillsammans med dem och fått se vilken vilja och hur de kämpar ändå för att se det positiva i livet. Det berör starkt. Man kan som inte förstå allt som hänt dem när man tar sig tid att prata med dem. Det är jättesvårt att förstå att de tar sig vidare.

Kampanjen håller på januari ut och sedan lämnas listan över till statsministern och idrottsministern.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.