Inspirerend Ontwikkelfestival: “Sta jij bij de punt of bij de komma?”

Hoe houd je koers in lastige tijden? Hoe geef je je professionele ontwikkeling een boost? Waar ga je van kwispelen? Met een flinke dosis peptalk tijdens de lunchwebinars konden medewerkers hun voordeel doen. Ze hadden tijdens het online HU-Ontwikkelfestival verder de keuze uit allerlei trainingen, coaching-sessies en buitenactiviteiten op het gebied van samenwerken, diversiteit & inclusie, ondernemerschap en persoonlijk leiderschap.

Het Ontwikkelfestival wordt sinds 2019 jaarlijks georganiseerd om alle HU-medewerkers te helpen met hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Door HU-breed samen te leren met collega’s kunnen we de samenhang tussen onderwijs, onderzoek en praktijk versterken en inspirerend en innovatief blijven voor studenten.

Bekijk de aftermovie:

 

Vast onderdeel van het Ontwikkelfestival: de lunchwebinars. Ze waren zeer de moeite waard: vier bijzondere sprekers met elk een inspirerend, persoonlijk verhaal over de ups en downs in hun leven en werk. En vooral: over wat ze daarvan geleerd hadden.

Kickboksen met hoofddoek

Hoe ga je om met vooroordelen en verwachtingen? En hoe kun je daarin je eigen weg vinden? Houda Loukili was in Houten het enige Marokkaanse meisje dat op kickboksen zat en kreeg vaak te maken met vooroordelen. Maar doordat haar familie haar steunde, kon ze toch haar passie voor kickboksen volgen, vertelt ze. Toen ze ook nog een hoofddoek wilde gaan dragen, vond iedereen het nog verwarrender worden maar ze schopte het toch tot Nederlands kickboks-kampioen. Ze was ook het eerste Marokkaanse meisje dat sportkunde ging studeren en vragen van docenten in de trant van ‘Kun je dat wel?’ trotseerde. Na een ernstig auto-ongeluk moest ze twee jaar revalideren en de wedstrijden helaas vaarwel zeggen. Toch bleef ze haar passie volgen: tegenwoordig werkt ze als kickboks-leraar en tja: “Ze verwachten altijd een man.”

Docenten drukt ze op het hart om vertrouwen te hebben in al hun studenten, ongeacht hun achtergrond. Docenten kunnen een heel belangrijke ondersteunende rol vervullen voor studenten, zegt Loukili: “Niet iedereen krijgt steun van thuis, dus kijk in je omgeving wie dat nodig heeft. Ook directeuren en managers: wees je bewust van je invloed, geef het goede voorbeeld. Ieder individu kan het verschil maken, dat is het rimpeleffect van de druppel.” Elkaar aanspreken op vooroordelen is cruciaal, vindt Houda Loukili. Dat is lastig maar die inspanning hoort erbij. Sta in elk geval open voor het gesprek, luister naar de ander en blijf het proberen: “Het gaat om de mindset: sta jij bij de punt of bij de komma?”

Waar ga je van kwispelen?

We werken hard, en nóg harder werken heeft geen zin, vindt leiderschapstrainer Remco Claassen: “We zitten tegen onze systeemgrenzen aan van wat je nog in een werkweek kunt proppen. Het moet steeds sneller en efficiënter maar het enige dat we echt bereikt hebben, is meer burn-outs, echtscheidingen en stress-gerelateerde ziekten. We moeten die onbalans herstellen. Daarvoor hebben we meer leiderschap nodig in onze organisaties en teams, in onze relaties én als individu. Maar hoe bepaal je je koers in een omgeving met heel veel magneetwerking?”

Het is goed als we daarover nadenken, stelt Claassen. Want: “Het gaat niet alleen om wat je kan en kunt, maar ook om waar je van gaat kwispelen. Je passie en je talenten moeten optimaal versmolten zijn. Alles draait om energie, een volle batterij. Mensen met volle batterijen scoren goed in alle beroepen, want mensen zijn graag bij oplaadpunten. Wanneer ga je aan en wanneer uit? Als je niet de juiste koers hebt, kost je dat heel veel energie. Dat is ziekmakend met als resultaat dat je je energie uit anderen gaat halen of uit de weekenden. Maar je kunt niet verlangen dat je partner, je baas of de regering je gelukkig maakt, dat moet je helemaal zelf doen! Dat vereist moed en is hard werken: If it is to be, it is up to me.”

Teamspirit in lastige tijden

Door de coronacrisis moesten teams online gaan werken en veel activiteiten verdwenen ineens van de agenda. Wat betekende het voor sportploegen toen de Olympische Spelen van 2020 een jaar werden uitgesteld? Je aanpassen aan de situatie, dat is essentieel, volgens Pieter van den Hoogenband. Hij was olympisch zwemkampioen in 2000 en 2004 en daarna Chef de Mission van de Nederlandse ploeg voor de Spelen van 2020. Hoe slaagde hij erin om de ploeg gemotiveerd te houden, zelfs zo gemotiveerd dat de sporters zomer 2021 beter dan ooit hebben gepresteerd? “Het loopt zo vaak anders dan gedacht. Je adaptief vermogen is essentieel. We have to accept, adapt and move on”. Daarvoor zijn niet alleen wilskracht, veerkracht en hard werken nodig, maar vooral het focus houden als team, met veel aandacht voor werkplezier en voor een fijne sfeer. Vertrouwen, dat blijft de basis van iedere samenwerking en dat betekent dat je mensen veel eigen verantwoordelijkheid moet geven, zegt Pieter van den Hoogenband: “Ik heb sommige regels afgeschaft en gezegd: maak zelf je afweging.” En dat werkt dus.

Wat kan ik anders doen?

Omgaan met tegenslag, hoe doe je dat? Arjan Erkel kan erover meepraten. Hij werd in 2002 ontvoerd in Oeganda, toen hij daar werkzaam was voor Artsen zonder Grenzen. Maandenlang werd hij in een hok onder de grond vastgehouden, zonder enige privacy. Door contact te leggen en zelfs vriendschap te sluiten met zijn ontvoerders, overleefde hij. Ook routine, verbeeldingskracht, hoop houden en tegenkracht bieden waren cruciaal, vertelt hij: “Want als je angstig overkomt, gaan mensen je als aas zien.” Net als Loukili ziet hij voor docenten een belangrijke rol weggelegd: wees er voor studenten, ook als ze het moeilijk hebben. Maak contact, durf lastige vragen te stellen en hulp te vragen én aan te bieden. Dat helpt je verder. En: “Bedenk: wat kan ik anders gaan doen, meer, minder? En word ik daar een leuker mens van voor anderen? Zoek geen excuses waarom je iets niet durft of wilt. Doe het! Vanaf vandaag kun jij ook jouw leven op een nieuwe manier beginnen.”

Je kunt de webinars nog terugkijken en verdere sfeerimpressies zien op de website terugblikpagina van het Ontwikkelfestival.

 

Tekst: Mariek Hilhorst

Reacties zijn gesloten