Copy
Beste burgemeester,
Beste algemeen directeur,

Wij brengen u graag op de hoogte van twee belangrijke dossiers met een grote impact op het personeelsbeleid van de lokale besturen. Mogen wij u verzoeken onderstaande berichtgeving ook door te sturen naar alle gemeenteraadsleden?  
 
Vorige week startte de Vlaamse regering de onderhandelingen met de VVSG en de erkende vakbonden over twee belangrijke dossiers: het zogenaamde ontslagdecreet en het rechtspositiebesluit voor het personeel van de lokale besturen.
Het ontslagdecreet maakt het mogelijk statutaire medewerkers van lokale besturen te ontslaan volgens dezelfde regels die gelden voor contractuele medewerkers. Het nieuwe rechtspositiebesluit geeft meer beleidsruimte aan de lokale besturen om hun eigen personeelsbeleid te voeren.
 
In dat verband ontving u een brief van de vakorganisaties ACOD en VSOA over beide dossiers. Beide brieven focussen op drie punten:
  • de gemeenteraadsleden worden volgens ACOD en VSOA buiten spel gezet, alle bevoegdheden m.b.t. personeelsbeleid zullen naar de colleges en de topambtenaren gaan en democratische controle wordt onmogelijk;
  • de mogelijkheid om statutaire personeelsleden van lokale besturen te ontslaan volgens dezelfde regels als de contractuele personeelsleden zal volgens ACOD en VSOA leiden tot een grootschalige politisering van de gemeentelijke administraties en tot afbouw van een onafhankelijke dienstverlening;
  • meer vrijheid voor de lokale besturen inzake loopbanen en salarissen zal volgens ACOD en VSOA leiden tot een ongebreidelde concurrentieslag onder de besturen.  Dit zal vooral in het nadeel van de kleinere besturen spelen.
 
Als spreekbuis van de lokale besturen aan de onderhandelingstafel willen we enige duiding geven bij deze dossiers en bij de standpunten die we namens de besturen innemen.
 
Op vraag van heel wat lokale besturen pleit de VVSG al jaren voor meer beleidsruimte voor de lokale besturen als het over personeelsbeleid gaat. De lokale besturen zijn zelf de werkgever van hun medewerkers, niet de Vlaamse overheid.  Daarom moeten de besturen in eerste instantie zelf hun personeels- en organisatiebeleid vorm geven.
Met dit nieuw rechtspositiebesluit speelt de Vlaamse regering daarop in. De centraal vastgelegde regels worden drastisch beperkt. Het Vlaams rechtspositiebesluit wordt herleid tot een kaderbesluit met enkele grote principes over bezoldiging, toelagen en vergoedingen, ontslag, verloven en externe mobiliteit. HRM-instrumenten, HRM-procedures (werving en selectie, loopbaanmogelijkheden, evaluatie, vormingsbeleid…) en zaken over de interne arbeidsorganisatie moeten voortaan lokaal geregeld worden en niet in een besluit van de Vlaamse regering.
Het Vlaams rechtspositiebesluit gaat in de door ons gevraagde richting; dat is ook het standpunt van de raad van bestuur van de VVSG.
 
We hebben dan ook een aantal bedenkingen bij de opmerkingen van ACOD en VSOA.
  • Het rechtspositiebesluit geeft meer bevoegdheden aan de lokale besturen, dat is duidelijk. Het zet de gemeenteraad hoegenaamd niet buiten spel. De gemeenteraad behoudt al zijn decretale bevoegdheden. Het besluit verandert niets aan de delegatiemogelijkheden die de gemeenteraad heeft om bevoegdheden te delegeren aan het college of aan topambtenaren, zoals ze bepaald zijn in het decreet lokaal bestuur. Deze mogelijkheden worden niet uitgebreid of niet beperkt en het zullen steeds de gemeenteraadsleden zijn die zelf beslissen hoever deze delegatie gaat.  De democratische controle van de gemeenteraad op het college blijft onverkort gelden.
  • We delen ook de vrees van ACOD en VSOA niet over de ontslagmogelijkheid van statutaire personeelsleden. Op dit ogenblik werken 70% van de personeelsleden van de lokale besturen in contractueel dienstverband [1] en dat gebeurt met grote tevredenheid over de kwaliteit van de dienstverlening. Op een moment dat elk bestuur op zoek gaat naar de beste medewerkers zou het bijzonder dom zijn het personeelsbeleid te laten doorkruisen door individuele politieke tussenkomsten.  
  • Meer vrijheid inzake verloning hoeft ook niet te leiden tot concurrentie onder de besturen. Het biedt vooral de mogelijkheid om in te spelen op specifieke situaties en personeelsbehoeften. De VVSG zal met de Vlaamse regering en de vakbonden voorbeelden van lokale rechtspositieregelingen uitwerken waarmee de lokale besturen aan de slag kunnen.
 
U merkt dat we deze dossiers met een positieve ingesteldheid benaderen omwille van de kansen die ze bieden. We gaan het debat met de Vlaamse regering en de vakbonden met een open vizier aan met het oog op een beter lokaal personeelsbeleid. We zullen onze leden permanent op de hoogte houden van de vooruitgang in deze dossiers. Uiteraard kunt u ook bij ons terecht voor vragen of opmerkingen.
 

[1] De personeelsleden van de politie, de brandweer en het gemeentelijk onderwijs zijn niet meegerekend in deze percentages omdat ze onder een andere regelgeving vallen.



Vriendelijke groeten,
 
Kris Snijkers
algemeen directeur, VVSG vzw
Piet Van Schuylenbergh
gevolmachtigd onderhandelaar, VVSG vzw
 
Copyright © 2022 VVSG

VVSG
info@vvsg.be
Bischoffsheimlaan 1-8
1000 Brussel

Liever geen e-mails van VVSG ontvangen? Schrijf u hier uit. 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
VVSG · Bischoffsheimlaan 1-8 · Brussel 1000 · Belgium