Zak met lege statiegeldflessen en -blikjes wordt ingeleverd bij de TOMRA R1

Wat gebeurt er met je statiegeldfles na het inleveren bij de automaat?

Naar schatting worden er wereldwijd 500 miljard plastic flessen verkocht per jaar. Het is essentieel dat deze verpakkingen ingeleverd worden voor ‘closed loop’-recycling, om te voorkomen dat de grondstoffen eindigen als afval of in het milieu terechtkomen.
Een beproefde methode om ervoor te zorgen dat gebruikte verpakkingen worden ingezameld voor recycling, is een statiegeldsysteem.
Statiegeld helpt verpakkingsmaterialen gescheiden in te nemen van ander afval, waardoor het in een gesloten kringloop blijft. Hierdoor blijft het materiaal schoon en kan het steeds weer opnieuw gebruikt worden voor nieuwe verpakkingen. Statiegeld-automaten, ook wel emballage-automaten genoemd, spelen een belangrijke rol bij het inzamelproces, door een gemakkelijke manier van inleveren te bieden. Maar waar gaan alle verpakkingen heen als je ze hebt teruggebracht?

 

 

 

Stap 1: Een drankje kopen

Dit is waar het begint. Je bent onderweg en hebt dorst, dus je koopt een drankje. Wanneer er een statiegeldregeling van toepassing is, wordt er een klein bedrag bij de prijs van het drankje opgeteld. Dit is om jou te motiveren om je drankverpakking in te leveren voor recycling. Het statiegeld werkt als een soort borg en wordt terugbetaald wanneer je je verpakking weer inlevert.

 

Stap 2: De lege verpakking terugbrengen

Oké, dorst gestild. Je hebt je drankje op, dus nu kan de drankverpakking worden teruggebracht naar een emballage-automaat. Terwijl je je verpakking in de automaat plaatst, worden het materiaal, de vorm en de streepjescode gescand met behulp van 360-graden-herkenningstechnologie. Zo kan de automaat het specifieke type verpakking identificeren en jou het juiste bedrag teruggeven.
Dus, je hebt je verpakking teruggebracht en je hebt je statiegeld ontvangen. Maar wat gebeurt er daarna?

Toen de emballage-automaat je verpakking scande, werd er veel data registreerd. Op basis van deze informatie sorteert de automaat de drankverpakkingen in groepen. Plastic, glazen en aluminium verpakkingen worden apart gehouden. Ook kan er gekozen worden voor het heel houden van de verpakkingen of het compacteren. Bij compacteren worden de verpakkingen samengeperst waardoor ze minder plek innemen. Het scheiden van verpakkingen helpt om de materiaalkwaliteit hoog te houden, wat later impact heeft.

 

Stap 3: De materialen gaan naar een recyclingcentrum

De samengeperste flessen en blikjes worden vervolgens – veelal via het distributiecentrum van de supermarktketen – overgebracht naar een verwerkingsfaciliteit om ze klaar te maken voor recycling. Het transport wordt in Nederland georganiseerd door de supermarktketens en de drankenproducenten. Hervulbare flessen worden teruggestuurd naar de bottelaar of producent voor reiniging voordat ze opnieuw worden gevuld en doorverkocht.

 

Stap 4: Verwerking door een recyclingcentrum

In het recyclingcentrum moeten de materialen aan hoge wettelijke normen van kwaliteit en hygiëne voldoen om gebruikt te worden voor nieuwe verpakkingen. Gelukkig zorgde het gebruik van de emballage-automaat er al voor dat de materialen niet in aanraking kwamen met het gewone huisvuil, en dat de verschillende materiaalsoorten werden gesorteerd, wat het bereiken van die kwaliteit een stuk eenvoudiger maakt. Hoe zuiverder de materialen in de productiecyclus, hoe vaker ze kunnen worden gerecycled om nieuwe drankverpakkingen te maken.

 

versnipperde stukjes plastic klaar voor recycling

 

De gebruikte drankverpakkingen worden gereinigd om doppen, etiketten en eventuele vervuiling te verwijderen voordat ze in kleine stukjes of flakes worden versnipperd. Plastic flakes worden opgewarmd en gesmolten tot pellets. Deze pellets zijn het materiaal dat zal worden gebruikt om nieuwe plastic flessen te maken. Aluminium flakes worden gesmolten en tot platen gerold, klaar om te worden gebruikt voor nieuwe blikjes.

 

plastic pellets voor het maken van plastic flessen

 

Stap 5: Een nieuwe fles maken

Met deze hoogwaardige gerecyclede materialen kunnen nu nieuwe drankverpakkingen worden geproduceerd. Door hetzelfde materiaal opnieuw te gebruiken bij het maken van nieuwe verpakkingen, is er minder nieuw materiaal nodig, wat grondstoffen en energie bespaart én bovendien CO2-uitstoot voorkomt. Dit noemt TOMRA: Clean Loop Recycling.

 

Preform PET fles

Step 6: De fles vullen

De nieuw gemaakte drankverpakkingen en de schoongemaakte hervulbare verpakkingen (glas) kunnen vervolgens door de bottelaar of producent met de drank worden gevuld. Dit is de laatste fase voordat de drank opnieuw in het winkelproces komt en wordt gedistribueerd naar winkels.

 

plastic water flessen met statiegeld

 

En dan begint het hele proces opnieuw!

Zodra de nieuwe verpakking wordt gekocht, begint het hele proces opnieuw. Clean Loop Recycling zorgt ervoor dat flesjes weer flesjes worden en blikjes weer blikjes. Op deze manier gaan we efficiënt om met grondstoffen en houdt het material zijn waarde. Ben jij al onderdeel van de Clean Loop?

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.