Copy
View this email in your browser

Photo by Matti in Pexels
 
Κοινή Δήλωση 9 οργανώσεων για την Ουκρανία: Σεβασμός των δικαιωμάτων των παιδιών προσφύγων στα σύνορά μας και στις κοινότητές μας 

Την περασμένη εβδομάδα ο Ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία. Οι ένοπλες συγκρούσεις μαίνονται. Ο Ρωσικός στρατός έχει στοχεύσει σειρά πόλεων, με επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές. Παιδιά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο αλλού. Όπως και σε κάθε ένοπλη σύρραξη, η ασφάλειά τους, η πρόσβασή τους σε φαγητό και νερό, σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υγιή ανάπτυξη βρίσκονται σε κίνδυνο. 

Με ανακοίνωσή τους 9 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ των οποίων και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), εκπέμπουν έκκληση για παύση των εχθροπραξιών, τονίζουν την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων των παιδιών ιδίως εν καιρώ ενόπλων συρράξεων και καλούν τις κυβερνήσεις της ΕΕ να:  

-Δράσουν άμεσα και να προετοιμάσουν τα συστήματα υποδοχής και ασύλου τους για μια ενδεχόμενη αύξηση στον αριθμό των προσφύγων που αναζητούν προστασία στην Ευρώπη και να μην επιτρέψουν τον εγκλωβισμό προσφύγων σε παραμεθόριες περιοχές, χωρίς πρόσβαση σε βασικά αγαθά.  

-Μεριμνήσουν για την γρήγορη και ορθή ταυτοποίηση των παιδιών που ενδεχομένως αναζητήσουν διεθνή προστασία, είτε μόνα ή/και με τις οικογένειές τους, και να διασφαλίσουν τη μεταφορά τους σε ασφαλή και φιλικά προς το παιδί καταφύγια.    

-Προσαρμόσουν τα συστήματα απονομής καθεστώτος διεθνούς προστασίας με βάση τις εξελίξεις, αναγνωρίζοντας πως λόγω των εξελίξεων η Ουκρανία δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής χώρα καταγωγής ή ασφαλής χώρα για πρόσφυγες.
 
-Δεσμευθούν για την προστασία των προσφύγων, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη και συνεργασία στο επίπεδο της ΕΕ και των κρατών μελών.  

Διαβάστε την πλήρη Δήλωση στα αγγλικά εδώ : https://tinyurl.com/yc44zezz 

///


Παράλληλα, το ΕΣΠ καλωσορίζει τη διαφαινόμενη πρόθεση της ΕΕ και κρατών μελών αυτής να ενεργοποιήσουν την Οδηγία Προσωρινής Προστασίας και παροτρύνει την ελληνική Πολιτεία να εργαστεί προς τον ίδιο σκοπό, με στόχο την άμεση ανταπόκριση στις νέες προσφυγικές ανάγκες που γεννά ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Το ΕΣΠ επισημαίνει, ωστόσο, πως η δυνητική ενεργοποίηση της εν λόγω Οδηγίας δεν θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή για τον αποκλεισμό των προσφύγων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Ουκρανία από ευνοϊκότερες μορφές διεθνούς προστασίας, όπως αυτές προβλέπονται στο ισχύον διεθνές και ενωσιακό δίκαιο

 

 
 
Σχόλια του ΕΣΠ επί των Εθνικών Στρατηγικών 
 

Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, τόσο για τη νέα Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη όσο και για την Εθνική Στρατηγική για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) καταρχήν καλωσορίζει την έκδοση Εθνικών Στρατηγικών, οι οποίες υποδηλώνουν τη δέσμευση της Πολιτείας για τη λήψη μέτρων σε δυο εξαιρετικά κρίσιμους και ευαίσθητους τομείς. Tο ΕΣΠ προσβλέπει η έκδοση των Στρατηγικών να αποτελέσει το εφαλτήριο για την εφεξής ολιστική αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων και τη διασφάλιση της προστασίας τους, με πλήρη σεβασμό στην αρχή του βέλτιστου συμφέροντός του παιδιού, όπως και των εν γένει δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές, ενωσιακό και εθνικό δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαβάστε εδώ τα Σχόλια του ΕΣΠ  για τη νέα Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη  και εδώ τα Σχόλια του ΕΣΠ επί της Εθνικής Στρατηγικής για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων

 
                                                                                           Photo by Renan Lima from Pexels

Κάθε αρχή έχει ένα τέλος 

Ο τριαντάχρονος J.A. κατάγεται από το Κονγκό και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του στις αρχές του προηγούμενου χρόνου για λόγους ασφάλειας. Έφτασε στη Λέσβο τον Φεβρουάριο του ‘21 και λίγες μέρες μετά βρέθηκε στην Αθήνα, χωρίς όμως να καταφέρει να προχωρήσει σε καταγραφή του αιτήματος του για Διεθνή Προστασία στην Υπηρεσία Ασύλου. Μετά από πολλές προσπάθειες κατάφερε τελικά να προγραμματίσει το ραντεβού του σε Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου στην Αττική. 

Ο J.A. επικοινώνησε με την γραμμή βοήθειας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), με αίτημα την υποστήριξή του στη διαδικασία καταγραφής του στην Υπηρεσία Ασύλου ενώ ανέφερε ότι, ανάμεσα σε άλλα, του είχε ζητηθεί να προσκομίσει και αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας στην Αθήνα, όμως ο ίδιος ήταν άστεγος και δεν ήταν δυνατό να έχει στην κατοχή του αυτό το έγγραφο. 

Σύντομα μετά την αρχική επικοινωνία, ο J.A. ήρθε στα γραφεία μας για λήψη κοινωνικού ιστορικού με σκοπό την αξιολόγηση των αναγκών του και τον σχεδιασμό δράσεων υποστήριξής του. Παρουσιάστηκε στο ραντεβού ρακένδυτος και εντελώς απροστάτευτος από το κρύο. Ήταν ισχνός και φοβερά ταλαιπωρημένος, ενώ  βρισκόταν ολοφάνερα σε ψυχολογική σύγχυση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εμφάνισε έντονη συναισθηματική φόρτιση και αποκάλυψε ότι περίπου ένα μήνα πριν είχε πέσει θύμα εκμετάλλευσης στην Αθήνα, γεγονός που του είχε επιφέρει σοβαρές ψυχολογικές αλλά και σωματικές επιπτώσεις. 

Για διάστημα έξι μηνών ο J.A.  είχε συνεδρίες με την Κοινωνική Λειτουργό του ΕΣΠ, και ένα δίκτυο επαγγελματιών για τη στήριξη των αναγκών του, ενώ προχώρησε και σε μία σειρά συνεδριών Συμβουλευτικής, οι οποίες είχαν ως στόχο την ψυχολογική ενδυνάμωσή του. 

Σήμερα ο J.A έχει πλέον στην κατοχή του την κάρτα αιτούντος άσυλο και έχει στεγαστεί σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας. Μας ενημέρωσε με ενθουσιασμό ότι εργάζεται ως εθελοντής διερμηνέας σε ΜΚΟ ενώ πριν από λίγες ημέρες υπέγραψε συμβόλαιο για έμμισθη εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Τίποτα όμως δεν μπορεί να είναι πιο συγκινητικό από το μήνυμα που έστειλε στην Κοινωνική Λειτουργό του ΕΣΠ: «Υπάρχει ένα ρητό στα αραβικά  لكل بداية نهاية : Κάθε αρχή έχει ένα τέλος, αλλά ξέρεις, δεν έχει σημασία πότε τελείωσε κάτι αλλά πώς τελείωσε. Όποια επιτυχία και αν έχω στο μέλλον εσύ ήσουν το μονοπάτι για αυτήν. Θα σε θυμάμαι για πάντα. Σε ευχαριστώ πολύ και καλή τύχη σε ότι σχεδιάζεις να κάνεις στη συνέχεια. Αντίο.».

Όπως για τον J.Α., το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες στέκεται σταθερά στο πλευρό χιλιάδων ευάλωτων προσφύγων καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να καλύψει τις νομικές και ψυχοκοινωνικές τους ανάγκες ώστε να ζήσουν μια καλύτερη ζωή με ασφάλεια και αξιοπρέπεια αφήνοντας πίσω τους τα τραύματα του παρελθόντος. 

Στηριζόμαστε και στη δική σας έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Κάντε μία δωρεά τώρα!  

https://www.gcr.gr/el/donate-el 

Ευχαριστούμε!

 

Photo GCR
 
Κλειστή Δομή Σάμου: ο εγκλωβισμός συνεχίζεται 

Δύο πλέον μήνες έχουν παρέλθει από την έκδοση της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου επί των αντιρρήσεων κατά κράτησης που το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) κατέθεσε υποστηρίζοντας Αφγανό πρόσφυγα, του οποίου η έξοδος από την Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (Κ.Ε.Δ.) της Σάμου είχε απαγορευτεί, ενόσω εκκρεμούσε προς εξέταση η μεταγενέστερη αίτηση ασύλου του.

Με την απόφαση το Δικαστήριο έκρινε το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από την Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή ως «de facto» κράτηση και δη ότι «ο Διοικητής της ανωτέρω Κ.Ε.Δ. παρανόμως έλαβε το επίμαχο μέτρο (απαγόρευση εξόδου) εις βάρος του Αφγανού αιτούντα».

Οι Οργανώσεις και Φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών : Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Human Rights Legal Project, Avocats sans Frontieres France, Κίνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα -Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες-Σάμος  διαπιστώνουμε ότι η Διοίκηση της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής εξακολουθεί και επιβάλλει αδιακρίτως το συγκεκριμένο μέτρο απαγόρευσης εξόδου σε όλους τους διαμένοντες της Δομής που στερούνται δελτία αιτούντων άσυλο, παρά τις διαψεύσεις και τις αντίθετες διαβεβαιώσεις από πλευράς της Διοίκησης, χωρίς να επιδίδει εγγράφως αποφάσεις επιβολής του συγκεκριμένου μέτρου και χωρίς να παρέχει εξηγήσεις που να δικαιολογούν την επιβολή του μέτρου αυτού, ερχόμενη σε ευθεία αντίθεση με το σκεπτικό της Απόφασης του Δικαστηρίου.

Διαβάστε περισσότερα στο κοινό Δελτίο τύπου των Οργανώσεων

 
 

Χωρίς σπίτι, χωρίς ελπίδα: Μια αποτίμηση της στεγαστικής κατάστασης των αιτούντων – αιτουσών και δικαιούχων διεθνούς προστασίας υπό το πρίσμα του δικαιώματος στη στέγη 


«Ούτε σπίτι ζητάω, ούτε διαμέρισμα σε καλή περιοχή. Ένα δωμάτιο [χρειάζομαι], αλλά να είναι αξιοπρεπές. Εδώ στάζει [και] έχει κρύο τον χειμώνα».
 
Amin, αιτών άσυλο από τη Συρία, πατέρας δυο παιδιών, που ζει σε καταυλισμό της ενδοχώρας.

Αυτή είναι μία μόνο μαρτυρία της έκθεσης «Χωρίς σπίτι, χωρίς ελπίδα: Μια αποτίμηση της στεγαστικής κατάστασης των αιτούντων – αιτουσών και δικαιούχων διεθνούς προστασίας υπό το πρίσμα του δικαιώματος στη στέγη», που δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο του έργου  “Do the human right thing – Υψώνουμε τη Φωνή μας για τα Δικαιώματα των Προσφύγων”, που υλοποιείται υπό το πρόγραμμα Active Citizens Fund. 

Με την αρχή πως η στέγη αποτελεί καθολικό δικαίωμα, που χρίζει συμπεριληπτικών πολιτικών για την διασφάλιση της πρόσβασης όλων σε ένα απαραίτητο για τη διαβίωση αγαθό, η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει την έκταση των στεγαστικών προβλημάτων που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι αιτούντες/ούσες και οι δικαιούχοι/ούχες διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα. 

Διαβάστε όλη την έκθεση εδώ :  https://bit.ly/3MnxsNm 
 
Το έργο, με φορέα υλοποίησης το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και εταίρους την International Rescue Committee Hellas (IRC), το Κέντρο Διοτίμα και την Popaganda, υλοποιείται την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund.

 

 
Οι ιστορίες των προσφύγων
 

Οι ιστορίες ξεριζωμού των προσφύγων και η πορεία σε έναν ασφαλή προορισμό ήταν στο επίκεντρο της εκπομπής MegaStories του Mega Tv στις 17 Φεβρουαρίου.

Ανάμεσα τους και η ιστορία του Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και Συντονιστή Υπηρεσίας Αρχικής Υποδοχής & Διερμηνείας , Νασρουντίν Νιζαμη.

Δείτε την εκπομπή και γνωρίστε το ταξίδι και την ιστορία του Νασρουντίν και όλων των ανθρώπων που αναζητούν μια καινούργια αρχή για μια ζωή με αξιοπρέπεια. https://bit.ly/3sanYgv

Twitter
Facebook
Website
Email
Copyright © 2022 GCR, All rights reserved.


Our mailing address is:
gcr1@gcr.gr

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

 






This email was sent to mailchimp@gcr.gr
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
nonprofit · Solomou 25 · Athens 10682 · Greece

Email Marketing Powered by Mailchimp