Es presenta l'estudi "Les empreses que arriben a les comarques de Lleida"..

La qualitat de vida, la capacitat per acollir empreses, la proximitat, els centres d’investigació i les connexions, punts clau per a la implantació d’empreses a Lleida i comarques

Lleida rep una mitjana de 50 empreses de nova implantació cada any. Un 70% d’aquestes empreses procedeixen de territoris de la resta de Catalunya. El 99,71% de les empreses que s’han traslladat a la província de Lleida són PIME i per sector destaquen l’hostaleria, el transport i l’emmagatzematge.

Lleida rep una mitjana de 50 empreses de nova implantació cada any. Un 70% d’aquestes empreses procedeixen de territoris de la resta de Catalunya. El 99,71% de les empreses que s’han traslladat a la província de Lleida són PIME i per sector destaquen l’hostaleria, el transport i l’emmagatzematge.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, acompanyat del president de la Cambra de Comerç, Jaume Saltó, del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i del rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, ha assistit avui a la presentació del segon lliurament de l’estudi sobre la deslocalització i localització de les empreses que arriben a Lleida elaborat per la Universitat de Lleida i la UPF-BSM, per encàrrec de la Cambra de Comerç de Lleida

Els autors d’aquest exhaustiu estudi de recerca aplicada són Jordi Moreno, investigador del departament d’Administració d’Empreses de la UdL, Oriol Montanya, director de l’Observatori de Sostenibilitat de la UPF-BSM i Andrei Boar, investigador de l’Observatori de Sostenibilitat de la UPF-BSM. El treball amplia una primera part de l’estudi que es va presentar l’any passat i l’actualitza tot identificant les particularitats de les empreses que han traslladat la seva seu social a la província de Lleida.

L’estudi determina que les 341 empreses que van arribar a Lleida en el període 2015 - 2020 representen el 2,55% del total d’empreses amb forma societària. Segons aquestes dades, Lleida rep una mitjana de 50 empreses de nova implantació cada any. Un 70% d’aquestes empreses procedeixen de territoris de la resta de Catalunya. El 57% venen de Barcelona. A continuació, i a una distància significativa, destacarien Tarragona (8,5%), Osca (6,45%), Saragossa (5,87%), Madrid (5,28%) i Girona (4,11%). La capital, Lleida, capta una de cada tres d’aquestes noves  iniciatives empresarials, 116 en total.

L’alcalde, Miquel Pueyo, ha aprofitat la presentació d’aquesta segona part de l’estudi per “encoratjar a  no quedar-se en el lament i encarar, definitivament, el repte del creixement industrial a Lleida i al territori de Ponent”. Pueyo ha posat damunt la taula aspectes com són “la modernització i adequació dels polígons, el nou Torreblanca – Quatre Pilans; Torre Solé o el SUD 21 o Fondo Magraners, per tal de superar la situació de repte i fer el salt qualitatiu cap a una quantitat i qualitat de sòl industrial normalitzat”.

L’actualització de l’estudi concreta que el 99,71% de les empreses que s’han traslladat a la província de Lleida reben la consideració de PIME. Per sectors, destaca la tendència creixent observada en el comerç, la construcció, l’empresa immobiliària, l’hostaleria, el transport i emmagatzematge o les activitats professionals, científiques i tècniques, en què les empreses que han arribat entre 2018 i 2020 doblen a les empreses arribades entre 2015 i 2017.

L’alcalde, en aquest punt, ha afirmat que “això posa de manifest una millora en la nostra capacitat d’atracció. Per tant, amb aquestes dades, hem de posar a treballar els ens de promoció econòmica i emprenedoria i tots els agents del G-10 de Lleida, en un marc de col·laboració i corresponsabilitat”.

L’estudi que s’ha fet amb la col·laboració dels ens de promoció econòmica de La Paeria i de la Diputació, conclou que a partir de l’any 2019 es registra un canvi de tendència en positiu de +13 empreses que arribaven a Lleida.

A més, se subratlla que aspectes com són el factor o pes personal o familiar, la qualitat de vida, la capacitat del territori de Lleida de poder donar cobertura a empreses de totes mides, el factor proximitat, especialment pel sector agroalimentari en un entorn Lleida/Osca amb un PIB AGRARI superior al 30%, l’existència de centres d’investigació com a la tot el que genera la Universitat de Lleida, el Parc Agrobiotech, el CEEI, el Fruitcentre, l’IRB o el Centre Tecnològic Forestal, per exemple, o la ubicació i la connectivitat amb  els principals punts logístics i estratègics: Barcelona, Tarragona, Saragossa, Madrid, Sevilla, són els elements que atorguem valor perquè les empreses decideixin la seva implantació a Lleida i província.