To partier vil have atomkraftværker i Danmark: - Vi er blevet afhængige af russerne

TV 2 havde tirsdag aften samlet partilederne for blandt andet at diskutere russisk gas, og her faldt diskussionen på atomkraftværker.

Det var en dårlig beslutning at lukke atomkraftværkerne i Tyskland, og Europa står nu i en situation, hvor vi i høj grad er afhængige af russisk gas.

Sådan lød det fra flere partier under tirsdagens partilederdebat, hvor TV 2 havde samlet samtlige partiledere for blandt andet at diskutere Danmarks fremtid i EU og NATO samt russisk gas.

Pernille Vermund og Alex Vanopslagh, formand for henholdsvis Nye Borgerlige og Liberale Alliance, mener, at vi skal have kernekraften tilbage.

- Vi har sagt fra begyndelsen: "Lad os nu kigge til kernekraft." Jeg synes, det er problematisk, når man ser ud over Europa, at der har været et syn på kernekraft, hvor man har lukket kraftværker. Nu overvejer man så, om man skal holde dem åbne. Men det betyder jo, at vi har bragt os i en situation, hvor vi i stigende grad er blevet afhængige af russerne, lød det fra Pernille Vermund.

Vanopslagh er enig i, at "det var dumt af Tyskland at lukke for kernekraftværker."

- Det, der ærgrer mig, er, at vi har en regering, der har kæmpet indædt for, at EU ikke skulle anerkende kernekraft som grøn energi. At man skulle stoppe tilskud til kernekraft til blandt andet Tyskland. Jeg håber, at regeringen også skifter spor i forhold til kernekraftspørgsmål i EU-regi, for det tjener Putins interesser at modarbejde kernekraft, sagde formanden for Liberal Alliance.

Merkel gjorde sig afhængig af Rusland

I slutningen af 2021 lukkede Tyskland tre af sine sidste atomkraftværker, og efter planen bliver de resterende lukket i slutningen af dette år.

Vi har bragt os i en situation i Europa, hvor vi er afhængige af en krigsforbryder

Jakob Ellemann-Jensen, formand, Venstre

Noget, som var med til at sætte skub i planerne om nedlukningen af kraftværkerne i Tyskland var Fukushima-ulykken i 2011, hvor Fukushima-atomkraftværket i Japan blev ramt af en flodbølge, hvilket førte til en af historiens værste atomkatastrofer.

Men da tidligere kansler i Tyskland Angela Merkel tog beslutningen om at lukke kraftværkerne, gjorde hun sig med ét mere afhængig af Rusland, end hun havde behøvet at gøre. Sådan lød det fra Lars Løkke Rasmussen, formand for Moderaterne.

- Da vi så spurgte, om vi ikke skulle prøve at parkere Nord Stream 2, var hun bundet på hænder og fødder, sagde Løkke.

- Ikke den bedste idé at lukke kraftværker i Tyskland

Også de radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, samt Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre, sagde under debatten, at de er enige i, at vi i Europa har sat os selv i en "dum situation".

Sofie Carsten Nielsen mener dog ikke, at løsningen er at bygge atomkraftværker i Danmark.

- Jeg er sådan set enig med Pernille Vermund i, at det nok ikke var den bedste idé af Tyskland at lukke kraftværkerne. Men det er ikke en løsning at stille dem op i Danmark, lød det fra formanden.

Jakob Ellemann-Jensen mener, at landene inden for Europa skal have en tættere infrastruktur, når det handler om energi, og at vi skal "gøre alt, hvad vi overhovedet kan" for at afhjælpe den situation, vi står i, hvor en stor del af vores gas kommer fra Rusland.

Jakob Ellemann-Jensen mener, at landene inden for Europa skal have en tættere infrastruktur, når det handler om energi, og at vi skal "gøre alt, hvad vi overhovedet kan" for at afhjælpe den situation, vi står i.

- Om vi skal stikke ekstra rør ned i Nordsøen, skrue op for biogassen – alt hvad vi kan gøre for at afhjælpe det her, det skal vi gøre, sagde Jakob Ellemann-Jensen og understregede:

- Det er jo det forfærdelige ved det her. Vi har bragt os i en situation i Europa, hvor vi er afhængige af en krigsforbryder, en mand som har invaderet et fredeligt europæisk land.

Danmark skal være helt fri af russisk gas

Tirsdag præsenterede EU-Kommissionen en plan for, hvordan behovet for russisk gas skal reduceres med 80 procent inden for et år.

Det skal særligt ske gennem disse tre hovedsøjler, fortalte EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen:

  1. Andre leverandører: Rusland skal erstattes med andre leverandører, som er "mere pålidelige". Man vil hovedsageligt gå efter flydende naturgas, som skal komme fra blandt andet USA, Qatar og Australien. Derudover rørledningsgas, som skal komme fra Norge og Nordafrika.
  2. Mere grøn energi: Den sorte energi skal omlægges til grøn, og det betyder massive investeringer i vedvarende kilder som sol, vind og brint.
  3. Mere effektiv udnyttelse: Energien skal udnyttes bedre og mere effektivt. Det omfatter eksempelvis renoveringer af bygninger og brug af kunstig intelligens til at optimere energisystemer.

Regeringen ønsker dog at gå endnu længere og blive helt fri af russisk gas. Det fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde søndag.

Derfor vil de blandt andet undersøge, om det er muligt at skrue op for udvindingen af gas i Tyra-feltet, Damarks største naturgasfelt i Nordsøen.